Hoe geef je je kat een pil zonder drama?
10 februari 2016 
10 min. leestijd

Hoe geef je je kat een pil zonder drama?

Katten pillen geven is voor de meeste eigenaren bepaald geen feestje. De meeste katten laten zich niet zonder meer aan hun kopje vasthouden, laat staan het bekje openmaken en er iets in stoppen.
Als Poekie eenmaal doorheeft wat voor smerig spul je hem probeert te voeren eindigt het ritueel steevast met een baasje met volgekraste armen en een kat die de rest van de dag niet meer onder de kast vandaan komt. Kan het ook anders? Wat kunnen we doen om medicijnen geven leuk te maken? In dit artikel leg ik het je uit!

Op het moment dat je dit artikel leest zijn er twee scenario’s mogelijk. Het eerste is dat je gewoon een gezonde kat thuis hebt zitten, maar dat je nieuwsgierig bent hoe je ooit je kat een pil zou kunnen geven. Het tweede scenario is dat je dierenarts je kortgeleden gezegd heeft dat je kat bepaalde medicijnen nodig heeft, maar je hebt werkelijk geen idee hoe je dát voor elkaar moet krijgen. Toen de dierenarts het deed zag het er best gemakkelijk uit, maar eenmaal thuis blijkt je kat niet van plan om dat zelfde trucje door jou te laten toepassen. De aanpak verschilt een klein beetje voor beide scenario’s, vandaar dat ik ze beide beschrijf.

Je kat pillen geven kun je leuk maken door trainen!

Deze optie is er natuurlijk alleen als je op dit moment nog geen zieke kat hebt, maar hem vast wilt trainen voor het krijgen van medicijnen. Het mooist is om dit van kitten af aan te doen, zodat als je ooit onverhoopt je kat pillen moet gaan geven, jullie daar gewoon geen issues mee hebben. Ook als je kat geen kitten meer is, is NU de beste tijd om hem dit te gaan leren. Hij leert misschien wat langzamer, maar langzaam is nog altijd beter dan helemaal niet leren. Overigens is deze vorm van trainen niet alleen nuttig voor later, maar als je het goed doet is het ook gewoon een leuk spelletje voor jou en je kat.

Ik heb voor deze training twee stappenplannen voor je gemaakt: het eerste is voor katten die zich gemakkelijk om de tuin laten leiden en die niet erg argwanend zijn wanneer je een snoepje aanbiedt. Het tweede stappenplan is voor katten die direct door hebben dat jij ergens een pil in gestopt hebt, hoe zorgvuldig je dat ook gedaan hebt.

Stappenplan trainen niet argwanende kat

Kat pillen geven stap 1

Kies een snoepje of voer dat je kat erg lekker vindt. Zachte, vlezige snoepjes of natvoer werken het beste omdat je daar straks het beste een pilletje in kunt stoppen. Voorbeelden van dit soort snoepjes zijn Easypill (speciaal voor pilletjes ontwikkeld), maar het kan ook met zoiets als Cat Yums van Vitakraft.  Andere opties zijn zoiets als smeerkaas of een stukje zachte worst. Maakt niet uit en het mag ook variëren (graag zelfs!), zolang je er maar een pil in kunt verstoppen en je kat het lekker vindt is het allemaal prima.

kat-pil-geven-easypill

Afbeelding: Virbac.nl

Kat pillen geven stap 2

Vanaf nu geef je je kat elke dag op dezelfde tijd een snoepje, zodat je kat leert en weet: “ah, als het baasje heeft gegeten, dan krijg ik wat lekkers!”. Houd dit een tijdje vol. Je zult zien dat je kat feilloos gaat onthouden wanneer hij een snoepje krijgt. Stop jij er voor de verandering een pilletje in (wel goed dichtkneden (zorg er voor dat er geen spoortje van de pil aan de buitenkant komt dus kneed niet met de vingers waarmee je de pil vast had), dan zal je kat zeer waarschijnlijk niet eerst heel verbaasd het snoepje inspecteren voordat hij hem opknaagt. Gewoon, omdat hij altijd al een snoepje krijgt om deze tijd. Geen argwaan nodig.

Mocht je kat toch wat argwanend zijn, dan wil het wel eens helpen om de snoepjes per drie aan te bieden (ook in de trainingsfase al). Het eerste snoepje bevat geen pil, in het tweede snoepje is de pil verstopt en in het derde snoepje zit wederom niets. Zodra je kat het eerste snoepje op heeft geef je het tweede snoepje (met pil) en direct daar achteraan het derde.

Let op: als je zoveel traint met snoepjes kan het zomaar zijn dat je kat een paar onsjes aan komt. Om te voorkomen dat je je kat straks weer moet laten afvallen is het verstandig om een klein beetje te minderen in het andere voer dat hij krijgt!

Kat pillen geven in geval van allergie of extreme eigenwijsheid

Veel katten zijn met het bovenstaande trucje prima om de tuin te leiden. Toch is er ook een heel groot deel dat gelijk door heeft dat je tóch iets in het snoepje hebt gestopt of mogen ze domweg geen variatie aan snoepjes omdat ze allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. In dat geval zal je op een andere manier moeten gaan trainen, namelijk door hem te leren dat aan het kopje zitten en het bekje openen geen drama hoeft te betekenen. Onthoud bij de volgende stappen dat het belangrijk is om geduldig te zijn. De ene kat leert sneller dan de ander en boos of chagrijnig worden heeft geen zin.

Stappenplan trainen argwanende, allergische of eigenwijze kat

Kat pillen geven stap 1

Leer je kat te gaan zitten. Huh? Wat heeft dát met pillen geven te maken?! Het idee is dat je kat, om een pilletje te kunnen krijgen, wel rustig ergens moet zitten (of liggen, mag ook, maar leren zitten is makkelijker). Vandaar uit ga je steeds een stapje verder. Hoe dan?

  • Neem een superlekker snoepje (voor de allergische katten: iets waar hij tegen kan uiteraard) en houd dat dicht bij de neus van je kat. Beweeg het snoepje rustig over het hoofdje naar de plek tussen de oortjes. Omdat je kat het snoepje probeert te volgen, zul je zien dat het snuitje omhoog beweegt en…je kat gaat zitten (of bijna zitten, voor nu ook goed).
  • Terwijl je kat gaat zitten zeg je op kalme toon “zit”
  • Zodra je kat zit beloon je hem onmiddellijk door het snoepje te geven (doe dit binnen een halve seconde!)
  • Dit trucje oefen je 1 of 2 keer per dag (mag best een aantal keer achter elkaar, maar nooit langer dan 5 minuten per keer), enige dagen achter elkaar (hoeveel verschilt per kat)
  • Als je kat eenmaal weet wat “zit” betekent en gaat zitten zodra je het woord uitspreekt, dan wordt het tijd om naar de volgende stap te gaan. Gefeliciteerd! Je hebt geleerd hoe je je kat kunt leren zitten!

Kat pillen geven stap 2

  • Laat je kat zitten (zoals je in stap 1 geleerd hebt)
  • Kom rustig met je (niet-schrijf)hand vanaf de zij- of achterkant aan het kopje (of het snuitje, als dat al lukt) en masseer/kroel een beetje. Probeer na een paar dagen ook of je aan de lippen mag komen.
  • Beloon ook dat met een snoepje.
  • Vindt je kat het niks? Probeer het morgen gewoon nog een keer.
  • Herhaal deze stappen net zolang tot je kat dit allemaal prima vindt (als hij zijn snoepje maar krijgt). Ook dit kan enige dagen duren en doe je 2 x 5 minuten per dag. Heb vooral niet te veel haast, als je te snel naar de volgende stap wilt zal je kat dat zeker niet accepteren. Het idee is dat je kat leert dat het leuk is (want: je krijgt een snoepje!) om aan je kopje geaaid te worden terwijl hij keurig blijft zitten. Overigens kun je het aan het kopje zitten ook los trainen terwijl hij bijvoorbeeld op je schoot ligt. Als je je kat van jongs af aan geleerd hebt om aan het bekje/gebitje te mogen zitten of tandjes te poetsen, dan zou deze stap bijzonder kort kunnen zijn.

Kat pillen geven stap 3

  • Laat je kat zitten
  • Masseer het kopje en snuitje
  • Pak voorzichtig het kopje bovenhands vast en open het bekje licht door het kopje iets naar achteren te kantelen. Beloon direct met een snoepje (hoef je nog niet zelf in de bek te stoppen!).
  • Deze stappen herhaal je ook weer net zo lang tot je kat begrijpt dat dit niet zo spannend is als het lijkt.

Kat pillen geven stap 4

  • Deze stap is optioneel voor als je alleen bent. Heb je hulp, dan volstaat het straks in de laatste stap om aan je hulp te vragen of hij of zij een handje achter je kat wil houden, zodat hij niet achteruit loopt op het moment dat jij probeert het pilletje te geven
  • Leer je kat dat vastgehouden worden niet eng is. Ga op de grond op je knieën zitten met je kat (met zijn gezichtje van jou af) tussen je benen (niet er bovenop graag). Beloon hem met een snoepje.
  • Herhaal, terwijl je nu je kat tussen je benen hebt, stap 1 t/m 3. Laat hem eerst maar eens gewoon gaan zitten. Het kan zijn dat dat voor nu even genoeg is voor je kat (want hé, opeens zit baasje aan de andere kant, wat gaat er nou weer gebeuren??) en dat je pas na een paar dagen verder kunt met het kopje vast pakken en kantelen. Het belangrijkste is dat je tussendoor beloont zodat je kat leert dat al deze gekke dingen niet eng, maar juist leuk zijn.

Trainen, trainen en nog meer trainen. Leren dat spannende bewegingen een snoepje opleveren (en dus niet zo griezelig zijn). Dat is waar deze manier van trainen om gaat. Als je bovenstaande stappen consequent traint, dan is er geen gevecht nodig om die pil in je kat te krijgen. Het gevecht begint namelijk meestal omdat jij als baasje de kop vast pakt en je kat totaal niet begrijpt wat hem overkomt. Geen wonder dat hij in de verdediging schiet en die pil uiteindelijk nooit in de kat komt.

Tegen de tijd dat je een echte pil moet gaan geven

Ga zitten op de grond (ik zit zelf graag met mijn rug naar de muur) en laat je kat tussen je benen gaan zitten. Aai/masseer het kopje en pak de bovenkaak vast. Kantel het bekje. Ik ben zelf rechtshandig, dus ik geef graag met rechts de pil en pak dus met mijn niet-schrijfhand het kopje vast). So far, niks nieuws.

    • Met je schrijfhand pak je de pil tussen duim en wijsvinger
    • Met de pink of ringvinger van je schrijfhand duw je het onderkaakje (het bekje staat al iets open) iets verder open
    • Laat de pil achterin het bekje vallen, in het midden
    • Zorg er voor dat je je vingers niet ín zijn bekje stopt. Hoe lief je kat ook is; in een schrikreactie kan je kat je per ongeluk heel hard bijten.
    • Laat het kopje nog niet los, maar sluit het bekje en wrijf over de hals om het slikken te stimuleren
    • Beloon met een snoepje en aai/kroel nog even aan de kop van je kat

Video: hoe geef je je kat een pil?

Het meest relevante onderdeel van deze video is te zien tussen 4:31 en 6:45. Let vooral goed op hoe deze dierenarts het kopje vasthoudt en wat er vervolgens met het onderkaakje gebeurt!

Mijn kat moet vandaag medicijnen krijgen, trainen is nu geen optie

Als je gisteren of vandaag te horen hebt gekregen dat je kat aan de pillen moet, dan heb je natuurlijk geen tijd om uitgebreid te gaan trainen voordat je werkelijk eens met die pillen begint. De aanpak is wellicht wat rigoreuzer, maar ik streef hier naar de meest vriendelijke optie waarbij zowel jij als je kat zo min mogelijk stress ervaren.

  • Verstoppen in een snoepje of natvoer is je eerste optie. Je kunt ook kiezen voor zoiets als smeerkaas of haarbalpasta. Als het maar goed plakt en bijzonder aantrekkelijk is voor je kat
  • Capsules open maken of medicijnen fijnstampen en het door voeding of iets ander lekkers mengen. Vraag even aan je dierenarts of dat kan, niet alle pillen of capsules mogen namelijk geopend worden omdat er een speciaal laagje omheen zit. Met hele bittere pillen is fijnmalen ook niet echt een heel goed idee. Iedereen die ooit geprobeerd heeft een paracetamolletje door een lepeltje appelmoes te roeren kan dat waarschijnlijk beamen. Gebruik in ieder geval niet een te grote hoeveelheid natvoer (één eetlepel, desnoods eerst met een half pilletje erdoor). Als hij namelijk niet al het voer op eet, dan zit dus ook niet alle medicatie in je kat.
  • Vraag of het medicijn ook in een drank-vorm te krijgen is. Soms zijn die smakelijk (de meeste katten vinden bijvoorbeeld Metacam (=pijnstiller) heel lekker!), soms ook niet. In dat laatste geval kun je het drankje ook door iets lekkers mengen. Mocht je een medicijn hebben dat wat zoetig lijkt te zijn (bijvoorbeeld Synulox (=antibioticum), het ruikt naar bananen; de uitvinder ervan heeft vast geen kat), meng het dan niet door vleesproducten, maar kies bijvoorbeeld voor zoiets als slagroom, een beetje ijs of vla (nee, zuivelproducten zijn niet ideaal, maar in sommige gevallen wel handig), of, als je kat van dat kleine beetje enorm aan de race gaat; een beetje kattenmelk.
  • Mochten deze opties geen optie zijn voor jouw kat, dan zit er niets anders op dan je kat echt zijn medicijnen in zijn bekje te stoppen zoals beschreven in de laatste stap van de trainingsperiode. Toch kun je ook daar een soort van positieve ervaring van maken door vooraf lekker te kroelen en snoepjes aan te bieden en nadien nog even door te gaan met belonen.
  • Voor bijtgrage exemplaren bestaat er, om jouw vingers te beschermen zoiets als een pillenschieter. Dat klinkt enger dan het is: het is een soort pennetje waar je het pilletje in stopt. Het pennetje steek je in het bekje (ipv het pilletje te laten vallen) en laat het pilletje los. Ze zijn voor een paar euro te koop bij je dierenarts.

Temperamentvolle exemplaren die zich door deze trucjes nog niet laten pillen én zich niet laten foppen door de verstopmethodes die hierboven besproken zijn mag je uiteraard altijd aanbieden aan je dierenarts. Wellicht kan deze je specifieke tips geven over hoe je jouw kat het beste kunt vasthouden. Daarnaast zijn er voor veel medicijnen alternatieven op de markt in de vorm van een drankje of met een betere smaak. Je dierenarts kan je daarin altijd adviseren en deze middelen eventueel voor je bestellen.

Heel veel succes! Heb jij je kat wel eens medicijnen moeten geven? Ik zou het leuk vinden als je jouw methode in een reactie wilt delen!

Over de schrijver
Mariken
Door

Mariken

op 12 Feb 2016

Ik heb lang voor een kat gezorgd die zeer argwanend was en die 5 pillen per dag moest nemen vanwege een hartafwijking. Hij moest ook niet teveel stress hebben. Pillen dagelijks verstopt in een stukje kipfilet, dichtgesmeerd met smeerkaas. (4 stukjes kipfilet dus) Oppassen dat zijn broer niet in de buurt was. De avondpil stampte ik fijn tussen 2 lepeltjes en vermengde ik met een beetje mayonaise. Die likte hij braaf van het lepeltje af.Ik heb lang gezocht. De easypill uitgeprobeerd maar daar trapte hij maar 3 dagen in. Daarna liet hij ze liggen. Smeerworst, vloeibaar kattensnoep, zelfs coquilles....alles geprobeerd maar bovenstaande hebben we lang volgehouden. Helaas leeft Beer nu niet meer.

Ilse
Door

Ilse

op 15 Feb 2016

Erg goede ideeën Mariken! Wat jammer dat Beer er niet meer is..:-(

Alice
Door

Alice

op 22 Feb 2022

je haalt de woorden mijn mond. Allemaal leuk gezegd maar ik heb een lieve kater uit asiel. En ik moet hem sinds kort 2x per dag een schildklierremmer geven. Enige optie is door het voer. Ik heb alles geprobeerd. Hij wordt er nog banger van. Dus, ik doe alles wat ik kan. Kort geleden een bult weggehaald. Mijn MAX is een topvent. Grappig, zacht en lief. Hij was 12.

M. Roos
Door

M. Roos

op 26 Feb 2016

Mijn pittige rode kater kreeg penicillinedruppels van de dierenarts voor een keelontsteking (die kunnen ze blijkbaar van ons over krijgen!). Een ware uitdaging om hem drie maal daags zijn druppels te geven! Uiteindelijk heb ik gebruik gemaakt van het hygiëne-gedrag van de kat, en -nood breekt wet, helaas- in het voorbijgaan een kleine hoeveelheid op zijn vachtje gespoten. Zijn blikken waren onbetaalbaar -wat voelde ik me gemeen.. ! Maar, binnen no-time was hij genezen! Ik heb ook weleens medicijnen, vermalen in wat haarbalpasta gedaan en op zijn poot gesmeerd. Ook dat werkt. Uiteraard daarna altijd beloond met een lekker hapje, dus zijn vertrouwen is nooit beschadigd.

Ilse
Door

Ilse

op 27 Feb 2016

Slimme oplossing! Ja, het voelt soms wat gemeen, maar het is in dit geval echt voor zijn eigen bestwil. Kon je ze dat maar uitleggen hè?

Eva
Door

Eva

op 21 Dec 2016

Easypill. Mijn kater blijft er elke dag om vragen zo lekker vindt hij het. En muffins. Klein stukje en alleen die van de Jumbo.. Kieskeurig. Hij heeft chronische alvleesklier ontsteking en krijgt enzymen. Die ruiken naar vanille. dat meng ik met Easypill voor het eten en hij is helemaal happy. Andere medicatie zoals antibiotica eet hij gewoon als een snoepje weg. Heb maar een paar keer echt zijn bekje open moeten doen, maar dat hoeft nu niet meer. Super fijn zo.

Diane van Hemsbergen
Door

Diane van Hemsbergen

op 11 Sep 2017

Dank jullie voor de goede ideeën. Ik moet vanaf vandaag Gucci aan een antibioticakuur helpen.. Fijn, want Gucci is een erfenis van mijn stiefdochter en Gucci heeft me tot en half jaar geleden niet gemogen. Nu wel, nu ligt ze het liefst bij mij op schoot. Je zou denken dat het dus een makkie wordt.. alleen ben ik de halen van haar nagels nog niet vergeten, net zo min als het venijnige bijten.... Terwijl ik dit typ, ligt ze op schoot met een verliefde blik omhoog te kijken, een pootje op mijn arm... Ik ga voor de kipfilet/smeerkaas combinatie... maar als die niet helpt, staan er dankzij jullie nog meer manieren op mijn lijstje.. Als ze weer wat opknapt ga ik haar proberen te trainen...

Ilse
Door

Ilse

op 11 Sep 2017

Beste Diane, wat fantastisch dat je ondanks jullie ietwat ongemakkelijke start toch de zorg voor Gucci op je hebt genomen! Heel veel beterschap voor Gucci gewenst en -voor straks- veel plezier met trainen!

Nicole
Door

Nicole

op 18 Feb 2019

Hallo Ilse, Wat ben ik blij dat ik op jouw site van how to cat terecht ben gekomen. Zoveel ideen waar ik niet aan gedacht zijn daar te vinde n mbt het geven van pillen. Een van mijn katten heeft giardia en moet 8 dagen metrobactin (onzettend bitter pilletje) een halve tablet krijgen en 3 dagen panacur een hele tablet. Heb tot nu toe alles geprobeerd(zonder succes) maar ga nu met smeerkaas en kipfilet proberen. En het filmpjeis ook heel duidelijk. Dus weer met goede moed verder na een week mislukkende pogingen. Gelukkig heb ik voldoende tabletten gekregen, eigenlijk voor alledrie maar dat wordt me wat te gortig. Dan zou ik ze alle drie moeten trainen etc Dankjewel voor je info Groetjes Nicole

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook