Antibiotica voor je kat ophalen bij de dierenarts. Waarom kan dat eigenlijk niet zomaar?
23 februari 2016 
2 min. leestijd

Antibiotica voor je kat ophalen bij de dierenarts. Waarom kan dat eigenlijk niet zomaar?

“Ik kom een kuurtje antibiotica halen voor mijn kat!” Vrijwel dagelijks tref ik in de praktijk eigenaren aan de balie met deze boodschap. De kat is uiteraard niet meegenomen en de diagnose heeft men dan thuis al gesteld. Altijd krijgen deze baasjes, hoe goed bedoeld ook, een “nee dat kan helaas niet” te horen van mij of de assistente.
Niet zelden levert dat een boze eigenaar op; het betekent namelijk dat hij Poekie onder de kast vandaan moet zien te krijgen, hem vervolgens in het mandje moet stoppen en alsnog op consult zal moeten komen. Zelfs de niet-doorgewinterde katteneigenaar weet dat dat niet altijd een gemakkelijke opdracht is. Waarom doen dierenartsen zo moeilijk als het gaat om het ophalen van dit soort medicijnen? In dit artikel hoop ik daar het één en ander in te verduidelijken.

Reden 1: De wet

Met stip op nummer 1. Wettelijk gezien mogen dierenartsen geen antibiotica voorschrijven zonder het dier te hebben nagekeken. Daarnaast moet er duidelijk een indicatie voor zijn. Een kuurtje “voor de zekerheid” is dat zeker niet.

Reden 2: De aandoening

Ook al lijken de verschijnselen van je katje nu zo ontzettend op die van de vorige keer, of lijken ze precies op wat de kat van de buren ook heeft gehad; het hoeft zeer zeker niet om dezelfde aandoening te gaan. Zo kan je kat bijvoorbeeld niet willen eten doordat hij ergens een vieze wond heeft, maar dezelfde klacht wordt ook veroorzaakt door nierfalen, of door pijn, of misschien is hij wel een beetje misselijk. Alleen in het geval van de vieze wond zou er antibiotica gegeven kunnen worden en zelfs dan is het nog maar afhankelijk van hoe groot de wond is, hoe vuil deze is, hoe ziek de kat er van is..etc. Het vaststellen van het daadwerkelijke probleem is dus heel belangrijk!

Reden 3: Soms is een antibioticumkuur alléén niet voldoende

Er zijn gevallen waarbij wel degelijk antibiotica nodig zijn, maar waarbij er nog meer nodig is om je kat er weer bovenop te helpen. Dat kan een aanvullende behandeling of een extra medicijn zijn. Zo gaat bijvoorbeeld een vechtabces vrijwel nooit alleen met antibiotica weg en zal deze (al dan niet onder narcose) geopend en gespoeld moeten worden.

Reden 4: Resistentie van bacteriën

Niet alleen belangrijk voor je kat, maar ook voor jezelf. Door het toedienen van een antibioticum bestaat de kans dat bacteriën in je kat resistent worden tegen dat middel. Dit houdt in dat de bacterie zich aanpast aan het mechanisme waarmee het antibioticum probeert de bacterie te doden. Met een beetje pech vertelt deze bacterie zijn nieuwverworven trucje door aan al zijn bacterievriendjes om hem heen en voilà; het antibioticum werkt niet meer en de resistentie is geboren.

De kans op resistentie wordt vergroot wanneer er onnodig antibiotica worden toegediend, er te vaak antibiotica worden voorgeschreven, het verkeerde antibioticum wordt gegeven, het antibioticum niet lang genoeg wordt gegeven (daarom hamert je (dieren)arts op het afmaken van de kuur!) of langdurig een te lage dosering wordt toegediend. Het is dus van groot belang dat je dierenarts inschat óf er antibiotica nodig zijn, zo ja welke, hoeveel en hoe lang. Dat is absoluut onmogelijk zonder je kat te hebben beoordeeld.

Reden 5: Jouw eigen gezondheid

Zoals in het punt over resistentie al genoemd, kan niet alleen je kat resistente bacteriën ontwikkelen door onjuist gebruik van antibiotica. Als je kat deze slimmeriken eenmaal bij zich draagt en jij veel in contact bent met je kat, dan is de kans heel groot dat ook jij deze resistente ziekteverwekkers bij je draagt. Je kunt het je misschien niet zo goed voorstellen, maar als deze resistentieproblematiek zich voortzet, zijn straks relatief simpele aandoeningen zoals een blaasontsteking, niet meer te behandelen en potentieel dodelijk. Niet zo best dus!

Een best wel serieus stuk over een behoorlijk serieus onderwerp. Toch hoop ik dat dit stukje heeft verduidelijkt waarom er zo moeilijk wordt gedaan over het ophalen van een kuurtje. Mijn beste advies is dat je altijd de klachten met de assistente van je dierenarts kunt bespreken. Zij (in een heel enkel geval “hij”) zal met je bespreken of het zinvol is om een afspraak te maken, of dat je een eventueel vrij verkrijgbaar middel op kan komen halen en je kat nog even lekker onder de kast kan blijven zitten.

Heb jij nog aanvullingen op dit artikel? Ik zou het leuk vinden als je ze hieronder plaatst!

Over de schrijver
Denise
Door

Denise

op 23 Feb 2016

Een belangrijk onderwerp weer heel duidelijk uitgelegd!

Pedro
Door

Pedro

op 08 Nov 2016

Mijn kat heeft in juni antibiotica gehad voor het niezen dat heeft geholpen nu weer hetzelfde probleem maar krijg t niet moet eerst weer komen terwijl hetzelfde is wat die heeft denk dan geldklopperij en onnodig stress voor m n kat.

Ilse
Door

Ilse

op 08 Nov 2016

Beste Pedro, wat rot dat je kat zo niest. Niezen kan inderdaad worden veroorzaakt door bacteriën en dan krijg je in sommige gevallen een antibioticum kuur. Echter kan niezen ook worden veroorzaakt door heel veel andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een allergie, veel stof in huis of een grassprietje in de neus. Ziet er precies hetzelfde uit, maar daarvoor geef je geen antibiotica. Los daarvan zou je dierenarts hartstikke in overtreding zijn als hij of zij je wel dat kuurtje per telefoon voorschrijft. Jouw dierenarts houdt zich gelukkig keurig aan de regels. Heel veel beterschap voor je kat gewenst!

Babette
Door

Babette

op 24 Feb 2016

Duidelijk, maar.... Een hele grote groep zwerf-/verwilderde katten sluit de wetgeving hierdoor uit voor verzorging. Ook al zou het dier gevangen kunnen worden dan zijn ze vaak te wild om zonder roesje te onderzoeken. Wat is erger? Daarbij is het grootste deel van de vrijwilligers zo betrokken bij "hun" dieren dat ze de dierenarts veel details kunnen geven mbt het ziektebeeld.

Jan
Door

Jan

op 24 Feb 2016

Benieuwd hoe een dierenarts dit standpunt kan verdedigen tegen het feit dat er dagelijks gestrooid wordt met antbiotica door haar collega's in de bio industrie? Zou dat ene poesje of hondje veel uitmaken? Heel veel mis bij dierenartsen en hun interpetaties.

Ilse
Door

Ilse

op 24 Feb 2016

Beste Jan, Het is gelukkig al enige jaren niet meer zo dat alle varkens, koeien, kippen preventief gemedicineerd worden met antibiotica. Sinds enige jaren zijn voor het gebruik van antibiotica strenge regels opgesteld door de overheid (o.a. terug te lezen op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dieren-dierlijke-producten/dossier/antibiotica-in-de-veehouderij). Deze regels gelden niet alleen voor de gezelschapsdieren, maar ook voor de landbouwhuisdierensector. Echter, het is wel zo dat wanneer in een grote stal met kippen een ernstige (en besmettelijke!) bacteriële infectie optreedt, nog steeds alle kippen worden behandeld. Antibiotica worden ingezet waar nodig, maar zeker niet ter preventie. Overigens staan deze ontwikkelingen niet stil; in alle sectoren worden steeds minder en minder antibiotica ingezet in het algemeen en zetten dierenartsen uit alle sectoren zich keihard in om deze ontwikkeling voort te zetten. Ook de gezelschapdierendokters en dat betekent dus, dat ook honden en katten niet meer zomaar een kuurtje meekrijgen.

Olga
Door

Olga

op 24 Feb 2016

Wat kunnen mensen toch dom of onnadenkend zijn. Je belt de huisarts toch ook niet voor n kuurtje? Die wil je toch eerst zelf zien en beoordelen. Wij kunnen vertellen wat we mankeren, pijntje hier of daar, als ik hier druk doet t daar zeer. Je huisdier kan dat niet!!!

SuZie
Door

SuZie

op 25 Feb 2016

Ook als assistente bij een huisarts wordt ik dagelijks gebeld met de vraag schrijf even een kuurtje uit. En zijn mensen verbaasd dat de ha hun eerst wilt zien.

Nico
Door

Nico

op 11 Jan 2020

Onze oude kat (met serieuze schildklier en nier problemen) heeft vaak een blaas ontsteking. Iedere keer moet ik voor een consult komen om een anti-bioticakuur te krijgen. s'avonds of in het weekend kost me dat een kapitaal, terwijl ik de symptonen wel kan dromen. Ik krijg het idee dat ik alleen maar voor het geld langs moet komen :-(

Ingrid
Door

Ingrid

op 09 Apr 2018

`Je belt de huisarts toch ook niet voor n uurtje? Die wil je toch eerst zelf zien en beoordelen.` Nou nee hoor. Als jij bijv. al een paar keer blaasontsteking hebt gehad, en zelf de symptomen herkent, dan hoef je echt niet elke keer urine te komen brengen en laten testen. Dan is een telefoontje genoeg om een kuurtje te mogen ophalen.

E.v.Kogelenberg
Door

E.v.Kogelenberg

op 24 Feb 2016

Ja er is in de wereld helaas veel mis. Ook onder 'snelwegdierenartsen' welke zich niet aan de wettelijke bepalingen houden. Ook de boer en de eigenaar welke het kuurtje van de buurkat gebruikt, zijn verkeerd bezig. Dit stukje is goed en duidelijk. Niks aan toe te voegen. De goede dierenarts wordt door het commentaar op dit stukje gedwongen de slechte te vertegenwoordigen?! Nee. Deze goede dierenarts legt uit hoe het moet volgens goede veterinaire inzichten. Hoe de wet ons verplichtingen oplegt. Hoe wij mens en dier moeten beschermen. Jammer dat U als lezers de dierenarts aanvalt in plaats van de bedoeling van dit stukje te begrijpen.

MB
Door

MB

op 24 Feb 2016

Als de dierenarts goedkoper zou zijn dan komen er ook weer meer dieren op het spreekuur. Alleen al een handje geven kost 28 Euro en dan heb je nog niets. 5 minuten later sta je alweer buiten en dan komt de rest nog boven op die 28 Euro

Ilse
Door

Ilse

op 24 Feb 2016

De uitleg over waarom de dierenartskosten zijn zoals ze zijn komt een andere keer, in een ander artikel. Goed? ;-)

CV
Door

CV

op 24 Feb 2016

De huisarts een handje geven kost ongeveer net zoveel, maar dat zie je niet want daar betaal je maandelijks een zorgverzekeringspremie voor... Dus de keus is: óf je huisdier goed verzekeren (en daar premie voor betalen), óf niet klagen over de kosten van het consult. De dierenarts moet per slot van rekening toch een pand betalen met de bijbehorende vaste lasten, hij/zij moet instrumenten aanschaffen om je huisdier adequaat te kunnen onderzoeken, moet een assistent betalen én (misschien het belangrijkst) moet zelf ook nog af en toe een boterham kunnen eten. (Dit alles is slechts een greep uit de kosten, ter illustratie). Voor niets gaat de zon op! Dixit - een huisarts-in-spé.

FreakyVet
Door

FreakyVet

op 24 Feb 2016

Een dierenarts studeert 6 jaar, moet nascholing volgen en een volledige praktijk draaiende houden met alle personeel en apparatuur er bij.Een advocaat studeert 4 jaar, en KAN in principe vanuit huis werken. Met nadruk op KAN, want dat gebeurt vaak niet. Meestal zijn het riante kantoren...Wie verdient er vanaf het eerste jaar dat hij/zij van de opleiding komt substantieel meer. En wie hoor je daar over klagen?

J Rodenhuis
Door

J Rodenhuis

op 01 Mar 2016

Als je gaat lopen piepen over de kosten, begin dan niet aan een huisdier. Hier loopt een viervoeter rond die me inmiddels twee keer een flinke vakantie naar een zonnig oord heeft gekost (en ik verdien net het minimale), maar het is het dubbel en dwars waard. Kies je voor een beest, dan zorg je er ook voor. Ook als dat betekent dat je de dierenarts af en toe een handje moet geven en 28,- (of wat dan ook) af moet rekenen.Misschien wel eens een idee om te vertellen onder hoeveel druk dierenartsen staan, hoe mensen reageren als het erop lijkt dat hun viervoeter niet te redden is. Ik heb diep respect voor deze artsen die zitten met een patient die niet kan zeggen; 'Als ik hier druk, doet het daar pijn..'

Wendy
Door

Wendy

op 25 Feb 2016

Ik vind zelf (wat mijn ervaring is) dat het te gauw gegeven word. Ik zeg niet dat het niet helpt maar ik ben er persoonlijk geen voorstander van. Als het echt moet dan geef ik het mijn katten of kat maar anders ga ik eerst zelf proberen iets aan het probleem te doen. Zoals het kan helpen bij gebitsproblemen. Dan hoop ik eerst het op te lossen door tanden te gaan poetsen. Ik zeg meestal ook nee mocht de dierenarts er over beginnen. Maar ik vraag ook gelijk hoe ernstig het is want als het moet dan moet het ja toch? Ik ben best wel eigenwijs bij de dierenarts maar ik probeer de natuur zoveel mogelijk het zelf op te lossen. Voor mijzelf ben ik trouwens ook eigenwijs hoor!

Paraveterinair
Door

Paraveterinair

op 25 Feb 2016

Nog erger mensen die gaan zeuren over de kosten van de dierenarts. Het is dat je zelf niet je huisarts moet betalen maar mensen enig idee wat die kosten? Waarom denk je dat je basisverzekering gezondheidszorg al gauw 100 per maand kost en dan nog niet te spreken van je eigen risico per jaar..... Wat nou gratis naar je huisarts of even een kuurtje bij de apotheek ophalen?!

Hippo
Door

Hippo

op 25 Feb 2016

Het lijkt erop dat sommigen denken dat een antibioticakuur het nieuwe aspirientje is, een soort standaardmiddel dat geen kwaad kan. Dit is hetzelfde als de mensen die naar hun huisarts gaan met een stevige verkoudheid ('een griepje') en dan boos zijn dat ze geen antibiotica krijgen. Je krijgt ze niet aan het verstand gepeuterd dat een griepJE niet bestaat, en dat ook al was het echt griep, dat antibiotica dan ook niet helpt. Als je kat echt ziek is, dan bel je de dierenarts voor een afspraak en die heeft kennis, ervaring en kunde genoeg in huis om te bepalen wat er moet gebeuren.

Mier
Door

Mier

op 26 Feb 2016

Om dat pilletje in te kunnen geven zal Poekie ook onder de kast uit moeten komen.... ;)

Ellen
Door

Ellen

op 26 Feb 2016

Ik ben werkzaam bij een D.A.P. Mag ik je zeer informatieve stukje printen en aan onze cliënten uitdelen?

Ilse
Door

Ilse

op 26 Feb 2016

Beste Ellen, natuurlijk mag dat! Uiteraard zou ik het fijn vinden als je de bron (www.howtocat.nl) erbij vermeldt :-)

Floor Bernard
Door

Floor Bernard

op 28 Feb 2016

Beste Ilse, een mooi stukje over een actueel en belangrijk onderwerp! Als paardendierenarts (Paardenpraktijk Utrecht) hebben we ook met dezelfde vraag te maken. Mag ik jou stukje wellicht een keer als basis gebruiken voor een artikeltje voor paardenklanten? Een aanvulling zou ik dan wel maken: het zijn niet de katten die resistent worden maar de ziekteverwerwekkers in de kat. :) Ik hoor graag van je, Floor

Ilse
Door

Ilse

op 28 Feb 2016

Beste Floor, dankjewel voor je compliment! Je hebt gelijk; ik zal het straks meteen even aanpassen. Uiteraard mag je dit gebruiken als basis voor een eigen artikel. Ik stel het wel op prijs als je deze bron erbij vermeldt wanneer je delen rechtstreeks overneemt. :-)

Anne
Door

Anne

op 02 Mar 2016

kijk, dat je een kuurtje voor je kat niet zo maar mee krijgt, dat kan ik heel goed begrijpen. Maar het is ook beleid om na een fikse tandbehandeling en het trekken van kiezen geen kuurtje te verstrekken.

anne
Door

anne

op 02 Mar 2016

Na het trekken van de kiezen van de kat kreeg ik geen antibiotica mee. Is dat beleid bij meerdere dierenartsen?

Ilse
Door

Ilse

op 03 Mar 2016

Ha Anne, na het trekken van tandjes en kiezen worden er inderdaad niet standaard antibiotica meegegeven (vaak wel pijnstilling) omdat dat in 9 van de 10 gevallen absoluut niet nodig is. Als het gebitje voor het trekken enorm vies is, of er blijkt een abces te zitten onder een kies, dan kan je dierenarts besluiten om wel antibiotica mee te geven...

Founder
Door

Founder

op 11 Apr 2019

Regelmatig lees ik over nieuw onderzoek dat heeft uitgewezen geen belang meer te hechten aan het z.g. afmaken van de kuur. Hier kom ik het tegenovergestelde weer tegen. Wat is nu wat in deze ?

Ilse
Door

Ilse

op 14 Apr 2019

Het niet afmaken van de kuur is humaan al even een topic. Het idee erachter is dat kuren vaak te lang zijn en dat ze korter mogen. Het misleidende van deze artikelen is dat mensen dan zelf maar moeten gaan dokteren met de lengte van de kuur en dat is nou juist weer niet de bedoeling. Een goede kuur wordt niet te lang, maar zeker ook niet te kort gegeven. Je huisarts, andere arts en dierenarts zullen per geval moeten bepalen hoe lang (of kort) een kuur zal moeten zijn. Dat hangt af van de aandoening, de ernst, het type antibiotica etc. De wijsheid in deze is luisteren naar het maatwerk-advies van je (dieren)arts!

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook