Waarom katten naast de voerbak graven

Graven naast de voerbak: sommige katten doen het altijd, andere katten doen het nooit. Als jij zo’n graver hebt: waarom doet hij dat dan eigenlijk? Wat bereikt je kat er mee?

Het graven rond de voerbak tijdens of na het eten is iets dat je katten met enige regelmaat kunt zien doen. Met nadruk op “kunt”, want lang niet alle katten voelen die behoefte. De ene graver is de andere niet. Waar de ene kat genoegen neemt met een halve schijn-graaf-beweging is de andere kat nog niet tevreden met het driftig krabben tot het laminaat kaal is.

Waarom graven katten naast de voerbak?

Eten doe je als kat in je territorium. De geur van eten trekt mogelijk (ongenode) gasten aan. Om te voorkomen dat er indringers in je territorium komen, kun je dus maar beter zorgen dat de etenslucht verdwijnt.

Wilde katten hebben daar een prima oplossing voor: het ongegeten voedsel begraven ze, zodat er geen andere katten zijn die hun territorium opzoeken. Dat gedrag zit in veel katten nog zo ingebakken, dat zelfs katten die nooit buiten komen dit gegraaf laten zien.

Waarom graven katten naast een lege voerbak?

Grappig genoeg graven katten niet alleen als er nog voer in het bakje ligt, maar ook wanneer het bakje helemaal leeg gegeten is. De reden daarvoor is dat de geur van het voedsel vaak nog niet verdwenen is. Wij ruiken het misschien niet, maar de neus van je kat is een stuk gevoeliger!

Kan het ook zijn dat mijn kat het eten eigenlijk niet lekker vindt?

Waarschijnlijk niet. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen doen katten het ook nadat ze het hele bakje leeg gegeten hebben. Bijna iedere katteneigenaar die wel eens een nieuwe voeding heeft geprobeerd die niet zo in de smaak viel weet dat katten nog liever honger lijden dan dat ze iets eten wat ze niet blieft. Hoe groot is de kans dat je kat het eten écht niet lekker vindt én het hele bakje leeg eet?

Graaft jouw kat wel eens naast de voerbak?