Blaasontsteking bij je kat? Dit is waarom je kat (meestal) geen antibiotica krijgt!
06 maart 2017 
in Medisch
3 min. leestijd

Blaasontsteking bij je kat? Dit is waarom je kat (meestal) geen antibiotica krijgt!

Een blaasontsteking (cystitis) komt bij katten regelmatig voor. De meeste vrouwen kunnen er over meepraten; je denkt constant dat je héél erg nodig moet plassen, maar je krijgt er met moeite één druppel uit. Die ene druppel voelt ook nog eens aan als een scheermesje. Met karteltjes. En sambal. Een blaasontsteking voelt voor je kat net zo vervelend. Toch wordt een blaasontsteking bij katten (in tegenstelling tot bij mensen) niet behandeld met antibiotica. In dit artikel leg ik je uit waarom je kat voor een blaasontsteking meestal geen antibiotica krijgt én wat er wel nodig is!

Blaasontsteking bij je kat herkennen

Een blaasontsteking bij katten ontgaat de meeste mensen gelukkig niet. Er zijn vaak voldoende signalen waaraan je kunt herkennen dat je kat niet in zijn of haar hum is. Wat zie je aan een kat met blaasontsteking?

  • Vaak naar de bak gaan
  • Kleine beetjes plassen
  • Onzindelijkheid
  • Soms zit er bloed bij de urine
  • Klaaglijk miauwen op de bak
  • Sterker of anders ruikende urine
  • Meer likken aan de buik of geslachtsdelen

Let op: Bel altijd direct je dierenarts wanneer je kat opeens veel vaker naar de bak gaat, zeker wanneer er geen of weinig urine uit geplast wordt! Af en toe betreft het niet “slechts” een blaasontsteking, maar een verstopping van de plasbuis. Dat is een levensbedreigende aandoening die direct behandeld moet worden!

De oorzaken van een blaasontsteking bij katten

Om te weten hoe je een blaasontsteking kunt behandelen zul je moeten weten wat de oorzaak er van is. Bij mensen gaat het vaak om een bacterie die via de plasbuis in de blaas terecht is gekomen. Bij katten gaat het in de meeste gevallen (95%) helemaal niet om een bacterie, maar is er iets heel anders aan de hand. Wat dan?

  • Stress
  • Overgewicht
  • Blaasgruis (o.a. door overgewicht, voeding, inactiviteit, weinig drinken)
  • Een andere afwijking in de blaas of aan de blaaswand, zoals poliepen, aangeboren afwijkingen, blaasstenen of in een enkel geval een tumor

Blaasontsteking bij katten: wat gaat je dierenarts doen?

Lichamelijk onderzoek

Je dierenarts moet, om je kat optimaal te kunnen behandelen, je kat eerst lichamelijk onderzoeken. Er wordt daarbij gekeken naar de algehele lichamelijke gezondheid. Daarnaast wordt er goed gevoeld in de buik om te voelen hoe vol de blaas zit en of er misschien een steen in zit (die kun je niet altijd voelen!).

Urineonderzoek

Naast het lichamelijk onderzoek zal je dierenarts wat urine van je kat bekijken. Er wordt dan o.a. gekeken naar de zuurgraad, bloedcellen en evt. kristallen.

Tip: vang thuis vast wat urine op! Dat kun je maximaal 2 uur in de koelkast bewaren of al vast langsbrengen. Je dierenarts heeft vaak wel een pipetje en een schoon potje voor je.

Echo of röntgenfoto

Heeft je dierenarts aanwijzingen voor een afwijking in de blaas of blaaswand of komt de blaasontsteking vaker terug? Dan kan je dierenarts voorstellen om een echo of röntgenfoto van de blaas te maken. Daarbij worden de blaas en de blaaswand goed in beeld gebracht. Ook zijn eventuele stenen dan zichtbaar.

Bacteriekweek

Wanneer je dierenarts aanwijzingen heeft voor een bacteriële infectie (dat is zeldzaam), dan zal hij of zij wat urine afnemen en dat op kweek zetten om te bepalen om welke bacterie het gaat en voor welk antibioticum deze gevoelig is.

Blaasontsteking bij katten behandelen

Zoals al eerder aan gegeven is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Wanneer je dierenarts de oorzaak heeft vastgesteld, dan kan er een juist behandelplan voor worden opgesteld.

blaasontsteking-kat

Blaasontsteking algemeen

Blaasgruis

  • Algemene behandeling +  speciale voeding om het blaasgruis op te lossen. Na een week of 4 zal je dierenarts de urine nogmaals controleren en evt. overstappen op een ander type voeding.

Lees ook: Blaasgruis! Wat mag mijn kat nog wel eten?

Blaasontsteking door een infectie (zelden)

  • Algemene behandeling +  antibiotica

Tot slot

Het goed behandelen van een probleem begint bij het aanpakken van de oorzaak. Zoals je nu weet is de oorzaak van een blaasontsteking bij katten zelden bacterieel van aard. Er zal dan ook zelden antibiotica nodig zijn om een blaasontsteking op te lossen.

Heb jij wel eens een kat met een blaasontsteking gehad?

Over de schrijver
Myra
Door

Myra

op 07 Mar 2017

Mijn kater had blaasontsteking. Van de dierenarts medicijnen geregen welke goed hielpen. Ik had de brokjes weggepakt zodat hij alleen nog natvoer zou eten ivm het vocht. Ook de andere kater die we hebben at dus alleen nat voer. Na enige tijd ben ik terug droge brokjes gaan geven. Binnen een aantal dagen had de kater opnieuw blaasontsteking en had ook de andere kater blaasontsteking. De katten komen nooit buiten dus daar kon niks gebeurd zijn. Om een lang verhaal kort te maken. Ik heb na veel nadenken de brokjes vervangen door een ander merk. Na dit te hebben gedaan hebben de katers nooit meer blaasontsteking gehad.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook