10 beruchte huis-tuin-en-keuken vergiftigingen bij de kat
05 april 2016 
4 min. leestijd

10 beruchte huis-tuin-en-keuken vergiftigingen bij de kat

Vergiftiging van je kat. Het klinkt als een ver-van-je-bed-show. Of als iets dat alleen kattenhaters gebruiken om zich te ontdoen van buurkatten. Toch zijn er ook in en om het huis aardig wat producten die giftig zijn voor je kat. In dit artikel een lijstje met 10 dingen waar je je kat nooit aan mag blootstellen, ook al vindt hij het nog zo lekker, is het goedbedoeld of lijkt het nog zo onschuldig. Lees je mee?

Giftige stoffen

Wist je dat producten die voor ons relatief onschuldig, lekker of zelfs gezond zijn potentieel dodelijk kunnen zijn voor je kat? En wist je dat je kat producten bedoeld voor honden niet altijd kan verdragen? Veel mensen zijn zich hier niet van bewust en dat levert soms hele nare situaties op.

Om je te helpen deze nare situaties te voorkomen heb ik een lijst gemaakt met de meest voorkomende vergiftigingen bij katten. Voor de meeste producten geldt dat het het handigst is om deze goed achter slot en grendel te bewaren. Mocht je een exemplaar in huis hebben dat deurtjes gemakkelijk open maakt, dan zijn er bij de bouwmarkt voor enkele euro’s hele handige kinderslotjes te koop.

Giftige stof 1: Paracetamol of aspirine

Met stip op één. Ook al lijkt je kat hangerig, ook al heeft hij pijn, doe het alsjeblieft niet! De lever van katten functioneert anders dan die van mensen. Katten missen de enzymen om paracetamol goed te verwerken. Het is dan ook enorm giftig en de kans dat je kat het niet overleeft is heel reëel. Tip: rondslingerende stripjes paracetamol (of andere pillen) willen nog wel eens als speelobject worden gezien. Goed opbergen dus!

Giftige stof 2: Andere medicijnen bedoeld voor mensen

In een enkel geval zal je dierenarts een mensen-medicijn voorschrijven voor je kat. Echter, de dosering daarvan is absoluut niet te vergelijken met die voor mensen. Los daarvan is een groot aantal medicijnen totaal ongeschikt voor katten, zoals ook omschreven in het punt over paracetamol. Niet zomaar zelf dokteren dus, het kan je echt je kat kosten!

Giftige stof 3: Chocolade

De meeste katten zijn niet echt chocolade-eters, maar af en toe tref ik een exemplaar dat zijn carnivore dieet aan zijn spreekwoordelijke laars lijkt te lappen. Een kat van 4 kilo kan al in de problemen komen door het eten van 5 gram pure chocolade. Even voor je beeldvorming: we hebben het over een half paaseitje. Theobromine in chocola is de grote boosdoener; je kat kan deze stof niet goed afbreken. Overigens zijn ook avocado en ui-achtigen erg giftig!

Giftige stof 4: Antivries

Antivries bevat de stof ethyleenglycol en dat is een beetje zoetig van smaak. Op het moment dat katten er doorheen wandelen en het aan hun pootjes krijgen, zullen ze deze nadien schoon likken. Een flinke eetlepel van het spul kan de nieren van de kat volledig ruïneren. Mocht je in je garage of buiten antivries hebben gemorst, probeer dit dan zo goed mogelijk op te ruimen!

Giftige stof 5: Ratten- of muizengif

Ratten- of muizengif is niet alleen giftig voor deze knagers, maar minstens zo gevaarlijk voor je kat. Het gif zorgt er voor dat er geen bloedstolling meer plaatsvindt waardoor overal bloedingen optreden. Dat effect zie je pas na 2-3 dagen. Omdat dit gif op zichzelf niet zo smakelijk is zal een kat dit vergif niet zonder meer in zijn pure vorm opeten, maar een vergiftigde muis is nog steeds een lekker hapje en dus een potentiële risicofactor.

Giftige stof 6: Middelen tegen insecten of ander ongedierte

Wanneer je met middelen tegen allerlei ongewenste kleine beestjes gaat rondsprayen is het raadzaam om je kat even uit de buurt te houden. Vaak staat per product op de verpakking aangegeven hoe lang jij en je kat de ruimte niet mogen betreden na gebruik.

Giftige stof 7: Planten

Sommige katten willen nog wel eens aan planten gaan knagen. Niet elke plant is giftig, maar o.a. lelies, cyclamen, narcissen en hyacinthen zijn berucht. Heb jij zo’n omnivoor in huis? Geef dan je planten lekker weg aan de (katloze) buren of het plaatselijke verzorgingshuis. Mocht je echt geen afscheid van je plant(en) kunnen nemen, zet ze dan op een voor je kat absoluut onbereikbare plek neer.

Giftige stof 8: Onkruidverdelgers

Ben je in het voorjaar lekker je tuin aan het bijwerken? Probeer je kat dan even binnen te houden tot de verdelger droog is. Hetzelfde geldt voor allerhande schoonmaakmiddelen, chemicaliën en desinfectiemiddelen. Het probleem is vaak niet dat de kat het graag op likt vanaf de grond, maar als het eenmaal aan de pootjes zit, dan maken ze die graag schoon.

Giftige stof 9: Vlooienmiddelen voor de hond

Nee, ook een kleine hond is niet hetzelfde als een katVlooienmiddelen voor honden bevatten nogal eens de stof permethrin. Voor de hond ongevaarlijk, voor de kat potentieel dodelijk.

Giftige stof 10: Vlooienmiddelen met als werkzame stof diazinon

Bizar maar waar: deze nare vlooienmiddelen zijn (nog steeds) te koop bij drogisterijen of spot-prijs-winkels. Bij een groot aantal katten leidt dit middel tot stuiptrekkingen en ademhalingsproblemen. Laat je niet verleiden; goedkoop is in dit geval absoluut duurkoop!

Als (je denkt dat) je kat vergiftigd is

Ondanks alle pogingen die jij doet om je kat bij gif vandaan te houden zijn er soms exemplaren die het voor elkaar krijgen om zichzelf te vergiftigen met één van deze producten. Voor alle vergiftigingen geldt: bel zo snel je kunt je dierenarts. Ook als je twijfelt of iets giftig is. Wacht vooral niet tot het moment dat er verschijnselen optreden. Hoe eerder je erbij bent, des te meer er nog mogelijk is. Neem eventuele etiketten of verpakkingen mee.

Wil jij je ervaring delen? Plaats deze dan hier beneden in een reactie!

Let op: Dit artikel is puur informatief en ondersteunend bedoeld. Het is nadrukkelijk niet geschikt om zelf een diagnose te stellen of een behandeling te starten. Ga voor het stellen van een diagnose en het instellen van een behandeling altijd naar je dierenarts! Lees voor de overige voorwaarden de disclaimer onderaan deze website.

Over de schrijver
paula van kerckhove
Door

paula van kerckhove

op 14 Apr 2016

dat is heel goed dat men dat eens schrijft aan de mensen

Ilse
Door

Ilse

op 15 Apr 2016

Dankjewel Paula, dit soort informatie kan wat mij betreft niet vaak genoeg gedeeld worden :-)

mijn naam hoef je niet te weten
Door

mijn naam hoef je niet te weten

op 09 Mar 2017

waaaat dat wist ik niet paula

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook