Nagels knippen bij je kat doe je zo!
23 september 2015 
2 min. leestijd

Nagels knippen bij je kat doe je zo!

Nagels knippen bij je kat. Bij de ene kat moet het iedere maand, de andere kat houdt ze zelf keurig kort door de krabben aan krabplanken, boomschors, matten of je nieuwe bank. De meeste eigenaren zijn er een beetje huiverig voor, dat knippen. Het is echt minder eng dan het lijkt, al moet je wel goed weten wat je doet. Met deze HowTo kan het bijna niet meer mis gaan.

Voorbereiding

 1. Zorg dat je niet gehaast bent, je kat voelt dat feilloos aan!
 2. Pak schaartje(s) en eventueel een veil. Het mooiste is het om een speciale nagelschaar voor katten of honden te gebruiken. De schaartjes voor mensen zijn namelijk bedoeld voor platte nagels. De nagels van je kat zullen bij het gebruik hiervan makkelijker splijten.
 3. Neem je kat op schoot. Mocht je kat van dit hele ritueel niet zo gediend zijn, dan kun je dit eventueel met z’n tweeën proberen, waarbij de ene persoon de kat vast houdt en de andere de nageltjes knipt.

Nagels knippen

 1. Check eerst de nageltjes voordat je er je schaar in zet! Je pakt het voetje vast (je vingers onder de zoolkussentjes, je duim bovenop het pootje) en duwt voorzichtig het nageltje dat je wilt knippen naar voren.
 2. Je ziet in de nagel een roze gedeelte. Dat is het leven en daar mag en wil je absoluut niet in knippen, het bevat namelijk bloedvaten en zenuwen. Doe je het wel, dan vind je je kat voortaan onder de kast zodra jij je nagelschaartje tevoorschijn haalt. Het beste is om enige millimeters bij het leven vandaan te knippen.

nagels-kat-knippen

 1. Heeft je viervoeter enkele zwarte nagels? Kijk dan eerst of ze even lang als de witte nagels zijn. Heb je van de witte nagels 2 mm af kunnen knippen? Dan kun je dat bij de zwarte zeer waarschijnlijk ook. Daarbij is het handig als je nageltjes van de voorpootjes met elkaar vergelijkt.  De nageltjes aan de achterpootjes zijn namelijk vaak korter dan die van de voorpootjes.
 2. Heeft je kat alleen maar zwarte nagels? Als je het leven niet kunt zien doorschijnen, dan kun je bij twijfel overwegen om het nageltje te veilen in plaats van knippen. Een andere optie is om eerst licht te knijpen met je nagelschaar, maar nog niet echt door te knippen. Trekt je kat zijn pootje terug, dan zit je waarschijnlijk bij het leven. Ga dan nog een stukje verder van het leven af en probeer het nog eens. Als je kat zijn pootje niet meer terug trekt, dan zit je goed.
 3. Vergeet het ‘duimpje’ van de voorpootjes niet!
 4. Heb je toch per ongeluk in het leven geknipt? De meeste bloedingen stoppen vanzelf, ook al kan het er rampzalig uit zien. Eventueel kun je de nagel dichtschroeien met een hete pincet of mes (even in de vlam van een gasfornuis houden).
 5. Heeft je kat echt zijn eigen ideeën over het knippen van nagels? Dan kun je uiteraard altijd nog de hulp van je dierenarts inschakelen.

Heel veel succes! Laat je even weten of het gelukt is?

Over de schrijver
Sanne
Door

Sanne

op 22 Mar 2016

Hi! Ik ben van plan om de nageltjes vn mijn kat Melody te knippen. Alleen vindt ze het niet prettig als je aan dr pootjes zit.. Hoe zou ik dit op kunnen lossen? Ik ben al aan het proberen om tijdens het kroelen haar pootjes te masseren maar meestal trekts ze dan haar pootjes terug :/ Ik hoor graag van je! Mvg, Sanne

Ilse
Door

Ilse

op 24 Mar 2016

Beste Sanne, Veel katten trekken hun pootjes terug als je er aan zit. Je kunt het "aan de pootjes zitten" ook trainen door het niet terugtrekken van de pootjes te belonen. Daar is een klein stukje ervaring bij nodig in de zin van dat je weet wanneer ze het zat gaat zijn. Wat je doet is zachtjes het pootje aanraken. Trekt ze niet terug? Snoepje! Dan raak je het pootje nog eens aan, eventueel iets langer als je denkt dat dat al kan. Laat ze dat toe? Weer een snoepje! Zo ga je steeds een ieniemienie-stapje verder tot je op een bepaald moment zo ver bent dat je het pootje echt vast kunt houden, kussentjes in kan drukken etc. Met het nagels knippen zelf ook weer belonen na elk nageltje dat geknipt is. De belangrijkste tips daarbij:

  * Wees vooral heel gul met je snoepjes * Geef ze alleen als ze "het juiste gedrag" laat zien. Dat klinkt wat rot, maar als je een snoepje geeft om haar te troosten als ze van streek lijkt te raken/wegloopt, dan heb je dus het weglopen beloond. Dan leert ze in feite dat weglopen of boos doen een snoepje oplevert. * Oefen per dag maar een paar minuutjes om het leuk te houden * Neem je/jullie tijd
Heel veel succes!

Carla Nienhuis
Door

Carla Nienhuis

op 04 Mar 2018

Dag Ilse, Wanneer ik op internet kijk naar de juiste richting van het knippen kom ik verschillende manieren tegen. Op de ene website staat te lezen dat je met de groeirichting van de nagel mee moet knippen, de ander juist tegen de groeirichting in... of er precies haaks op, zoals in jouw voorbeeld. Ik heb ooit geleerd dat je het beste met de groeirichting mee kunt knippen, zodat de hoesjes er beter afgaan. Maakt het echt iets uit?

Ilse
Door

Ilse

op 06 Mar 2018

Ha Carla, Goede vraag! In mijn ervaring maakt het niet zo gek veel uit en splijten de hoesjes er hoe dan ook vaak wel vanaf als je (in wat voor richting dan ook) knipt...

Carla Nienhuis
Door

Carla Nienhuis

op 14 Mar 2018

Dag Ilse, dan ga ik voor wat op dat moment het beste lukt. Bij sommige katten mag je al heel blij zijn als het überhaupt lukt ;)

Ilse
Door

Ilse

op 22 Mar 2018

Dat is zeker waar Carla! Als je dan nog moet proberen in een speciale hoek te knippen duurt het voor zulke katten waarschijnlijk ook net even te lang..

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook