Gebitsproblemen bij je kat: hoe voorkom je ze?
13 februari 2017 
in Medisch
4 min. leestijd

Gebitsproblemen bij je kat: hoe voorkom je ze?

Gebitsproblemen bij je kat herkennen is natuurlijk één ding, maar het zou nog mooier zijn als je ze kunt voorkomen! Niet iedere kat is er van gecharmeerd om uitgebreid bekeken en betast te worden en al helemaal niet als zijn bek daarvan het mikpunt is. In dit artikel bespreek ik de mogelijkheden om gebitsproblemen bij je kat te voorkomen!

Gebitsproblemen voorkomen: Tanden poetsen

Bij m’n kat tanden poetsen?! Seriously?! Jup. Voordat je nu gelijk afhaakt wil ik je zeggen dat dit de meest effectieve, maar ook de meest ingewikkelde stap is. Ik snap ook dat tanden poetsen bij lange na niet voor iedere kat haalbaar is. Bij sommige katten levert het ritueel dermate veel stress op dat ik volledig begrijp dat het een no-go is. So far mijn hart onder de riem wat betreft het tanden poetsen bij je kat.

Toch ben ik aan jou en je kat verplicht om je te zeggen: geef het een kans. Wordt de strijd (en daarmee stress voor je kat én voor jou) te groot, dan kun je altijd nog afhaken. De grootste kunst is om het tanden poetsen voor je kat leuk te maken. En dat kan echt!

Let op: als jij een bijtgraag exemplaar hebt, dan is tanden poetsen volgens deze methode niet altijd even verstandig. Je eigen veiligheid gaat altijd voor!

Truc nummer één daarbij is het gebruiken van een tandpasta die geschikt is voor katten. Mensen-tandpasta bevat stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor je kat én smaakt vaak naar sterke menthol. Daar maak je geen vrienden mee! Ander voordeel van katten-tandpasta is dat het vaak lekker smaakt. Tandpasta met een kipsmaakje lijkt ons zelf misschien heel smerig, je kat kan het zeker meer waarderen dan menthol, pepermunt of drop!

Het tweede ingrediënt voor succesvol tanden poetsen is een langzame opbouw ervan. Stel, je komt gezellig bij een vriendin op de koffie en uit het niets stopt ze een tandenborstel in je mond en begint ook nog eens driftig te schrobben. Je zou toch gek opkijken hè? Wat denk je dat je kat doet? Juist, die schrikt zich een ongeluk en laat dat zeker geen tweede keer gebeuren!

Oké, een kattentandpasta en een beetje tijd/geduld dus. En dan?

Tanden poetsen bij je kat stap 1

Leer je kat eerst dat je überhaupt aan zijn bek mag zitten. Dit kan gewoon tijdens de dagelijkse kroelsessies. Terwijl je aan de kop kroelt masseer je af en toe tussendoor ook zachtjes de lippen. Nee, nog niet optillen, ook geen bek open maken. Alleen maar de buitenkant.

Tanden poetsen bij je kat stap 2

Als je kat het goed accepteert dat je aan de buitenkant van de lippen komt, probeer dan in de dagen erna eens of je de lip tijdens die “massages” ook stiekem een klein stukje op kunt tillen.

Tanden poetsen bij je kat stap 3

Gaat dat ook goed? Dan kun je een stapje verder en de hoektandjes aan raken en er een klein beetje kattentandpasta op smeren.

Tanden poetsen bij je kat stap 4 en verder

Zo ga je steeds een klein stapje verder tot je alle tandjes en kiesjes mag insmeren. Sommige katten accepteren het hele ritueel binnen een dag, maar de meeste katten hebben echt wel enige weken nodig. Neem dus echt de tijd! Wil je van insmeren ook echt “poetsen” maken, doe dan eens een gaasje om je vinger. Daar heb je veel meer controle mee dan met een tandenborstel.

Tip: ook al is de kans op gebitsproblemen in de eerste twee jaar van het leven van je kat nog niet zo heel groot, het is het handigst als je je kat van jongs af aan leert om te gaan met tanden poetsen. Jonge katten accepteren dat gepriegel allemaal een stuk gemakkelijker dan “oudjes” die er nog nooit mee te maken hebben gehad. Bovendien kun je beter niet wachten tot er problemen ontstaan. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Lees ook: Welke signalen wijzen op een gebitsprobleem bij je kat?

 

Gebitsproblemen bij je kat voorkomen: tanden poetsen lukt echt niet

Heb je (net als ik zelf trouwens) een exemplaar dat volledig in paniek raakt, agressief wordt of je vingers afbijt zodra je maar naar het bekje wijst? Doe dan jezelf en je kat een plezier en laat dat tanden poetsen dan voor wat het is. Ja, de gouden standaard is tanden poetsen en daarmee heb je de grootste kans op voorkomen van gebitsproblemen, maar het is gewoon niet altijd haalbaar.

Gelukkig hebben we nog een aantal second-best opties om uit de kast te trekken. Ze werken niet voor iedere kat en zijn ook niet altijd zo goed als tanden poetsen, maar iets doen is altijd beter dan niets doen. Ze zijn, zeker bij hardnekkige gebitsproblemen ook te gebruiken als aanvulling op het tanden poetsen.

Mondwater

Er bestaan voor katten (en honden) verschillende mondwaters om tandplak te bestrijden. Zo’n mondwater voeg je toe aan het drinkwater van je kat. Er zijn katten die dit heel goed accepteren, maar ook katten die het maar raar vinden en weigeren het te drinken. Het proberen waard, maar het mag niet ten koste gaan van het drinkgedrag van je kat. Vind je kat het echt smerig? Dan zou je kunnen switchen naar een ander merk mondwater, of je houdt het voor gezien. Snap ik ook.

Gebits-snacks

Eindelijk! Toch nog iets wat waarschijnlijk goed in de smaak valt. Er zijn allerlei kauwstrips met enzymen en andere gebitssnacks op de markt. Let wel op dat je je tijger niet te veel verwent met alleen maar snacks, anders heb je straks wéér een zeurende dierenarts: over het gewicht van je kat dit keer.

Voeding

Er is een aantal voedingen op de markt dat speciaal is ontwikkeld ter voorkoming van gebitsproblemen. Het zijn vaak grotere brokken met een speciale structuur (nee..geen schuurmiddel) zodat je kat wel móet kauwen. Daarnaast zitten er stoffen in die de vorming van tandsteen tegen gaan.

Supplementen

Tot slot bestaat er een aantal supplementen op basis van algen (zoals bijvoorbeeld Orozyme Bucco Fresh of Proden PlaqueOff)  om tandplak te helpen los weken. Meestal gaat het om een poedervorm waarvan je een klein maatschepje over het (nat)voer van je kat uit strooit. De prijs van dergelijke supplementen is -schrik niet- rond de 20-30 euro voor een potje. Daar tegenover staat dat je met een dergelijk potje zeker 8 maanden (!) vooruit kunt.

Tot slot

Deze methodes om het gebit van je kat te verzorgen zijn allemaal bedoeld om tandplak en daarmee de vorming van tandsteen te voorkomen. Als tandsteen zich eenmaal gevormd heeft dan krijg je dat er, met de beste wil van de wereld, niet zelf meer af. In dat geval kun je het best je dierenarts vragen het gebit te reinigen zodat je met een schone lei kunt beginnen om het gebitje van jouw kat perfect schoon te houden!

PS: In dit blogbericht maak ik gebruik van één of meerdere affiliatelinks. Wil je daar meer over weten? Alle info daarover lees je hier!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook