10 tips om je kat meer te laten drinken!
09 mei 2016 
3 min. leestijd

10 tips om je kat meer te laten drinken!

Katten drinken van nature weinig. Soms nog minder als het warm wordt. In de meeste gevallen is dat niet iets om je zorgen over te maken.  Er zijn echter situaties waarin je dierenarts je adviseert om je kat meer te laten drinken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je kat problemen met zijn nieren of urinewegen heeft.  In dit artikel vind je tien tips om je maatje meer te laten drinken.

Tip 1: Meer waterbakjes!

Meer waterbakjes neerzetten. Het is bijna een open deur, maar als je kat meer water in huis tegenkomt vergroot je de kans dat hij af en toe een slokje extra mee pakt. Niet verstopt achter die stoel waar je kat nooit komt, maar op de looproute.

Tip 2: Schoon, schoner, schoonst

Ververs het water elke dag. Bij erg warm weer liefst twee keer.

Tip 3: Experimenteer!

Probeer eens verschillende typen en maten drinkbakjes uit. Steen, metaal, plastic, glas, hoge bakjes of lage bakjes. Iedere kat is anders en iedere kat heeft zo zijn eigen voorkeuren. De meeste katten vinden het niet zo prettig als zij met hun snorharen tegen de rand van het bakje aan tikken. Bij hen zou je een bredere bak (gevuld tot aan de rand) kunnen proberen. Het goede nieuws is: Je hoeft niet op zoek naar superspeciale ondiepe brede bakken! Er staan hopelijk voldoende platte borden in je eigen keukenkastje. Dat er geen kattenpootjes op geschilderd staan maakt je tijger echt niets uit.

Tip 4: Locatie is alles

Zet het waterbakje niet naast het eten en niet naast de kattenbak. De meeste katten houden er niet van om hun eten en drinken op dezelfde plek te hebben staan. Verspreid deze bakjes dan ook door het huis. Eten en drinken op het toilet doen wij mensen niet, maar ook je viervoeter houdt die dingen graag strikt gescheiden. Los van deze adviezen kan ik je meegeven dat katten liever niet samen eten en/of drinken. Eigen/meerdere eet- en drinkbakjes zijn dus ook om deze reden wel aan te raden!

drinken-waterbak-kat

Tip 5: Een fontein

Een waterfontein is voor sommige katten absoluut het proberen waard. Ze zijn al te koop vanaf 20 euro.

Tip 6: Spelen!

In het verlengde van tip 5 ligt het spelen met water. Laat je kraan eens druppelen of heel zachtjes doorlopen. Veel katten vinden stromend water razend interessant.

drinken-kat-spelen

Afbeelding: MarjaBrouwer 

Tip 7: Tonijnwater

Maak water interessanter met een smaakje. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het sap van tonijn uit blik (op water, niet de olie-variant, liefst zoutarm) of het sap van natvoer te mengen met water. Als je grote hoeveelheden maakt zou je die kunnen invriezen in een ijsblokjesvorm, zodat je altijd iets op voorraad hebt.

kat-drinken-tonijn

Afbeelding: Taken 

Tip 8: Vocht via voeding

Natvoer bevat veel meer vocht dan droogvoer. Daar mag je dan ook wat meer van gaan geven. Sommige mensen doen water bij het droogvoer. Dat werkt op zich goed, al heeft het als nadeel dat je kat niet meer echt hoeft te kauwen. Dat kan ten koste gaan van het gebit. Overigens gaat je kat waarschijnlijk niet per se méér drinken als hij natvoer krijgt.

Tip 9: Regenwater?

Varieer eens met soorten water. Sommige katten houden helemaal niet van ons schone drinkwater. Voor de echte kieskeurige drinkers zou bronwater of gefilterd water de uitkomst kunnen zijn. Andere katten geven de voorkeur aan schoon regenwater. Aan regen gelukkig geen gebrek in dit land.

drinken-kat-regenwater

Afbeelding: Rihaij 

Tip 10: Geen zeep

Let erop dat er bij het schoonmaken van de bakjes geen zeeprestjes achterblijven. Al is het maar een klein beetje, je kat proeft het! Je zou kunnen overwegen om niet eens met zeep schoon te maken, maar de bakjes gewoon met goed warm water te wassen.

Heb jij nog aanvullingen? Dan hoor ik ze graag in een reactie hieronder!

Over de schrijver
Janneke
Door

Janneke

op 10 May 2016

Hoe weet je of je kat genoeg drinkt? Die van ons lijken een voorkeur te geven aan buiten het water uit potjes en bakjes te slobberen. Dat heeft niet onze voorkeur maar blijkbaar wel die van hen.. Op deze manier kunnen we alleen totaal niet zien hoeveel ze drinken op een dag. Merk je het duidelijk zodra ze te weinig binnen krijgen?

Ilse
Door

Ilse

op 10 May 2016

Ha Janneke, goed dat je daar over nadenkt! Een kat heeft per dag zo'n 40 tot 50 ml water per kilo lichaamsgewicht nodig. Tot zo ver de regeltjes, want er zijn maar weinig mensen die precies weten wat hun kat drinkt. Gelukkig hoeft dat ook niet zolang je kat gezond is. Dan regelt de natuur het allemaal zelf.Als je wilt weten of ze opeens minder binnenkrijgen dan normaal (dát is wel iets waar je op kan letten), dan is de kattenbak een goede graadmeter. Is die veel droger dan normaal, dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn: 1) je katten (of één ervan) hebben nog een ander plekje gevonden om te plassen of 2) je katten (of één ervan) drinken minder. Je hoeft in ieder geval echt niet met je maatbeker naar buiten om alle potten en plassen te gaan controleren. Zolang je blije actieve katten lijkt te hebben hoef je je er niet te veel zorgen om te maken :-).

Janneke
Door

Janneke

op 17 May 2016

Super, dan maken we ons voorlopig geen zorgen! Dankjewel :)

Daisy
Door

Daisy

op 10 May 2016

Je zou een turgor test kunnen uitvoeren. Trek voorzichtig aan de huid op de rug/borst en laat snel los. Kijk naar de huid hoe die terug in positie gaat. Gaat dit snel, dat is goed! Gaat dit langzaam of blijft er een stukje huid omhoog staan, kan dit een indicatie zijn dat de kat is uitgedroogd. (gewichtverlies en algemene huidconditie van de kat kunnen de test beïnvloeden)

Jasper
Door

Jasper

op 30 May 2017

Als je het nekvel van de kat tussen je vingers zachtjes samenknijpt en het herstelt zich meteen in zijn oorspronkelijke staat dan heeft je kat genoeg gedronken. Werkt ook bij mensen trouwens. Als je tekort aan vocht hebt zal je vel trager terug op zijn plaats gaan :)

Marian
Door

Marian

op 10 May 2016

Ik heb een klein aquarium, de lichtkap heb ik daar niet op zitten. Er zitten een paar koudwatervrees visjes in, plantjes en een filterpompje. Krappaal ernaast, het is er een komen en gaan van mn 5 katten. Elke dag een klein emmertje water vullen en 1 keer per week 50 tot 75 % van het water verversen. Werkt top!

Ilse
Door

Ilse

op 11 May 2016

Goeie tip Marian!

John
Door

John

op 11 May 2016

Wat te denken van een vissen kom of vijver...

Rosita Compagner
Door

Rosita Compagner

op 31 May 2017

Een kat kan niet kauwen op brokjes, een kat heeft geen maalvlakken op zijn kiezen. Je kunt het gebit schoonhouden én meer vocht toedienen door een kat dat te geven waarvoor hij gemaakt is. Muis, mus en merel. Lukt dat niet, dan is kvv uit de diepvries en wat kippennekjes en repen runderhart een heel mooie nabootsing. Dan hoef je ook niet te rommelen met soorten water of de locatie van je waterbakjes.

Ilse
Door

Ilse

op 31 May 2017

Dankjewel voor je comment Rosita. Wanneer een kat rauw gevoerd wordt zal zeker minder vocht nodig zijn dan een kat die enkel brokken krijgt. Echter is het niet voor iedere kat of voor elk huishouden een geschikte manier van voeren. De ene kat doet het goed op kvv, de ander heeft meer baat bij bepaalde brokken, al dan niet in combinatie met natvoeding. Daar zitten allerlei varianten tussen. Overigens kan óók een rauw gevoerde kat problemen krijgen waardoor extra vocht nodig zal zijn.

Bovenga
Door

Bovenga

op 03 Sep 2017

Heb eea uitgetest om mijn poes meer te laten drinken ivm blaasgruis. Uiteindelijk bleek spa reine een prima oplossibg. Ze slurpt het water op. Er zijn veel soorten mineraalwater deze is met de minste zouten zeer geschikt voor poezen. Ben blij dat het zo simpel opgelost kon worden. Echt de moeite waard om het uit te proberen.

Danique
Door

Danique

op 22 Jul 2018

Hoi Ilse, Leuke blog, bedankt voor de tips! Ik heb zojuist een grote schaal met water in de tuin gezet zodat zijn snorharen de randen niet raken, hij begon er meteen uit te drinken. Ik ben benieuwd wat jij voor soort bakjes/schaaltjes/bordjes gebruikt voor jouw kat. Kun je dat beschrijven of heb je daar een foto van ?Groetjes Danique

Ilse
Door

Ilse

op 22 Jul 2018

Ha Danique,Dankjewel! Wat fijn dat je kat de schaal met water zo kan waarderen, daar doen we het voor! Voor mijn eigen kat heb ik meerdere drinkmogelijkheden in huis staan. Er staat een waterfontein van Catmate en er staan meerdere grote glazen ovenschalen verspreid door het huis. Het voordeel van glas is dat het geen geur of smaak opneemt en bovendien goed schoon te maken is. Vinden katten fijn! :-)

jannetje
Door

jannetje

op 12 Apr 2019

Ik heb vaak water met bloemen uit de tuin viooltjes rozen of 3laurier bladeren er in uit een vissenkom drinken ze ook altijd geheid.....VR groet Jannetje

jannetje
Door

jannetje

op 12 Apr 2019

Ik heb vaak water met bloemen uit de tuin viooltjes rozen of 3laurier bladeren er in uit een vissenkom drinken ze ook altijd geheid.....🍀🖐️😸☀️😉👌🔔VR groet Jannetje

ella
Door

ella

op 21 Jun 2019

mijn 20 jaar oude kater, heeft zo zijn voorkeursdrinkplaatsen. Maar soms lijkt geen enkel water op geen enkele plek hem te bekoren, de keukenkraan, het bad, zijn plastic buiten bak met vers water niet. Ik weet niet wat hij (niet )wil. Heeft er iemand tips, ideeën? Hij is meestal een goede drinker. Spa reine wat genoemd werd ga ik zeker proberen. Eerder gaf ik hem Bar le duc maar ook daar haalde hij zijn kattenneusje voor op.

Eveline
Door

Eveline

op 30 Jul 2019

Leuk tips. Ik heb een kattenfontein en 1 bak met bronwater. Onze poes en soms de kater ook, vinden het geweldig om water van hun vacht te likken. Ik neem dan een flesje, giet een dun straaltje langs haar nek, en dan drinkt ze net zoals andere katten bij een kraan. Kranen vindt ze niets maar voor haar flesje komt ze hard aanlopen. Ook zet ik regelmatig een onbekende bak of oude mok op onverwachte plaatsen. Ook geweldig.

Eveline
Door

Eveline

op 30 Jul 2019

Leuke tips. Ik heb een kattenfontein en 1 bak met bronwater. Onze poes en soms de kater ook, vinden het geweldig om water van hun vacht te likken. Ik neem dan een flesje, giet een dun straaltje langs haar nek, en dan drinkt ze net zoals andere katten bij een kraan. Kranen vindt ze niets maar voor haar flesje komt ze hard aanlopen. Ook zet ik regelmatig een onbekende bak of oude mok op onverwachte plaatsen. Ook geweldig.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook