5 rare gewoontes van je kat verklaard

Katten zijn vreemde wezens op zijn tijd. Met nog vreemdere gewoontes. Ben je je viervoeter lekker aan het kroelen, showt ‘ie uitgebreid zijn achterwerk. Denk je net lekker te gaan slapen, heeft je pluizenbol opeens zijn dolle vijf minuten. Waarom doen ze deze gekke dingen? In dit artikel bespreek ik het antwoord op 5 van deze rare gewoontes.

Gewoonte 1: Achterwerkinspectie tijdens het kroelen

Je kent het wel. Je kat komt bij je op de bank, je aait hem lekker over zijn ruggetje; steekt ‘ie nog net niet zijn anus in je oog. Niet zo’n smakelijke gewoonte, maar wel heel goed bedoeld. Katten doen dit onderling namelijk ook als manier om elkaar te begroeten. Het is een uitnodiging om even aan elkaars geurklier te ruiken. Doe met deze informatie vooral wat je wilt..

Gewoonte 2: De dolle vijf minuten

Geen kat die het nog nooit gedaan heeft; het ene moment liggen ze nog lekker te soezen boven de verwarming, het andere moment krijgen ze het in hun bol en trekken ze loeiharde sprintjes door de kamer. De meeste baasjes kunnen weinig anders dan verbouwereerd toekijken. Zo snel als dat dit gekomen is, zo rap is de rust ook weer teruggekeerd. De reden dat je kat dit gedrag laat zien is wellicht omdat er een energie-overschot is. De meeste katten worden binnenshuis te weinig gestimuleerd waardoor ze hun energie niet zo goed kwijt kunnen. Een rondje door de kamer racen is dan een manier om een beetje te ontladen. Als je je kat dagelijks goed moe speelt zal dit gedrag vanzelf verminderen.

Gewoonte 3: Bovenop je spullen gaan liggen

Je toetsenbord, de krant of het boek waar je nét mee bezig bent; sommige exemplaren gaan er al-tijd bovenop zitten als het niet uitkomt. De voornaamste reden voor dit gedrag is aandacht. Je kat weet heel precies dat hij dit op deze manier krijgt. Die vorm van aandacht hoeft niet eens positief te zijn; boos worden is ook een vorm van aandacht. Meer leuke aandacht geven in de vorm van spelen en kroelen is dan ook mijn advies.

Gewoonte 4: In (te) kleine dozen kruipen

Door rondom zichzelf allerlei wanden van de doos te voelen waant je kat zich beschermd en veilig. Het is voor je kat een prettige verstopplek om van daaruit zijn omgeving te kunnen observeren.

Gewoonte 5: Kopstoten uitdelen

Je kat heeft op zijn kopje meerdere geurklieren zitten waarmee hij op deze wijze zijn eigen geurtje afgeeft aan alles waar hij tegenaan kopt. Het is een manier om je te begroeten, aandacht te vragen, maar ook om zichzelf gerust te stellen door overal vertrouwde geurtjes te stempelen.

Ik ben wel benieuwd; Welke gekke gewoontes heeft jouw kat?