Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
Direct Toegang
X
Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
50% Complete

Page content

Hoe zet je je kat over op een andere voeding?

article content

Hoe zet je je kat over op een andere voeding?

Van voer veranderen? Je kat is daar waarschijnlijk niet echt van gecharmeerd. Katten zijn namelijk echte gewoontedieren en iedere verandering in het leven is reden tot stress. Of in dit geval ook nog eens buikpijn. Hoe pak je zo’n voerverandering aan zonder dat je kat te veel van streek raakt? In dit artikel geef ik je hét veranderschema!

Voer veranderen? Neem de tijd!

Als je je kat wilt overzetten op een andere voeding dan is het belangrijk om daarvoor de tijd te nemen. Zet je in één keer een bakje met de nieuwe voeding voor zijn neus dan is er een aantal scenario’s mogelijk:

  • Je kat vindt het fantastisch, smikkelt het hele bordje in één keer leeg en heeft daarna buikpijn. Als je pech hebt, dan loost ‘ie zijn splinternieuwe premiumbrokken rechtstreeks op je perzisch tapijt.
  • Je kat heeft géén idee wat dit moet voorstellen en hij eet dus niet. Net zo lang tot je de oude brokken terug geeft.
  • Jouw kat maakt het allemaal niks uit; als er maar wat te knagen is is jouw kat blij. Buikpijn met diarree was jouw kat toch al niet vreemd.

Goed, het moge duidelijk zijn dat een te plotselinge verandering in voer buikpijn, diarree, misselijkheid of zelfs weigeren van voeding kan opleveren. Om deze scenario’s te voorkomen kun je het best gebruik maken van een stappenplan om je kat langzaam te laten wennen aan zijn nieuwe voeding.

Stappenplan voer verandering

Samengevat komt de voerverandering neer op het volgende:

  • De eerste drie dagen geef je 25% nieuw voer + 75% van het oude voer
  • Dan geef je drie dagen 50% van het ene + 50% van het andere voer
  • Tot slot geef je drie dagen 75% nieuw voer + 25% van het oude voer

kat-voer-veranderen

Met dit stappenplan verklein je de kans op allerlei buikpijn-klachten en vergroot je de kans dat je kat zijn nieuwe brokjes volledig accepteert. Mocht je een hele gevoelige kat hebben, dan kun je voor ieder stapje eventueel nog iets langer de tijd nemen of de stapjes kleiner maken. Heel veel succes!

 

 

E-book 25 KattenSpelletjes!
Helemaal GRATIS! Vul je naam en e-mailadres in om het E-book te ontvangen:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Ilse
Hoi! Ik ben Ilse. Dierendokter en schrijfster van de artikelen voor HowToCat. Mijn missie is dan ook het kattenleven ietsje gemakkelijker maken door jou te helpen met het maken van de juiste keuzes voor je kat. Naast mijn passie voor de diergeneeskunde -in het bijzonder de kattengeneeskunde- heb ik een speciale interesse in het gedrag van katten. Waarom doen ze nou wat ze doen? En hoe kunnen wij daar het beste op inspelen als dierendokters en poezenbaasjes? Al die kennis deel ik graag met je!

Comment Section

5 reacties op “Hoe zet je je kat over op een andere voeding?


Door Monica op 19 mei 2016

Ik heb 2 katten maar die willen allebei het liefst iedere keer iets anders eten. Als ze te lang hetzelfde krijgen dan eten ze het niet meer. Dus hier wordt regelmatig gewisseld van voer en is er een hele lade vol met verschillende brokjes en soorten natvoer. Ik vind je site echt fantastisch en geniet van alle tips..


Door Ilse op 20 mei 2016

Dankjewel voor je mooie compliment Monica!


Door Petra op 25 augustus 2016

Mijn katje van 16 blijkt licht nierfalen te hebben. Hiervoor moest ze per direct op een nier-dieet. Nu heeft ze wel zin in eten maar ze vindt het nieuwe voer maar niets. Langzaam wennen aan het nieuwe eten kon niet omdat ze van het oude voer ziek werd. Hoe pak ik dit aan zodat ze tóch gewoon gaat eten?


Door Ilse op 26 augustus 2016

Beste Petra, wat een vervelende situatie! Je kunt het eten aantrekkelijker proberen te maken door er een beetje warm water bij te doen zodat het wat sterker gaat ruiken. Mocht dat niet werken, dan heeft je dierenarts als het goed is een aantal proefzakjes van andere merken/varianten. Ik weet niet wat je nu geeft, maar ik weet uit ervaring dat Royal Canin Renal Select en Renal Special beter ontvangen worden dan de originele Renal variant. Wellicht kun je daar een proefzakjes van krijgen?
Daarnaast weet ik dat zowel Hills als Royal Canin (ik gok dat je 1 van die twee merken hebt gekocht) een smaakgarantie kennen. Als je kat het niet wil eten, dan mag de zak terug als er maximaal 25% uit is gehaald. De exacte voorwaarden kun je navragen bij je dierenarts.
Ik hoop dat je kat snel weer een beetje plezier aan haar eten beleeft!

NB: voor nierpatiënten geldt dat het super belangrijk is dat ze eten. Als ze echt geen enkel nierdieet lust, dan is ander eten nog altijd beter dan helemaal niet eten.


Door Germaine op 11 oktober 2018

Hoi Ilse…ik heb 2 maine coons met gevoelige darmen ( we hebben 7 katten) uitendelijk na 6 jaar van 4 naar 1 brok gegaan sannabele noograin.Verpakking is veranderd en nu wil 1 maine coon met problemen van darmpjes het voer niet meer eten…het ging juist goed! Nu had ik proefzakjes hills ID dus beetje gaan mengen in overleg da …En yess hij at weer..Alleen vanmorgen andere mc meiske met gevoelige darmen en 1 htk katertje aan de zachte poep inmiddels ben ik dus radeloos na 6 jaar uit proberen…sannabel weer neer gezet zonder hils maar nu eet hij en een paar anderen niet meer! Ik hebniet veel.hills gemengd heb je de gouden tip?

Plaats een reactie


*