Nagels knippen bij je kat doe je zo!

Nagels knippen bij je kat. Bij de ene kat moet het iedere maand, de andere kat houdt ze zelf keurig kort door de krabben aan krabplanken, boomschors, matten of je nieuwe bank. De meeste eigenaren zijn er een beetje huiverig voor, dat knippen. Het is echt minder eng dan het lijkt, al moet je wel goed weten wat je doet. Met deze HowTo kan het bijna niet meer mis gaan.

Voorbereiding

  1. Zorg dat je niet gehaast bent, je kat voelt dat feilloos aan!
  2. Pak schaartje(s) en eventueel een veil. Het mooiste is het om een speciale nagelschaar voor katten of honden te gebruiken. De schaartjes voor mensen zijn namelijk bedoeld voor platte nagels. De nagels van je kat zullen bij het gebruik hiervan makkelijker splijten.
  3. Neem je kat op schoot. Mocht je kat van dit hele ritueel niet zo gediend zijn, dan kun je dit eventueel met z’n tweeën proberen, waarbij de ene persoon de kat vast houdt en de andere de nageltjes knipt.

Nagels knippen

  1. Check eerst de nageltjes voordat je er je schaar in zet! Je pakt het voetje vast (je vingers onder de zoolkussentjes, je duim bovenop het pootje) en duwt voorzichtig het nageltje dat je wilt knippen naar voren.
  2. Je ziet in de nagel een roze gedeelte. Dat is het leven en daar mag en wil je absoluut niet in knippen, het bevat namelijk bloedvaten en zenuwen. Doe je het wel, dan vind je je kat voortaan onder de kast zodra jij je nagelschaartje tevoorschijn haalt. Het beste is om enige millimeters bij het leven vandaan te knippen.

  1. Heeft je viervoeter enkele zwarte nagels? Kijk dan eerst of ze even lang als de witte nagels zijn. Heb je van de witte nagels 2 mm af kunnen knippen? Dan kun je dat bij de zwarte zeer waarschijnlijk ook. Daarbij is het handig als je nageltjes van de voorpootjes met elkaar vergelijkt.  De nageltjes aan de achterpootjes zijn namelijk vaak korter dan die van de voorpootjes.
  2. Heeft je kat alleen maar zwarte nagels? Als je het leven niet kunt zien doorschijnen, dan kun je bij twijfel overwegen om het nageltje te veilen in plaats van knippen. Een andere optie is om eerst licht te knijpen met je nagelschaar, maar nog niet echt door te knippen. Trekt je kat zijn pootje terug, dan zit je waarschijnlijk bij het leven. Ga dan nog een stukje verder van het leven af en probeer het nog eens. Als je kat zijn pootje niet meer terug trekt, dan zit je goed.
  3. Vergeet het ‘duimpje’ van de voorpootjes niet!
  4. Heb je toch per ongeluk in het leven geknipt? De meeste bloedingen stoppen vanzelf, ook al kan het er rampzalig uit zien. Eventueel kun je de nagel dichtschroeien met een hete pincet of mes (even in de vlam van een gasfornuis houden).
  5. Heeft je kat echt zijn eigen ideeën over het knippen van nagels? Dan kun je uiteraard altijd nog de hulp van je dierenarts inschakelen.

Heel veel succes! Laat je even weten of het gelukt is?