Help! Mijn kat heeft vlooien!
21 juni 2016 
4 min. leestijd

Help! Mijn kat heeft vlooien!

Vlooien bij de kat. Het was vorig jaar behoorlijk raak bij heel veel katten en hun eigenaren. Overal. En hardnekkig, heel hardnekkig. Dat heeft met name te maken gehad met het feit dat het door het jaar heen relatief warm is geweest. Die nare kriebelbeesten gedijen bijzonder goed bij hogere temperaturen en hebben zich dus eindeloos voortgeplant. Leek me een bijzonder goede reden om daar eens een artikel aan te wijden. In dit artikel vertel ik je over de cyclus van de vlo en wat je moet doen om vlooien echt effectief te bestrijden.

Vlooiencyclus

Hoe leeft dit rare kriebelbeest eigenlijk? Waarom is het zo lastig er van af te komen? En waarom werkt een vlooienmiddel niet gewoon voor alles tegelijk? Om dat te begrijpen geef ik je hier een klein overzicht van de vier levensstadia van de vlo:

vlo-kat

Afbeelding: WikiImages 

Stadium 1: Volwassen vlo

Dit is de variant die onze viervoeters zoveel jeuk bezorgt. De volwassen vlo legt tot wel 2000 eieren (= stadium 2) in 100 dagen. De vlo leeft ongeveer 0,5 tot 1 jaar lang. De zwarte korreltjes die je in de vacht van je kat vindt zijn uitwerpselen van de vlo.

Stadium 2: Eieren

Vlooieneieren worden weliswaar door de volwassen vlo in de vacht van je kat gelegd; ze vallen er vrijwel allemaal af en komen op die manier in je huis terecht. Denk daarbij aan mandjes, de bank, de stoelen, het vloerkleed, de auto en alle andere plekken waar je kat graag komt. Eitjes komen na 1 tot 2 weken uit.

Stadium 3: Larven

Larven zijn de beestjes die uit de eitjes komen. Ze leven dan ook in de buurt van de plaatsen waar de eieren liggen. Ze houden absoluut niet van licht en kruipen daarom diep weg in je tapijt, in de kieren van je vloer en de plinten. Ze houden zichzelf in leven door vlooienpoep te eten, maar ook organisch afval lusten ze graag. Larven kunnen tot 7 maanden in dit stadium verblijven.

Stadium 4: Pop

Na maximaal 7 maanden krijgt de larve een dikke wand om zich heen. Vanaf dat moment bevindt hij zich in het pop-stadium. Met deze dikke wand is hij goed beschermd tegen invloeden van buitenaf. Zij zijn dan ook niet gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. Een pop kan tot 1 jaar in dit stadium blijven. Een berucht moment waarop uit deze poppen massaal vlooien komen is wanneer je terugkomt van vakantie. De trillingen in het huis door heen en weer lopende mensen zijn daarvoor zeer waarschijnlijk de trigger.

vlooiencyclus-kat

Vlooien? Lintworm als bonus!

Volwassen vlooien kunnen drager zijn van lintwormeitjes. Als je kat zichzelf schoon likt kan hij een vlo met lintwormeitjes binnen krijgen en zichzelf op deze manier besmetten met lintworm. Ook de mens (met name kleine kinderen!) kan zich via de kat besmetten met lintwormen. Het is dan ook van belang dat je niet alleen de vlooien, maar ook de lintworm aanpakt.

Vlooien op je kat (en in je huis), wat nu?

Hier gaat het meestal pas echt mis. Je gaat naar de dierenspeciaalzaak, haalt een pipetje en druppelt die braaf op je kat. Daarna moet het over zijn. Toch? Helaas. Dat pipetje is maar een heel klein onderdeel van de behandeling (wel een belangrijke!). Je hebt iets nodig dat álle stadia van de cyclus aanpakt.

De meeste vlooienpipetten doden de volwassen vlo op de kat zelf. Deze kan zich dan ook niet meer verder voortplanten. Desalniettemin hebben de vlooien vóór de toediening van het pipetje waarschijnlijk al een behoorlijke hoeveelheid vlooien, vlooieneitjes, larven en poppen geproduceerd. Deze bevinden zich allemaal in je huis en deze worden, logischerwijs, niet aangepakt met enkel het pipetje op je kat. Je zult dus ook je huis moeten behandelen. Concreet betekent dat:

  • Een vlooienpipet voor alle katten en honden in huis, 1 x per maand. De pipet doodt volwassen vlooien op je huisdieren zodat ze zich niet verder kunnen voortplanten. Pipetten waar ik in de praktijk goede ervaringen mee heb zijn Advantage® van Bayer, Bolfo Gold® van Bayer (o.a. hier te koop) en Stronghold® van Zoetis. Die laatste is helaas alleen bij de dierenarts verkrijgbaar. Behandel wel alle huisdieren, anders blijven ze elkaar besmetten! Houd er rekening mee dat eventuele buurkatten of andere contactdieren ook een bron van besmetting kunnen zijn.

Handig overzicht met vlooienmiddelen voor je kat

  • Je huis regelmatig stofzuigen. De stofzak kun je na gebruik het beste buiten in een vuilniszak doen en deze dichtgeknoopt weggooien. Door het vele stofzuigen verwijder je al een heel groot deel van de poppen, larfjes en eitjes.
  • Je huis sprayen met een middel dat vlooien en larven in de omgeving doodt. Een hele goede daarvoor is Indoor-X® van Virbac. Ook dit middel gebruik je één keer per maand.
  • Je tuin opruimen. Zoals gezegd zitten vlooienlarven graag in donkere hoekjes. Je doet er goed aan om alle losse bladeren en takken op te ruimen.

Deze vier dingen zullen je, mits je dit enige maanden volhoudt en allemaal toepast, van de vlooien afhelpen. Als je huis en je katten eenmaal vlo-vrij zijn, dan kun je volstaan met maandelijks een pipetje en regelmatig de stofzuiger door het huis. Je hoeft dan niet meer telkens de zak weg te gooien, maar het is voldoende als je (een stuk) vlooienband opzuigt zodat de eventuele beestjes in de stofzuigerzak er niet zullen overleven. Voordat je op vakantie gaat spray je voor de zekerheid je huis even met Indoor-X®. Daarnaast is het verstandig om eens per 3 maanden te ontwormen.

Zijn er geen natuurlijker opties?

Regelmatig tref ik eigenaren die overtuigd zijn van de werking van knoflook, biergisttabletten of andere ‘gifloze’ middelen. Helaas heb ik nog nooit een vlo gezien die daarvan onder de indruk was. Als je kiest voor de juiste middelen én deze op de juiste manier toepast, dan hoeft je kat er geen hinder van te ondervinden. Het middel mag immers absoluut niet erger zijn dan de kwaal!

Heel veel succes! Ik zou het leuk vinden als je je ervaring hieronder deelt in een reactie!

Over de schrijver
MDB
Door

MDB

op 21 Jun 2016

Inderdaad : stofzuigen, stofzuigen en nog eens stofzuigen. Is beter dan dweilen, denk ik.

Manon Visser
Door

Manon Visser

op 09 Oct 2017

Zeker niet dweilen inderdaad! Als je je huis behandelt met vlooienspray, kan je gewoon stofzuigen. Zodra je echter gaat dweilen, haal je het bestrijdingsmiddel weg. Het middel helpt alleen enkel tegen de volwassen vlooien, de eitjes gaan echter niet dood en komen later nog uit, las ik op een website over vlooien bestrijden.

Manon Visser
Door

Manon Visser

op 09 Oct 2017

Zeker niet dweilen inderdaad! Als je je huis behandelt met vlooienspray, kan je gewoon stofzuigen. Zodra je echter gaat dweilen, haal je het bestrijdingsmiddel weg. Het middel helpt alleen enkel tegen de volwassen vlooien, de eitjes gaan echter niet dood en komen later nog uit, las ik op een website over vlooien bestrijden.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook