Help! Mijn kat likt zich kaal!

Het wassen en poetsen is iets dat elke kat doet. Katten zijn niet gediend van viezigheid of beestjes in hun vacht en de haren dienen er enigszins recht bij te liggen. Toch zijn er genoeg katten die een beetje lijken door te slaan in dat hele poetsritueel. Er is dan sprake van overmatig wassen. Soms tot kale plekken aan toe. Waarom doen katten dat? En wat kun je er aan doen?

Overmatig wassen: wanneer spreek je daar van?

Zoals je ongetwijfeld weet is het wassen en poetsen onderdeel van het normale gedragsrepertoire van iedere kat. We spreken pas van overmatig wassen of overmatig poetsgedrag wanneer je kat met dat vele gepoets kale plekken, kapotte haren of zelfs een beschadigde huid veroorzaakt.

Overmatig wassen: de oorzaken

  • Huidproblemen (met of zonder jeuk)
    • Het hoofdstuk “huidproblemen” is te groot om volledig te kunnen noemen, maar berucht zijn bijvoorbeeld vlooien en vlooienallergie. Ook allergieën, zoals een voedselallergie kunnen een rol spelen.
  • Pijn in of op het lichaam
  • Stress of angst
    • Wassen kan door je kat worden ingezet als methode om zichzelf rustig te maken.

Overmatig wassen: wat moet je doen als je kat zich kaal likt?

Overmatig wassen stap 1:

Ga naar je dierenarts. Er gaat je gevraagd worden of je volgens schema hebt ontvlooid (en waarmee) en zo niet, dan wordt dat alsnog gedaan. Zeker in het geval van een vlooienallergie hoeft er maar één enkele vlo te zijn geweest (die je zeer waarschijnlijk nooit hebt gezien) die je kat heeft gebeten om voor wekenlange ellende te zorgen. Daarnaast zal de dierenarts de huid uitgebreid bekijken en nagaan of er mogelijk sprake is van pijn. Pijn kan bijvoorbeeld in de buik zijn door een blaasontsteking, maar ook aan gewrichten zoals in het geval van artrose. Als je dierenarts aan de hand van het beeld denkt aan een voedselallergie, dan kan een eliminatiedieet voorgesteld worden om deze vorm van allergie in of uit te sluiten.

Overmatig wassen stap 2:

Heeft je dierenarts geen medische oorzaak gevonden, dan zou er sprake kunnen zijn van een werkelijk gedragsmatige reden voor het overmatig wassen. In dat geval zou je kunnen beginnen met het artikel over stress en de aanpak van stress nog eens goed door te nemen en in de tussentijd een kattengedragstherapeut te bellen. Deze kan samen met jou goed kijken naar de redenen voor het overmatig wassen. Mijn advies is om daar zeker niet te lang mee te wachten. Als het likken puur gedragsmatig is zal het steeds lastiger worden om dit aan te pakken omdat je kat er al snel een gewoonte van maakt.

Succes!