14 tips om je kat te laten afvallen!
01 maart 2016 
7 min. leestijd

14 tips om je kat te laten afvallen!

Katten laten afvallen. Dé frustratie van iedere eigenaar van te dikke katten. Het is al niet leuk om te horen dat je pluizenbol te zwaar is, laat staan om er iets aan te doen. Toch is het onwijs belangrijk dat je kat weer op zijn normale gewicht komt. Het bespaart hem een hoop gezondheidsellende en hij wordt er bovendien wat energieker en vrolijker van. Met deze 14 tips gaat jouw huistijger zijn streefgewicht behalen!

Let op: voordat je heel enthousiast begint om al deze tips te volgen; ga eerst even bij je dierenarts langs om te checken of er niet een medische oorzaak voor het overgewicht is!

Kat laten afvallen?

Als je je kat wilt laten afvallen, dan zijn daarbij twee componenten heel belangrijk. Jullie lifestyle zal drastisch moeten veranderen. Geen geluier meer op de bank, maar lekker bewegen! Daarnaast zal de hoeveelheid voedsel een beetje aangepast moeten worden om het succes te vergroten.

Jullie lifestyle aanpassen

Niet alleen nu, maar voor altijd. Je pluizenbol zal heel wat meer moeten gaan bewegen dan hij eerst deed. Bijkomend voordeel is dat hij, naast het afvallen, wat energieker zal worden en meer spiermassa kweekt (en daardoor nog weer wat gemakkelijker afvalt). Wat kan er anders?

Afvallen tip 1: Naar buiten

Al was het alleen maar om de leefruimte te vergroten. Daarnaast is de kans groot dat je kat zich daar bezig houdt met vliegjes, muizen, of gewoon, maar rondhangen in plaats van slapen.

afvallen-kat-buiten

Afvallen tip 2: Spelen!

Heel veel samen spelen. Niet alleen goed om af te vallen, het versterkt ook nog eens de band tussen jou en je kat. Om het leuk te houden begin je met korte speelsessies van ongeveer 2-3 minuutjes; de meeste zware katten hebben namelijk niet zo’n beste conditie. Die moet, net als bij mensen, voorzichtig opgebouwd worden. Als je merkt dat je kat wat afvalt, dan mag je de speelminuutjes wat uit gaan breiden.

afvallen-kat-spelen

Afvallen tip 3: Zorg voor klim-mogelijkheden in huis

Klimmen en klauteren kost heel veel energie. Bevestig gewoon eens wat plankjes trapsgewijs aan de muur, of plaats een krabpaal met verschillende niveau’s. Katten zitten graag hoog!

Afvallen tip 4: Pak stress aan

Al dan niet met hulp van een gedragsdeskundige. Stress is, net als bij mensen, een hele goede reden om te gaan eten. Niet omdat je trek hebt, maar om te dealen met de stress.

afvallen-kat-stress

Afvallen tip 5: Spelen met eten

  • De meeste katten vinden het fantastisch als je op de grond gaat zitten en brokjes van zijn maaltijd door de kamer gooit. Eén voor één uiteraard.
  • Een andere optie is de brokjes niet kant en klaar geven in een schaaltje, maar in een voerbal of puzzel (zoals de Cat Activity Board, deze is o.a. hier te koop). Daarbij moet je poezenbeest nét een beetje meer moeite doen om aan zijn brokjes te komen. Deze spelen-met-eten-trucjes werken twee kanten op:
    • 1) je kat beweegt meer om aan zijn eten te komen en
    • 2) omdat je kat langer bezig is met zijn eten raakt hij eerder verzadigd.
  • Nog een leuke optie is het verstoppen van eten in huis, plekjes waar hij voor moet klimmen of anderszins moeite moet doen hebben de voorkeur. Klinkt best leuk, toch?

Voedingsgewoonten aanpassen

Deze kon natuurlijk niet achterblijven. Meer bewegen is het halve werk, de andere helft zit absoluut in het voedingsregime. Te veel of te weinig voedsel kunnen er allebei voor zorgen dat je kat te zwaar wordt. Daar moet dus een beetje balans in komen.

 

Afvallen tip 6: Bekijk de achterkant van de voerzak

Bepaal hoeveel brokjes je kat eigenlijk mag eten per dag. Weegt hij nu 6 kilo, maar hoort hij eigenlijk 4 kilo te wegen? Dan kijk je achterop de voerzak hoeveel brokjes je mag geven voor een kat van 4 kilo (voor de meeste katten is het beter om eerst een tijdje voor 5 kilo te voeren en als hij wat afgevallen is, voor 4 kilo). Geef je toch voor die 6 kilo? Dan ben je zijn vetcellen aan het voeren en wordt hij echt alleen maar dikker. Let op: de hoeveelheid brokjes die staat aangegeven op de zak is per dag (en dus niet per maaltijd)! Bedenk je ook dat de hoeveelheden op de zak richtlijnen zijn; jouw kat heeft mogelijk net iets meer of net iets minder nodig. Het geeft je een idee van de ongeveer-hoeveelheid.

Afvallen tip 7: NIET crashen!

Ga zeker niet onder de hoeveelheid aangegeven voer zitten: van te weinig eten valt je kat niet af en de kans is groot dat hij gaat jojo-en. Als je kat nu 6 kilo weegt (ipv 4) en je geeft maar voor 2 kilo, dan gaat z’n lijf in de spaarstand. Inderdaad, net als bij mensen. Los daarvan maak je je kat hongerig en een hongerige kat is vrijwel zeker gestresst. Ook niet handig als je wilt afvallen (zie tip 4).

Een andere belangrijke reden om je kat niet op een crashdieet te zetten is medisch van aard: je kat kan ernstige leververvetting ontwikkelen wanneer hij plotseling veel minder voedingsstoffen binnen krijgt. Dat is soms letterlijk levensgevaarlijk, niet doen dus!

Afvallen tip 8: Meten is weten

Weeg het voer af. Zo weet je heel zeker wat je je kat gegeven hebt en weet je of je op de goede weg zit. Je geeft op deze manier niet te veel of te weinig.

Afvallen tip 9: Geef niet alles in één keer

Het is beter om de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over meerdere porties per dag. In de natuur eet een kat ook niet alles in één keer, maar eet hij heel veel kleine porties. Tip: weeg ’s morgens de totale hoeveelheid die je kat mag hebben af en doe dat in een tupperware-bakje. Dan kun je daar een aantal keer per dag wat brokjes uit schudden. Het is nog beter als je deze brokjes in een spelletje kunt geven, zoals al vermeld in tip 5. Als jouw kat niet geneigd is om zijn hele bak in één keer leeg te schrokken, dan mag je uiteraard gewoon alles in één keer geven zodat hij naar behoefte kan eten.

voerbakje-kat

Afvallen tip 10: Geef liever geen snoepjes

Als je per se ergens voor wilt belonen, haal dan wat brokjes uit de dagelijkse dagportie en houd die apart. Zo geef je in totaal nooit méér dan de bedoeling was.

Afvallen tip 11: Overtuig je gezinsleden

Het is belangrijk dat je partner en/of kinderen goed begrijpen hoe belangrijk het is dat je kat afvalt. Het is niet fijn als jij heel hard je best doet en één van je gezinsleden lekker snoepjes toe blijft stoppen als jij niet kijkt. Vraag ook eventuele buren om vooral geen snoepjes toe te stoppen. Nee, ook niet als hij zo lief kijkt.

Afvallen tip 12: Beloon bedelgedrag niet met eten

Als je kat gaat zeuren om eten en het is nog geen etenstijd, geef daar absoluut niet aan toe! Op die manier leert hij dat hij door bedelen altijd eten krijgt. Het is beter om je kat op zo’n moment positieve aandacht te geven met een paar minuutjes spelen.

Afvallen tip 13: Dieetvoeding

Als het met de eigen brokjes niet lukt, dan zijn er verschillende voedingen (zoals bijvoorbeeld Hill’s Metabolic) op de markt, speciaal tegen overgewicht. Die voedingen bevatten uiteraard minder calorieën, maar bevatten ook wat meer eiwit voor de spieropbouw, wat meer vitaminen en mineralen om te voorkomen dat er tekorten ontstaan, vezels voor een voller gevoel en heel vaak is er L-carnitine aan toegevoegd om de vetverbranding een handje te helpen.

Afvallen tip 14: Stap niet in één keer over op nieuwe voeding

Als je besluit om je kat over te zetten op een andere voeding, dan is het verstandig om dat met behulp van dit stappenplan voor voerverandering te doen.

Hoera, je kat is op zijn streefgewicht!

Hoe houd je hem daar? Dit is meestal het moment waarop het jojo-en begint. “Ach, een paar snoepjes kan heus wel en wegen, dat doen we ook niet meer”. Met deze gedachte is het begin van jojo-en gemaakt. Het betekent niet dat je kat nooit meer een snoepje mag, maar er moet balans zijn. En blijven. Ook het spelen blijft belangrijk. Er zijn op dit moment twee scenario’s denkbaar:

  1. Je kat is nu op zijn goede gewicht en hij valt op deze hoeveelheid voeding niet verder af. Dit is de ideale situatie! Je weet nu namelijk precies de hoeveelheid voeding die je tijger nodig heeft om op gewicht te blijven. Blijf je kat wel regelmatig (elke 2 weken) wegen!
  2. Je kat is nu op zijn goede gewicht, maar blijft verder afvallen (terwijl je niet nog minder geeft). Dan wordt het tijd om toch een klein beetje voer bij te gaan geven. Je wilt immers ook niet dat hij te mager wordt! Wat je kunt doen is iedere 2 weken 10% meer voeding gaan geven. Gaf je eerst 40 gram? Dan geef je de komende 2 weken 44 gram. Na die twee weken weeg je je kat opnieuw. Is hij verder afgevallen, dan ga je weer met 10% verhogen. Dit doe je net zo lang totdat je kat weer een klein beetje aankomt naar het gewicht waar hij moet zijn. Let op: als je te snel de hoeveelheid voer vergroot, dan gaat je kat jojo-en!

Tot slot

Mocht je al deze tijd speciale dieetvoeding hebben gebruikt, maar wil je overstappen op een ander voer? Neem als uitgangspunt de hoeveelheid voer die staat aangegeven achterop de zak voor het streefgewicht van jouw kat. Het aantal grammen verschilt per merk en per soort voer, dus dat moet bij iedere verandering van voer opnieuw gecontroleerd worden. Weeg je kat regelmatig om te zien of hij niet stiekem weer aan komt en stel zo nodig de hoeveelheid voer een beetje bij. Het kost wat moeite, maar je kat zal je uiteindelijk dankbaar zijn!

PS: In dit blogbericht maak ik gebruik van één of meerdere affiliatelinks. Wil je daar meer over weten? Alle info daarover lees je hier!

Over de schrijver
pien voortman
Door

pien voortman

op 10 May 2016

dag Ilse, is ook bekend hoeveel kilocalorieen een "gemiddelde" kat nodig heeft? Bijv. een kat van ca. 4 kilo die meestal binnen is en soms naar buiten kan? Ik denk aan de richtlijn voor mensen van ca. 2000 kcal voor vrouwen en 2500 kcal voor mannen. Is er een vergelijkbare norm voor katten? Dank je wel voor je antwoord.

Ilse
Door

Ilse

op 10 May 2016

Beste Pien, Goede vraag! Een richtlijn zoals die voor mensen kennen we eigenlijk niet voor katten of honden. Althans, in de boeken bestaat hij wel (en is hij nergens hetzelfde), maar er wordt eigenlijk nauwelijks gebruik van gemaakt. Voor je beeldvorming kan ik je wel een richtgetal geven van zo ongeveer 60-80 kcal per kg lichaamsgewicht. Dat komst voor een kat van 4 kilo neer op ongeveer 240-320 kcal per dag. Daarbij ga ik er vanuit dat die 4 kilo een goed gewicht is en dat je kat niet meer in de groei is, niet drachtig is, geen melk geeft en ook geen aandoeningen heeft die extra energie vereisen (denk aan de beruchte schildklier, maar ook aan bijv nierproblemen). Is dat het antwoord dat je zocht?

Joh
Door

Joh

op 30 Jan 2017

Hoeveel kcal heeft een zogende kat van 1 jaar nodig met 6 kittens ? En is het hiernavolgende menu (per dag) voldoende om aan het nodige aantal kcal te geraken ? : - 2x natvoer (2 x 100 gram) - ongelimiteerde toegang tot droge brokjes (o.a. kittenbrokjes Felix Junior Sensations) - kopje kattenmelk Dank voor reactie

Ilse
Door

Ilse

op 31 Jan 2017

Beste Joh, Goede vraag! Dat is niet in één kort antwoord weer te geven. De hoeveelheid benodigde energie hangt af van het aantal kittens, de leeftijd van de kittens en het lichaamsgewicht van de moederpoes. Hoe zwaar is de moederpoes? En hoeveel weken zijn de kittens nu? Je doet er goed aan om de poes nu inderdaad een kittenbrok of een brok speciaal voor zogende poezen te geven. Daar zit extra veel energie in en daar mag ze van eten zoveel ze wil. Omdat ze met al die melk ook behoorlijk wat vocht verliest raad ik altijd aan om er wat extra vocht bij te geven, bijvoorbeeld in de vorm van kattenmelk, water met een tonijnsmaakje of natvoer. Zo te lezen zit je dus op de goede weg! Mocht ze voor je gevoel toch echt te hard afvallen, vraag dan je dierenarts even om mee te kijken. Heel veel succes!

KattenEnzo
Door

KattenEnzo

op 21 Feb 2017

Hoi Ilse, Ik ben erg benieuwd naar je mening over natvoer i.c.m. afvallen/overgewicht? Het valt mij op dat de meeste dierenartsen het hooguit zien als extraatje voor af en toe, en dat verbaast mij ten zeerste. Het lijkt me evident dat er weinig natuurlijks is aan brokjes (en over het meeste reguliere natvoer kun je ook twisten). Dat katten het heerlijk vinden heeft meer te maken met de geur- en smaakstoffen dan met of het daadwerkelijk goede voeding is. Is het niet meer voor de hand liggend om het probleem bij de oorzaak aan te pakken en i.p.v. te sleutelen aan de hoeveelheid brokjes die je geeft, de methode van toediening of het 'foppen' van de kat met dieetvoer (lege vulling)... gewoon te stoppen met droogvoer en over te stappen op voer dat dichter bij écht natuurlijk kattenvoer ligt?

Ilse
Door

Ilse

op 22 Feb 2017

Hallo! Goed dat je je dat af vraagt. Allereerst kan ik je zeggen dat er geen enkele voeding (natvoer, brok, rauw, allerlei merken etc) bestaat die geschikt is voor alle katten. De ene kat doet het nou eenmaal beter op het ene voer, de andere kat op het andere. Over natvoer kan ik je zeggen dat het, vooral wanneer je het vergelijkt met een brok, vooral veel water bevat (en dus weinig kcal). Je kat moet er dus heel veel van eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat is gunstig als je een echte "veelvraat" hebt die alsmaar wil eten. In het kader van afvallen is natvoer dus zeker een optie. Daar tegenover staat dat wanneer je kat niet de volledig benodigde hoeveelheid natvoer binnen krijgt, er een groot risico is op tekorten. Daarnaast mag het afvallen niet te snel gaan (crashen) omdat je kat daar onwijs ziek van wordt. Overigens zie ik natvoer niet als tussendoortje, maar gewoon als onderdeel van een compleet menu.

KattenEnzo
Door

KattenEnzo

op 22 Feb 2017

Hoi Ilse, Fijn dat je er zo tegenover staat en bedankt voor je uitleg! Groeten, Willem

rik
Door

rik

op 29 Mar 2017

gewoon een vraagje... Als een kat is afgevallen, blijft dan het vel onderaan de buik hangen / zwabberen ? of trekt dit bij een kat gewoon weer strak weg.

Ilse
Door

Ilse

op 30 Mar 2017

Beste Rik, bij een kat die is afgevallen kan er inderdaad een losse huidflap onder de buik hangen, maar het hoeft niet.

Ingrid
Door

Ingrid

op 22 Aug 2017

Hoi Ilse, Ik ben super blijmet tip 6. Mijn kat heeft flink overgewicht, zeker 3 kilo. Ik gaf altijd voer voor het gewicht dat hij heeft, niet wat hij moet zijn. Logisch dat hij niet afvalt en zelfs aankomt. Naar buiten is geen optie, er zijn ee drukke weg en treinstation dichtbij, dus dat is allemaal veel te gevaarlijk. Ik ga zeker met tip 6 aan de slag. Als ik dan nog geen resultaat zie ga ik opnieuw met hem naar de dierenarts. Want dan zijn andere maatregelen nodig.

Ilse
Door

Ilse

op 29 Aug 2017

Wat fijn dat je iets met de tips kunt Ingrid! Heel veel succes met het laten afvallen van je kat!

Lydia
Door

Lydia

op 10 Oct 2017

Beste Onze jongste wordt zo'n dikkertje zeker 2 kg te zwaar. Maar hoe pak je dit aan met 5 poezen in huis, waar er bij zijn die wel op gewicht zijn? Hij eet altijd de bakjes van de anderen en hij eet tussendoor veel droge brokjes, maar de andere hebben juist die aanvulling nodig omdat ze minder natvoer eten. Moeilijk vind ik dit.

Ilse
Door

Ilse

op 11 Oct 2017

Beste Lydia, Je zou in huis (in een deur naar een andere ruimte) een kattenluik met chipreader kunnen plaatsen waar de 4 katten doorheen kunnen om te eten, maar waar de te zware kat niet doorheen kan. Succes!

Joyce
Door

Joyce

op 04 Nov 2017

Hoi Ilse, hartelijk dank voor je tips! Daar heb ik veel aan. De dokter zei tegen mij dat ik de poezen 2x per dag brokjes moest geven (met 12 uur tussentijd) dat ze in 1x opeten (wat overblijft teruggooien). Dat lukt goed, maar ik ga nu de hoeveelheid voedsel langzaam afbouwen, omdat ze beide zo'n 2 kg te dik zijn. Raad jij aan dit ritme te blijven hanteren of toch meerdere keren per dag een beetje te geven? (tip 9) Bedankt en groetjes

Ilse
Door

Ilse

op 06 Nov 2017

Ha Joyce, wat goed dat je je poezen gaat laten afvallen! Idealiter eten katten verdeeld over de dag hele kleine beetjes. Wanneer je de kans hebt om die 2x per dag nog verder uit te spreiden over de dag, dan zou dat voor je katten heel fijn zijn. Voor veel mensen is het echter niet haalbaar om tig keer per dag een klein beetje neer te zetten omdat er ook nog zoiets bestaat als werk, huishouden, kinderen, andere bezigheden buitenshuis etc. Een mooie optie is om in plaats van 2x per dag een bakje voer neer te zetten, er voor te kiezen om 2x per dag (of vaker) een voerbal of voerpuzzel te vullen met brokjes. Daarmee vorm je een soort 'natuurlijke' situatie, waarin je katten een beetje moeten werken voor een maaltje. Alleen al dat zoeken/speuren/jagen zorgt er voor dat je katten uiteindelijk minder eten én het is (voor de meeste katten) een leuke bezigheid. Succes!

Thea Brouwer
Door

Thea Brouwer

op 13 Nov 2017

Hallo Ilse, wij hebben een Chatreux van 8 jr. die alleen buiten komt aan een lijn met een van ons. Al jaren vind de arts dat ze te dik is. Ze woog 5.9 kg. Nu lees ik dat dit ras wat zwaarder is dan andere rassen. Ze kreeg onbeperkt Iams brokken. Op advies van de arts zijn we 4x pd wat brokken gaan geven, totaal 55 gr. helaas. Toen overgestapt op dieet voer van Royal canin en dat ging redelijk. Na 2 jaar woog ze 5,1. Een ander probleem is dat de dierenarts haar gebit al 3x schoon heeft moeten maken. Op advies van iemand van een cattery ben ik gestopt met het dieetvoer en weer terug gegaan naar Iams wat volgens de cattery veel beter is. Nu na 6 mnd weegt ze weer 5.6 kg. Haar gebit ziet er beter uit dan voorheen. Ze krijgt ong. 6 snoepjes pd. Daar zou ik mee kunnen stoppen. Daarnaast krijgt ze 1el melk. Kun je mij advies geven. Groetjes Thea

Britney van Scheijndel
Door

Britney van Scheijndel

op 05 Jan 2018

Hallo Ilse, Ik heb twee katten van 1,5 (7 kg) en 2 jaar (7 kg) oud en een kitten van 15 weken oud (1,7 kg). De twee oudste katten hebben flink overgewicht en ik zou ze graag wat af willen laten vallen, maar de kitten moet natuurlijk niet ondervoed worden, erg lastig. Bij mij staan de brokjes nu thuis de hele dag voor ze beschikbaar en ze delen met z'n tweeën een zakje natvoer per dag. Ik heb de volwassenen brokjes al met de kitten brokjes gemengd, omdat het anders niet te doen was om de kitten en volwassenen uit de goede bakjes te laten eten ;). Wat zou de beste manier zijn om de twee katten af te laten vallen zonder de kitten te ondervoeden? Want ik ben bang dat als ik de brokjes precies pas ga afwegen (naar het streefgewicht), het lastig bij te houden is of ze wel allemaal aan het benodigde komen en er niet bijvoorbeeld 1 is die veel meer eet en de rest te weinig heeft. Hoe zou ik dat op kunnen lossen? Of is dit helemaal geen probleem? Of heb je nog andere tips die ik zou kunnen gebruiken?

Ilse
Door

Ilse

op 05 Jan 2018

Beste Britney, Goed dat je je katten wat gaat laten afvallen! Om er voor te zorgen dat het kitten voorlopig nog even van zijn eigen brokjes kan smikkelen en niets tekort komt zijn er wel een aantal mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kijken of een Surefeed voerbak iets voor je kitten is. Dat is een voerbak die alleen opent wanneer deze een bepaalde chip registreert. Als je in dit geval kiest voor de chip van je kitten, dan gaat deze bak dus alleen open als je kitten er voor staat. De andere katten kunnen zo niet van het kittenvoer eten. Een andere optie is dat je het kitten in een andere ruimte laat eten dan de 2 volwassen katten. Deze ruimte maak je alleen voor het kitten toegankelijk door in de deur een kattenluikje met chipreader te plaatsen, waar in dit geval dan alleen je kitten doorheen mag. Het idee is een beetje hetzelfde als de voerbak. Heel veel succes!

Joke
Door

Joke

op 11 May 2018

Beste, mijn kat is halflangharig en weegt nu 4,6 kilo. Ik zou haar graag toch wat laten afvallen. Met al dat haar lijkt ze immers nog zoveel dikker? Wij hebben een grote tuin, ze slaapt in een verwarmde schuur en ze heeft meer dan ruimte genoeg om te bewegen. Helaas verkiest ze voortdurend het slapen. Alleen als we thuis zijn en zelf in de tuin aan het werk zijn, komt ze meer buiten. Ze is erg bang voor de cluster zwerfkatten (die steeds groter wordt) in onze buurt. Kan ze hierdoor stress ervaren? Hoe pak ik dit dan aan? Mvg

christiane villegas
Door

christiane villegas

op 17 Nov 2018

Hallo Ilse, ik heb nu jou website ontdekt door het zoeken naar tips voor mijn kattin te laten vermageren. Zij is nu ongeveer 8 jaar en zeker 2-3 kg te dik. Het was een vondeling met een zwaar trauma en heb haar nu 4 jaar... vorig jaar heb ik er een kitten bijgezet omdat zij totaal geen beweging had en ook lukte er niets om haar te laten bewegen. Ik heb vorig jaar na serieus overleg een kitten erbij genomen. Mijn katertje is natuurlijk heel actief en doet haar bewegen. De eerste 6 maanden waren intens door de aanpassing die zij moest ondergaan.Momenteel heeft ze heel wat méér beweging maar het laatste jaar zie ik haar zienderoog verdikken...Zij is volledig nagekeken,ook met een bloedonderzoek, en alles is in orde. Als ik haar op volledige dieetvoeding zet gaat mijn jongeling er mee van eten ! en dit is voor hem niet nodig en misschien ook niet gezond ?? Ik kan eventueel in de bergplaats zijn brokken zetten omdat mijn kattin er nooit komt. Maar als hij liever de dieetbrokken eet ??? Ik weet niet hoe ik dit moet oplossen... groetjes

Vincent
Door

Vincent

op 23 Jul 2019

Mijn kat is ook wat kilo's te dik en zou graag willen dat hij wat afvalt. Hij vind het niet zo leuk om naar buiten te gaan, dus probeer ik meer te letten op zijn voeding, zodat hij niet meer binnenkrijgt dan dat hij nodig heeft voor zijn leefstijl. Ik zal eens kijken of ik hem aan het spelen krijg!

Birgit
Door

Birgit

op 17 Dec 2019

Mijn kat heeft slechte knietjes en door haar overgewicht (1,5 kilo) haar kniebanden gescheurd. Telkens schiet haar knietje uit de kom. Ze krijgt pijnstillers en ontstekingsremmer en moet rust houden. Niet naar buiten dus. Maar ook moet die 1,5 kilo eraf. Ze krijgt 50 gram Hills Metabolic per dag en weeg elke dag het voer. Is het handig dit in bv 4 porties te geven? Of krijgt ze dan te weinig? En hebben jullie nog andere tips voor een poesje dat moet afvallen maar niet mag bewegen...

Inge
Door

Inge

op 03 May 2020

Eén van onze katten (we hebben er 5) heeft flink overgewicht echter hij heeft ook een voedselgevoeligheid. Kip en granen verdraagt hij niet. Hij staat nu op hypo allergeen voer van Sanimed en komt in ieder geval niet meer aan. Is er wellicht een voer dat minder calorieën levert en toch geschikt is voor zijn voedselgevoeligheid?

Ilse
Door

Ilse

op 01 Aug 2020

Beste Inge, Bij mijn weten bestaat er geen hypoallergeen dieet dat ook nog eens light is. Dat hoeft op zich helemaal niet erg te zijn. Vaak ligt de oplossing in meer activiteit gedurende de dag en voeding aanbieden in voerpuzzels of voerballen. Heb je dat al geprobeerd?

Annelies
Door

Annelies

op 06 Jan 2021

Beste Ilse, ik ben dol gelukkig om je website gevonden te hebben. Ik pas je tips toe op mijn 8 jarige kattin, Doedel, om af te vallen! Ik pas haar voeding aan zoals beschreven op de verpakking. Alsook speel ik terug heel veel met haar met een simpel touwtje! Dit bijna 10x per dag voor 2à3 min. Schitterend, ze vraagt me om te spelen! En dan die dankbaarheid die ik krijg, kopjes geven, op mijn schoot blijven zitten... bedankt Ilse! Groetjes uit België!

Ilse
Door

Ilse

op 27 Jan 2021

Wat fijn om te horen Annelies!

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook