Zieke kat? 7 gevaarlijke (online) adviezen die je beter niet kunt volgen
21 november 2016 
in Medisch
4 min. leestijd

Zieke kat? 7 gevaarlijke (online) adviezen die je beter niet kunt volgen

Als je thuis een zieke kat hebt, dan gaat je dat aan het hart. Je wilt alles doen om je beestje zich zo snel mogelijk weer beter te laten voelen. Omdat het nog niet zo lang duurt of nog niet zo heftig lijkt wil je er misschien nog niet mee naar de dierenarts, maar je wilt wél een oplossing. Het lijkt dan een aantrekkelijk idee om je vraag online te stellen op een kattenforum of -community. Vaak is er een groot aantal medekattenvrienden dat met je mee wil denken. Soms zitten daar hele goede adviezen bij, maar met enige regelmaat zie ik ook adviezen voorbij komen die, ondanks dat ze heel goed bedoeld zijn, echt gevaarlijk kunnen zijn. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Lees je mee?

Gevaarlijk advies 1: Geef maar een pilletje/druppeltje/zalfje van de hond

Om maar met de deur in huis te vallen: een kat is géén kleine hond! Er zijn medicijnen die door honden goed verdragen worden, maar die katten echt niet kunnen verwerken. Een simpel voorbeeld daarvan zijn vlooiendruppels met als werkzame stof permethrin. Werkt prima tegen vlooien, alleen je kat kan er aan dood gaan.

zieke-kat-hond

Gevaarlijk advies 2: Kijk eerst even wat er gebeurt als je pijnstilling geeft

Wij mensen gaan meestal niet voor elk pijntje naar de dokter, maar we nemen vaak eerst een paracetamolletje (lees hier waarom paracetamol bij katten sowieso een heel slecht idee is!) of gebruiken een ander zelfzorgmiddel. Als dat niet werkt en het probleem blijft bestaan, dan ga je bij je huisarts langs. Of niet, het is maar hoe je de klacht ervaart.

Het probleem bij zieke katten is dat ze ons vaak niet duidelijk laten zien óf ze pijn hebben en dat ze daarnaast niet kunnen vertellen waar die pijn dan zit en hoe die dan voelt. Eventueel andere bijkomende klachten vertellen ze ons vaak al helemaal niets over. Als je dus een pijnstiller geeft, dan weet je eigenlijk niet waarvoor. In dat laatste punt schuilt het grootste gevaar.

Stel nu dat je aan je kat ziet dat hij of zij zich terug trekt en een slechte vacht krijgt. Je volgt het goedbedoelde advies van de buurvrouw om maar Metacam (= veel gebruikte pijnstiller bij katten) te gaan geven omdat het klinkt alsof je kat pijn heeft. Dat kán goed gaan als het inderdaad gaat om bijvoorbeeld rugpijn en je kat daarnaast verder gezond is.

Echter, een slechte vacht en zich terug trekken zijn niet specifiek voor rugproblemen, maar kun je zien bij heel veel andere aandoeningen zoals o.a. problemen met de organen. De behandeling daarvan kan enorm uiteenlopen en zomaar een pijnstiller geven is dan niet altijd een slim idee omdat deze in sommige gevallen zelfs schadelijk kan zijn.

Gevaarlijk advies 3: Baat het niet dan schaadt het niet

Dat klinkt heel onschuldig, maar dat is het niet altijd. Het bovenstaande voorbeeld van de Metacam is er één waarbij ik deze uitspraak nogal eens terug zie. De andere manier waarop deze uitspraak gevaarlijk kan zijn is dat je te lang zelf gaat dokteren met allerhande middeltjes die niet goed (genoeg) werken. Juist omdat katten heel slecht aangeven dat ze een probleem hebben kan dat behoorlijk tricky zijn omdat je dan eigenlijk te lang wacht met het goed behandelen van een probleem.

Gevaarlijk advies 4: Dat had mijn kat ook! Ik heb nog wel wat pillen voor je liggen!

Hoe goed bedoeld ook, je kunt aan de buitenkant heel vaak niet zien wat het echte probleem is. De ene kat is misselijk omdat ‘ie een “buikgriepje” heeft, de andere kat heeft misschien een afsluiting van de darm. In het eerste geval zou je, afhankelijk van de ernst, kunnen afwachten en wat licht verteerbare voeding kunnen geven, maar een afsluiting van de darm kan, als je te lang wacht, je kat fataal worden. Zie jij het verschil tussen misselijk en misselijk?

Gevaarlijk advies 5: Hij heeft geen pijn hoor! Dat zou je echt wel zien!

Over pijn bij katten bestaan helaas grote misverstanden. Katten kunnen soms ontzettend veel pijn hebben maar geen kik geven. Als je wilt weten of je kat misschien pijn heeft, dan raad ik je dit artikel aan!

Gevaarlijk advies 6: Plug maar een Feliway-verdamper in, hij heeft gewoon stress

Van stress zou zo maar sprake kunnen zijn, want katten zijn immers ontzettend gevoelige dieren.  Voordat je die verdamper inplugt (wat overigens vaak niet het probleem oplost, maar er hooguit een scherp randje van af haalt) is het voor je kat wel zo vriendelijk om eerst na te laten gaan of er niet een medisch probleem is. Medische problemen geven op hun beurt altijd een vorm van stress. Als je het medische probleem onbehandeld laat, dan zal de stress uiteindelijk niet verdwijnen en kan de onderliggende aandoening verergeren.

Gevaarlijk advies 7: Wietolie is een middel dat dierenartsen nog niet geven, maar het werkt echt!

Ook hier geldt dat je eerst wilt weten wat eigenlijk het onderliggend probleem is zodat je gericht kunt behandelen. CBD-olie of wietolie worden momenteel als wondermiddel aangeprezen en zou zelfs kanker genezen. Het bewijs daarvoor is helaas nog niet overtuigend en dus wordt het nog niet als regulier middel ingezet. Soms kan CBD/wietolie aanvullend gegeven worden, maar altijd in overleg met je dierendokter.

Toch online advies over je zieke kat?

Online advies zoeken kan in sommige gevallen prima, als je maar in gedachten houdt dat

  • Veel symptomen niet specifiek genoeg zijn voor één bepaalde aandoening (misselijk en misselijk kunnen door heel verschillende aandoeningen veroorzaakt worden)
  • De meeste katten slecht aangeven dat ze iets mankeert (en wat precies)
  • Als je een probleem ziet bij je kat, het dan vaak al best heftig is
  • Te lang wachten of verkeerd behandelen het probleem kunnen verergeren

Het is verstandig om in het geval van een zieke kat niet te lang zelf te dokteren en voor dit soort zaken gewoon je dierendoc te bellen. Als iets aangekeken kan worden of wanneer er een zelfzorgmiddel kan worden toegepast zal de assistente je daarin gratis van advies voorzien.

Als het probleem complexer is en meer onderzoek vereist, dan zal ze je uitnodigen voor een consult. Ja, als een consult nodig is dan kost dat geld, maar een probleem te lang niet of verkeerd behandelen kost je uiteindelijk nog veel meer geld. Of, als je echt pech hebt zelfs het leven van je kat.

Overigens zeg ik hiermee niet dat online advies zinloos is. In tegendeel.  Er gaan gelukkig ook heel veel goede en leuke tips rond wanneer het gaat om algemene praktische adviezen waarbij er niet gegist wordt naar de gezondheid van de kat. Daarover zou ik zeggen: keep up the good work! Laten we samen het kattenleven nóg gelukkiger maken :-).

Over de schrijver
Marjolijn
Door

Marjolijn

op 09 Aug 2018

Wietolie is absoluut niet hetzelfde als CBD olie

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook