Hoe zet je je kat over op een andere voeding?

Van voer veranderen? Je kat is daar waarschijnlijk niet echt van gecharmeerd. Katten zijn namelijk echte gewoontedieren en iedere verandering in het leven is reden tot stress. Of in dit geval ook nog eens buikpijn. Hoe pak je zo’n voerverandering aan zonder dat je kat te veel van streek raakt? In dit artikel geef ik je hét veranderschema!

Voer veranderen? Neem de tijd!

Als je je kat wilt overzetten op een andere voeding dan is het belangrijk om daarvoor de tijd te nemen. Zet je in één keer een bakje met de nieuwe voeding voor zijn neus dan is er een aantal scenario’s mogelijk:

  • Je kat vindt het fantastisch, smikkelt het hele bordje in één keer leeg en heeft daarna buikpijn. Als je pech hebt, dan loost ‘ie zijn splinternieuwe premiumbrokken rechtstreeks op je perzisch tapijt.
  • Je kat heeft géén idee wat dit moet voorstellen en hij eet dus niet. Net zo lang tot je de oude brokken terug geeft.
  • Jouw kat maakt het allemaal niks uit; als er maar wat te knagen is is jouw kat blij. Buikpijn met diarree was jouw kat toch al niet vreemd.

Goed, het moge duidelijk zijn dat een te plotselinge verandering in voer buikpijn, diarree, misselijkheid of zelfs weigeren van voeding kan opleveren. Om deze scenario’s te voorkomen kun je het best gebruik maken van een stappenplan om je kat langzaam te laten wennen aan zijn nieuwe voeding.

Stappenplan voer verandering

Samengevat komt de voerverandering neer op het volgende:

  • De eerste drie dagen geef je 25% nieuw voer + 75% van het oude voer
  • Dan geef je drie dagen 50% van het ene + 50% van het andere voer
  • Tot slot geef je drie dagen 75% nieuw voer + 25% van het oude voer

Met dit stappenplan verklein je de kans op allerlei buikpijn-klachten en vergroot je de kans dat je kat zijn nieuwe brokjes volledig accepteert. Mocht je een hele gevoelige kat hebben, dan kun je voor ieder stapje eventueel nog iets langer de tijd nemen of de stapjes kleiner maken. Heel veel succes!