Blaasgruis! Wat mag mijn kat nog wel eten?

Blaasgruis of blaasstenen komen bij katten heel veel voor. De diagnose blaasgruis/stenen betekent voor jou als personeel dan ook vaak meer dan de meeste mensen denken. Je kat zal in de meeste gevallen worden veroordeeld tot een andere voeding om te voorkomen dat deze stenen of het gruis weer voor problemen kunnen zorgen. Niet elke kat is er blij mee om een ander type voer voorgeschoteld te krijgen en het voorkomen van nieuwe problemen kan dan soms uitmonden in een heuse strijd. In dit artikel vertel ik je over de invloed van deze voedingen op blaasgruis en stenen én leg ik je uit welke mogelijkheden er zijn zodat je kat iets te kiezen heeft. Lees je mee?

Let op: In dit artikel geef ik je alternatieven voor de voeding die je dierenarts je heeft voorgeschreven. Deze voedingen zijn een vervanging voor de voeding die de dierenarts je geboden heeft, maar géén vervanging voor eventuele andere behandelingen en medicijnen die je dierenarts met je besproken heeft! Daarnaast is dit artikel niet geschikt om zelf een diagnose te stellen en adviseer ik je daarvoor contact op te nemen met je dierenarts.

Soorten blaasgruis & blaasstenen

Af en toe krijg ik van een lezer(es) de vraag welke voeding er voor de kat met een blaassteen kan worden gekocht. Het type steen is voor de eigenaar vaak onbekend en daarmee eindigt de zoektocht dan ook direct. Veel eigenaren hebben geen idee dat er heel veel soorten steentjes bestaan en dat de behandeling per type verschilt. Wist jij dat?

Tip: Om te weten hoe je een probleem kunt oplossen zul je moeten weten wat precies het probleem ís. Dat geldt dan ook zéker voor blaasgruis en blaasstenen. Als je dierenarts een diagnose heeft gesteld, dan doe je er goed aan om te vragen of hij of zij het type gevonden kristallen of stenen voor je op een briefje kan schrijven. Zo weet je zeker dat je, mocht je willen overschakelen van voeding, niet per ongeluk de verkeerde variant koopt.

Voor het ontstaan van blaasgruis of stenen in het algemeen kan ik je zeggen dat katten die weinig drinken en katten die overgewicht hebben meer risico lopen op de vorming er van. Het is dus altijd goed om te zorgen dat je kat voldoende drinkt en slank blijft of af valt! Daarnaast spelen ras, leeftijd en geslacht een rol.

In dit artikel geef ik je 14 tips om je kat te laten afvallen

In dit artikel lees je hoe je je kat kunt stimuleren om meer te drinken

Waarom bestaat er niet gewoon één type blaasstenen-voeding?

De vorming van stenen hangt af van de zuurgraad van de urine, maar ook van hoe geconcentreerd deze urine is. De zuurgraad en concentratie van urine is o.a. afhankelijk van de voeding. Zo is urine van dieren (en mensen) die veel vlees of eiwitrijke granen eten bijvoorbeeld veel zuurder dan van een strikte planteneter. Ook een blaasontsteking kan er voor zorgen dat de urine minder zuur wordt.

Om het nog een beetje ingewikkelder te maken kan ik je vertellen dat de ene kristalsoort (bijvoorbeeld struviet) zich graag vormt in een basische (niet zure) urine en de andere kristalsoort zich juist manifesteert in een zure urine (bijvoorbeeld cystine). Voor de ene steen zit de oplossing in een voeding die zuurder maakt en voor de ander juist in het tegenovergestelde.

Er zijn ook bepaalde blaasstenen die het gevolg zijn van bepaalde ziektes. In dat geval zal met name de onderliggende aandoening behandeld moeten worden.

Nu begrijp je misschien ook waarom je niet zomaar een zak anti-blaassteen-brokken uit een schap kunt trekken zonder te weten wat jouw kat eigenlijk nodig heeft! Stap 1 is dus: zorg dat je weet om welke steen het gaat! Je dierenarts kan het voor je bekijken onder de microscoop.

Soorten voeding per type steen

Goed. Je hebt je dierenarts gevraagd welk type kristal of steen er bij jouw kat gevonden is. Je dierenarts heeft daar (na een eventuele operatie of andere behandeling) een voeding bij gevonden, maar je kat kan deze niet waarderen. Wat kun je dan nog meer? Ik bespreek in onderstaande tabel de veel voorkomende kristallen/stenen en bijpassende voedingen. De voedingen die genoemd zijn, zijn er vrijwel allemaal in een droge brokken én een natvoer variant.

Let op: Heeft je kat naast blaasgruis of een steen ook een ander probleem? Deze voedingen adviseer ik je puur op basis van het probleem in de blaas. Als jouw kat daarnaast ook een probleem heeft met andere organen, zoals hart, lever of nieren, dan mag je deze voedingen niet altijd zomaar gebruiken. Ga in dat geval altijd naar je dierenarts om daar te bespreken of de voeding die je op het oog hebt wel of niet geschikt is!

Is deze lijst compleet? Nee, zeker niet! Dit zijn de merken waar ik in de praktijk de meeste ervaring mee heb en waarvan ik weet dat ze werken. Het geeft jou de mogelijkheid om een andere keuze te maken als je kat de voorgeschreven brokjes echt niet lekker vindt. Heb jij een ander merk gevonden waarvan je je afvraagt of het geschikt is voor je kat, dan kun je dat uiteraard altijd aan je dierenarts voorleggen.

Snacks voor katten met blaasgruis of stenen?

Voor katten met struviet zijn wel enkele snacks op de markt, zoals TROVET Multi Purpose Treats MPT (Fish) of CLiNiC FDS. Voor de meeste andere stenen bestaan dit soort snoepjes helaas niet.

Wel kun je een klein zakje brokken van een ander merk (maar wel geschikt voor het betreffende type steen) aanschaffen en die met mate inzetten als beloning.  Mocht je toevallig iemand kennen die een kat heeft met zo’n zelfde blaassteen, dan kun je misschien wat brokjes ruilen en in een ziplock-zakje bewaren.

Het feit dat er geen “snoep” of “snack” op de zak staat maakt voor je kat trouwens niet zo gek veel uit. Het gaat er om dat het iets “speciaals” is dat je kat niet standaard krijgt. Om heel eerlijk te zijn denkt mijn eigen tijger dat ze beloond wordt met super speciale snoepjes, maar in werkelijkheid zijn het meestal brokjes van een ander merk, uit bijvoorbeeld een proefzakje.

Geen blaasproblemen meer? Wel doorgaan!!!

Het is misschien al weer een tijdje geleden dat je met je kat bij de dierendoc kwam en bent begonnen met een blaasgruisdieet. De kans is groot dat het nu hartstikke goed gaat. Dan kun je weer terug naar de oude brokjes, toch? Ho! Stop! Nee! Niet doen!

Toegegeven, een heel enkele kat doet het na die ene keer best goed als je het oude voer weer geeft. De meerderheid van de blaasgruis/steen-katten ontwikkelt echter weer net zo hard een steen. Dat betekent wéér ellendig veel pijn voor je kat, een operatie of een nare spoelbehandeling en weer van voren af aan beginnen. Dat is het allemaal echt niet waard.

Als jij een kat met blaasgruis of stenen hebt (gehad); welke voeding geef jij?