Heeft mijn kat pijn?
05 juli 2016 
4 min. leestijd

Heeft mijn kat pijn?

Pijn bij katten, het is soms bijzonder lastig te herkennen. Met enige regelmaat tref ik in de spreekkamer een poezenbeest met pijn en een baasje dat pijnmedicatie absoluut niet nodig vindt. “Nou, ik denk niet dat hij pijn heeft hoor dokter! Laat die pijnstilling maar zitten!” is daarbij een veelgehoorde uitspraak. Heeft deze eigenaar het dan slecht voor met zijn kat? Ik denk van niet. De meeste katten zijn namelijk heel goed in het verbergen van pijn of ander ongemak. Je moet dan ook wel een enigszins getraind oog hebben om pijn te kunnen herkennen. Wat zie je eigenlijk aan een kat met pijn? In dit artikel deel ik het met je!

Mijn kat heeft heus geen pijn!!

In tegenstelling tot wat nogal eens gedacht wordt, miauwen, gillen of huilen de meeste katten niet als zij chronisch pijn hebben. Dat is op zich heel logisch. In het wild moet je ten allen tijde je territorium kunnen verdedigen en laten zien dat je daar sterk genoeg voor bent. Laat je als kat zien dat je niet zo best in je vel zit, dan ben je een gemakkelijk slachtoffer voor die dieren die je territorium willen overnemen. Het is dus het handigst om te doen alsof je je prima voelt.

Nou leeft jouw kat niet echt meer in het wild en heeft hij wel degelijk een territorium dat als het goed is, niet zomaar overgenomen wordt (jullie huis), toch heeft hij deze oude gewoonte nog in zich. Een kat met pijn zal, in de meeste gevallen, weinig tot niets laten merken tot het moment dat de pijn zo heftig is, dat hij niet meer anders kan. Een uitzondering daarop is de acute pijn, waarbij je kat wel degelijk heel klaaglijk kan miauwen of krijsen. Als je kat pijn niet zo duidelijk aangeeft, waar zou je het dan uit af kunnen leiden?

Pijn bij katten herkennen

 • Zich verstoppen
 • Veel meer slapen (nee, dit hoort niet bij het ouder worden!)
 • Slechtere vacht, vaak door een wat slordige vachtverzorging
 • Afvallen
 • Slechte eetlust
 • Snellere ademhaling
 • Vreemde houdingen of bewegingen: een kromme rug, een scheef kopje, schudden of wrijven met/langs het kopje, hinkelen
 • Geen harde brokjes meer eten
 • Niet of minder willen spelen
 • Blazen en grommen als je aan een bepaald lichaamsdeel komt (berucht is de onderrug bij oudere katten)
 • In het algemeen chagrijniger en lichter ontvlambaar
 • Niet meer hoog kunnen springen (niet meer op de vensterbank liggen) of twijfelen voor het springen
 • Naast de bak plassen
 • Vaker spinnen. Spinnen is namelijk ook een manier om jezelf gerust te stellen..
 • Extreem likken op bepaalde plaatsen, tot kaalheid aan toe

Als je denkt aan pijn bij je kat..

Dit rijtje geeft je vooral een idee van wat katten kunnen laten zien als zij pijn zouden hebben. Echter, er kunnen ook andere oorzaken aan deze gedragingen ten grondslag liggen. Ga dus altijd naar je dierenarts als je kat dit soort gekke dingen laat zien.

“Hij wordt gewoon oud..”

Helaas wordt een groot aantal punten uit dit rijtje nogal eens toegeschreven aan het feit dat je kat oud aan het worden is. Dat is in zoverre waar, dat ouderdom met de welbekende gebreken (en dus ook pijn!!) kan komen. Wel lief om daar iets aan te doen, toch?

Je dierenarts zal je kat nakijken en navoelen om op die manier te bepalen of er sprake is van pijn en zo ja op welke plek en met welke oorzaak. Ga vooral niet zelf dokteren met paracetamol of ibuprofen, dat is namelijk voor katten hartstikke giftig met alle gevolgen van dien! Als het nodig is, dan krijg je van je dierenarts een pijnstiller die geschikt is voor katten. Daarnaast zal er gerichter behandeld worden, bijvoorbeeld met antibiotica als sprake is van een bacteriële infectie of krijg je adviezen in het geval van artrose (slijtage van de gewrichten).

oudere-katten-pijnstiller

Zo kan het ook!

Hier thuis hobbelt een live-voorbeeld van 11 jaar rond. Langzaam maar zeker werd ze wat minder speels en ze sprong niet meer op het aanrecht. Dat ze het aanrecht niet meer bereikt lijkt op zich een zegen, maar de reden is wel een beetje zielig; ze heeft namelijk last van haar rug. Ik had hier kunnen denken: “Ach, ze wordt gewoon oud” en het daarbij kunnen laten.

Gelukkig heb ik dat niet gedaan! Ik heb haar, na haar grondig te hebben onderzocht, in het begin behandeld met een pijnstiller en haar overgezet op een voeding die de gewrichtjes wat ondersteunt. De pijnstiller heeft ze niet meer nodig; ze klimt inmiddels overal zelf weer op. Ik heb weer een blije kat die graag speelt en af en toe zelfs een beetje stout is. Soms speelt ze zo wild dat ik haar even terug in de kittentijd waan. In mijn “oudje” schuilt zowaar een kitten!

kat-pijn-spelen

Ik denk dat dit verhaal op heel veel katten in Nederland van toepassing is, al was het alleen maar naar aanleiding van de vele voorbeelden die ik dagelijks in de praktijk tref.  Als je je kat goed observeert en ziet dat zijn gedrag verandert, schrijf dat dan alsjeblieft niet zonder meer toe aan ouderdom. Met de juiste maatregelen zal ook jouw oudje (af en toe) weer dat blije kitten kunnen zijn!

Let op: Dit artikel is puur informatief en ondersteunend bedoeld. Het is nadrukkelijk niet geschikt om zelf een diagnose te stellen of een behandeling te starten. Ga voor het stellen van een diagnose en het instellen van een behandeling altijd naar je dierenarts! Lees voor de overige voorwaarden de disclaimer onderaan deze website.

Over de schrijver
Stina Volker
Door

Stina Volker

op 05 Jul 2016

Hoi Ilse, ik ben even benieuwd. Onze kat at plotseling niet meer. Naar de dierenarts gegaan, er was niks aan het gebit te zien en verder ook geen bijzonderheden. Ze at werkelijk helemaal niets, nog niet de lekkerste dingen. Na een paar dagen begon ze weer een beetje eten en nu lijkt het weer normaal, hoewel ze niet veel eet. Wat zou dat kunnen zijn geweest, dat ze plotseling niks meer at? Ze was ook heel lusteloos, lag alleen maar voor pampus. Wilde ook niks van ons weten, liep zelfs weg voor ons. Is nu allemaal weer okay. Heeft maar paar dagen geduurd.

Ilse
Door

Ilse

op 05 Jul 2016

Beste Stina,Wat vervelend dat jullie kat zich zo rot heeft gevoeld! Het is voor mij op afstand helaas niet mogelijk om te bepalen wat jullie katje destijds gemankeerd heeft.Er kunnen talloze redenen zijn geweest waarom jullie kat niet heeft willen of kunnen eten. O.a. pijn (ook andere plaatsen dan het gebit), stress, koorts (maar dat heeft je dierenarts neem ik aan gecheckt) of misselijkheid (kan vele oorzaken hebben) zijn veel voorkomende redenen om niet te eten. Soms blijft de oorzaak onduidelijk.Goed van je dat je wel meteen je dierenarts hebt opgezocht! Mocht het nu weer gebeuren en je maakt je zorgen, dan mag je uiteraard altijd vragen om verder onderzoek / verdere uitleg van je dierenarts.

Elly Aalbregt
Door

Elly Aalbregt

op 05 Jul 2016

Onze poes Krieltje kon niet meer springen en waggelde inplaats van gewoon lopen. Bleek inderdaad artrose te zijn. Pijnstiller gekregen en nu gaat het al beter. Ze gromt niet meer als je haar aait. Best zielig. Ook voeding aangepast, en nu voelt zij zich weer prettiger en wij ook.

Ilse
Door

Ilse

op 05 Jul 2016

Wat fijn dat Krieltje zich nu zoveel beter voelt Elly!

Kelly
Door

Kelly

op 27 Sep 2017

Dag Ilse , heb een poes van 11jaar. Weet niet wat er met haar aan de hand is. Ze gromt en blaast naar onze andere poezen ook soms naar ons. Ze eet en drinkt goed speelt wel minder, ze kan op de vensterbank springen op de zetel kan ze ook goed springen. Ze gaat nog goed in de kattenbak . Wat zou het kunnen zijn? Grtjs kelly

Ilse
Door

Ilse

op 27 Sep 2017

Dag Kelly, Een poes die opeens naar andere katten of mensen gromt en blaast kan heel goed pijn hebben of ziek zijn! Ik kan je op afstand helaas niet vertellen wat haar mankeert. Mijn advies is om zo snel mogelijk een afspraak bij je dierenarts te maken om haar na te laten kijken. Heel veel succes!

Thea bouma
Door

Thea bouma

op 01 Oct 2017

Hallo Onze kater George miauwt heel vaak naar ons en naar onze poes die nu ongeveer 4 maanden bij ons is. Heb hem laten castreren en hij is in die tijd twee keer aan zijn oogjes geopereerd, nu is dat miauwen alleen maar eger geworden soms lijkt het wel of hij crols is zo raar miauwd hij. Roep je hem dan komt hij al miauwend naar je toe en is hij even stil. Kan hij dan ook pijn hebben blaasgruis heeft hij ook niet want hij plast gewoon en en eten en drinken doet hij ook goed.

Ilse
Door

Ilse

op 02 Oct 2017

Beste Thea, Wanneer je kat anders doet dan anders is dat altijd een reden om naar de dierenarts te gaan. Het kan gaan om pijn, maar evengoed om andere ongemakken. Je dierenarts kan uitzoeken of daar sprake van is. Soms komt daar niets uit en dan zou je het meer in de hoek van gedrag moeten zoeken. Succes!

Jeanny
Door

Jeanny

op 02 Oct 2017

Mijn Geneviere is ruim 17 en echtveen oudje. Ze heeft een flinke arthroseknie,daarvoorvkrijgt ze Methacam,ik heb overal opstapjes zodat ze niet meer hoeft te springen en zemag blekkermop mij n bed liggen op de electrische deken,ze hoeft niks meer en soms zet ik het eten bij haar alsvze een slechte dag heeft, de trapmmag ze ook niet meer op

Martha
Door

Martha

op 13 Oct 2017

Onze Nike is een echte dame op leeftijd ze heeft een tijd geleden een "tikje" gehad, dierenarts is langs geweest en heeft haar helemaal nagekeken, ze is blind geworden waardoor ze niet meer springt en af en toe een ongelukje heeft omdat ze denk ik dan zo snel de kattenbak niet kan vinden... Maar ze eet en drinkt nog goed, vacht is mooi en spint zodra ze aandacht krijgt. Hoop dat ze nog heel lang bij ons mag blijven zodat we d'r nog heerlijk kunnen vertroetelen.

Marscha
Door

Marscha

op 07 Nov 2017

Hoi Ilse, Sinds 1.5 maand heb ik een kitten van,inmiddels, een half jaar oud. Ik maak me echter nogal zorgen over hem. Sinds een paar weken loopt hij erg raar, met z'n achterpoten bij elkaar en rug omhoog. Soms kan hij niet eens meer opstaan en komt hij niet meer in de kattenbak. Hij eet wel gewoon en de ontlasting lijkt ook normaal. We zijn natuurlijk al bij de dierenarts geweest, maar die weet het ook niet. Onze kat heeft pijnstillers gekregen, en het gaat nu wel iets beter. Maar hij is nog steeds niet actief en springt bijv. ook nog niet. Heb jij enig idee wat dit zou kunnen zijn?

Ilse
Door

Ilse

op 08 Nov 2017

Ha Marscha, wat sneu dat je kitten zo gek loopt! Het feit dat hij op pijnstillers lijkt te reageren is wel erg suggestief voor pijn, maar de vraag is waar. Dat is voor mij op afstand echt niet te zeggen. Als het inderdaad gaat om pijn, dan kan het bijvoorbeeld gaan om buikpijn (vele oorzaken mogelijk), rugpijn (zelfde verhaal), iets neurologisch (ook een waslijst aan oorzaken) of domweg pijn aan één of beide pootjes (ook al door verschillende oorzaken). Een kitten van een half jaar hoort actief en levendig te zijn en ook springen en rondstuiteren horen daar gewoon bij. Het lijkt me verstandig om je kitten nogmaals goed te laten onderzoeken, zeker omdat de verbetering nog niet echt fantastisch is (tenminste, dat denk ik uit je verhaal op te maken). Mocht je eigen dierenarts er niet uit komen, dan kun je je wellicht laten verwijzen naar een collega-dierenarts voor een second opinion? Ik hoop dat je kitten zich snel beter voelt!

Yvonne
Door

Yvonne

op 15 Jan 2018

Dag Ilse, ik ben de blije butler van Katja. Een poes van 16 jaar. Ze zit in het begin stadium van nierziekte en is in februari jl haar broertje verloren. Ze is sinds februari 's avonds bij het slapen gaan miauwerig maar stopt na een poosje. Sinds kort is het zeer heftig. Waar denk jij aan dat het zou kunnen zijn. Katja is reeds op nierdieet. Dank je wel! Yvonne

Ilse
Door

Ilse

op 16 Jan 2018

Beste Yvonne, wat verdrietig dat het broertje van Katja er niet meer is. Wat er precies met Katja aan de hand is is op afstand helaas voor geen enkele dierenarts te bepalen. Daarvoor zal ze op zijn minst lichamelijk moeten zijn onderzocht. Wel heb ik recent een artikel geschreven waar o.a. meer miauwen bij oudere katten vandaan zou kunnen komen. Dat is deze:https://howtocat.nl/gedragsveranderingen-oudere-kat/" rel="noopener" target="_blank">Gedragsveranderingen bij de oudere katHet lijkt me verstandig om haar tussentijds nog eens bij je dierenarts te laten zien (je gaat denk ik al regelmatig i.v.m. haar nieren) en het verhaal uit te leggen. Heel veel succes!

RK
Door

RK

op 17 Feb 2018

Mijn kat kan sinds gisteravond/vanmorgen merkte ik niet meer gewoon zitten. Ze is bijna 2 jaar en een europesche korthaar. Herkend iemand dit? Ik heb haar Sindskort samen met haar zusje. Ze krijgen Royal Canon brokjes en soms een klein stukje kipfilet

sabine
Door

sabine

op 20 Apr 2018

beste, de poes maakt heel luid (door merg en been) geluid als hij in zijn kattenbak gaat. Ik heb hem nu enkele maanden en volgens dierenarts is hij tussen 2 en 4. Maak me wel zorgen

Corry Lubbert
Door

Corry Lubbert

op 29 Oct 2018

Mijn kater Koos is Binnen 2 dagen overleden . Net een maand 13 jaar. Zo zat hij bij mij op tafel en een uur later haren overeind en ruggetje krom. Onrustig liep van voot naar achter enz. Nasr de dierenarts.Nierfalen .Koos heeft ruim een dag aan het infuus gelegen. hielp niet. Inlaten slapen . toen hij stierf kwam er ontzettend veel vocht uit zijn bekje. Heeft de hele nacht gelopen vreselijk omdat er daarna bloed kwam. de stakker. Veel verdriet nu. Zou het wel nierfalen geweest zijn?

Ineke Piet
Door

Ineke Piet

op 20 Jan 2019

Hoi Ilse, Ik heb een Main Coon, omdat hij last van veel klitten had heb ik hem laten trimmen door een goede trimster, ook heeft ze zijn staart getrimt en geplukt, vanaf die tijd is Bowie mijn coon heel lelijk van vacht en van de staart nog weinig over, bij de dierenarts heeft ie megaderm gehad en de da zei dat hij gezond was, maar hij ziet er niet uit, mag hem absoluut nergens aaien, zijn kraag is ook helemaal weg en blijft hele plukken haar verliezen, als ik hem geborsteld heb, heel voorzichtig is zijn vacht daarna gelijk weer heel lelijk, ik vermoed dat hij pijn lijdt, ik weet mij geen raad meer, heeft hij Pijn en wat zou het kunnen zijn??

Sharon
Door

Sharon

op 07 Mar 2019

Hoi, ik had hetzelfde met mijn Heilige Birmaan, helaas is bij hem vergevorderd nierfalen vastgesteld. Hij zit nu op medicatie en krijgt eetlustopwekkers om hem comfortabel te houden en dat hij blijft eten. Ik zou met uw kat even een bloedonderzoek laten doen voor de lever en nieren. Veel sterkte en succes!

Cynthia
Door

Cynthia

op 02 Apr 2019

Mijn kat vindt het niet prettig achter op zijn rug geaaid te worden en maakt dan vreemde bewegingen en geluiden. Vorig jaar voor naar de DA geweest. Die gaf hem prednison, omdat ook zijn huid wat korstjes en schilfers bevatte. Inmiddels doet hij al gek als we hem in het midden van de rug aaien en 2 maanden geleden toen we hem daar per ongeluk aanraakten, verstijfde hij en viel hij om, bleef even verstijft liggen en herstelde. Gisteren wilde ik hem optillen om in zn nieuwe mandje te leggen en blijkbaar deed ik m pijn, want hij probeerde te bijten en dus zette ik m neer. Hij bleef echter een volle minuut met verlamde (leek het) achterkant zitten en herstelde daarna weer. Wat kan dit zijn? Hij eet goed, drinkt goed, klaagt nooit. Is wel minder buiten en slaapt veel verstopt op zolder. Hij is van 29-05-2010

Ilse
Door

Ilse

op 03 Apr 2019

Beste Cynthia,Het zou hier zeker om pijn kunnen gaan. De dierenarts kan het voor je nakijken en daar eventueel medicatie voor voorschrijven. Sterkte!

Marie
Door

Marie

op 19 Jun 2019

Het is inderdaad niet altijd gemakkelijk te herkennen of je dier pijn heeft. Soms zijn de signalen heel duidelijk, bijvoorbeeld wanneer een kat mank loopt en veel miauwt. Interessant om te lezen dat vaker spinnen ook kan duiden op pijn. Ik zal dit artikel in de toekomst zeker nogmaals raadplegen.

Vincent
Door

Vincent

op 23 Jul 2019

Mijn kat verstopt zich af en toe ook onder onze bank. Ik weet dus niet of dit komt omdat hij bang is of omdat hij pijn heeft. Ik zal hem de komende tijd beter in de gaten houden. Wellicht merk ik nog andere symptomen op uit de lijst. Bedankt voor het delen van dit artikel!

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook