Dwangvoeren van je kat in 11 stappen

Je dierenarts heeft je verteld dat je je kat moet gaan dwangvoeren omdat je harige vriendje zelf niet kan of wil eten. De uitleg klinkt heel simpel; “gewoon met een spuit in zijn of haar bekje”.  Als het niet lukt, dan moet je maar weer terugkomen. Tien minuten later sta je met een tas vol spulletjes en je kat onthutst weer buiten. Dwangvoeren dus.

Bij thuiskomst blijkt je viervoeter opeens een stuk minder meewerkend dan op de dierenartsentafel en de luchtige uitleg van je dierenarts lijkt nergens meer op te slaan. Het voer eindigt overal, maar vooral niet ín de kat. Eigenlijk weet je ook helemaal niet hoeveel van die zakjes of blikjes je nou moet geven. Krijgt hij wel genoeg binnen als hij dit eet? Dit artikel biedt je een aantal handvatten om het dwangvoeren wat gemakkelijker te maken.

Voordat je begint

  1. Welke voeding? Om aan te sterken heb je iets nodig met een kwalitatief goede samenstelling, voldoende energie, een goede smaak en de juiste vitaminen en mineralen. Tevens moet de voeding goed vloeibaar te maken zijn. A/D (blikje van Hill’s) of Convalescence Support (poeder van Royal Canin voor honden en katten) zijn voorbeelden van voedingen die daaraan voldoen.
  2. Voordat je gelijk je kat in de houdgreep neemt om hem eigenhandig te voeren: laat hem eerst zelf snuffelen aan het voer. Het is altijd mooier om de kat zelf te laten eten zonder dwang. Een andere optie is (en dat klinkt gemener dan het is) een beetje voer op de voorpootjes smeren in de hoop dat je kat het er zelf af likt. Eet hij het niet? Dan kun je de volgende stappen nemen om te gaan dwangvoeren.

Let op: Als je eerst hebt gedwangvoerd met een bepaalde voeding is de kans groot dat je kat een negatieve associatie met die voeding heeft gemaakt. Hij zal de dwangvoeding dan ook niet meer uit zichzelf gaan eten. Probeer dan ook te vermijden dat je gaat dwangvoeren met zijn “eigen” voer, of het voer dat hij in de toekomst moet gaan eten.

OK, je kat wil zijn nieuwe tijdelijke aansterkvoer echt niet uit zichzelf eten. Je zult hem of haar een klein beetje moeten helpen.

Dwangvoeren van je kat

  1. Klaarmaken: Of je nou poeder gebruikt of blik; je moet het met een spuitje kunnen geven en je kat moet het makkelijk kunnen doorslikken. Het mooist is om de A/D met lauwwarm water te vermengen tot je een papje van (iets dikker dan) yoghurtdikte hebt. Convalescence Support maak je klaar door een zakje van 50 gram op te lossen in 150 ml lauwwarm water. Je hebt dan als het goed is een papje van ongeveer 200 ml.
  2. Zuig 10 ml van de voeding op in het spuitje
  3. Zet de kat met zijn of haar rug tegen je aan. Dat kan op een tafel zijn, maar je kunt ook op de grond gaan zitten op je knieën met de kat tussen je benen.
  4. Pak met je niet-schrijfhand de kop beet.
  5. Met je schrijfhand pak je het spuitje en steekt het tuitje voorzichtig aan de zijkant van het bekje (achter de hoektand) in.
  6. Spuit per keer maximaal 1 ml in het bekje zodat je kat de kans krijgt om het door te slikken
  7. Hoeveelheid voeding per dag:
    1. A/D: Een kat van 4 kilo heeft per dag zo’n 1,5-2 blikjes A/D nodig, dit mag je verdelen over 4-6 keer.
    2. Convalescence Support: Een kat van 4 kilo heeft per dag 200 ml verdeeld over 4-6 keer nodig.

Als hij erg tegenstribbelt

  1. Je kunt een aantal dingen doen. Als je kat geneigd is om te krabbelen, dan kun je iemand anders vragen om de voorpootjes tegen te houden. Als je alleen bent kun je ook de kat inwikkelen in een handdoek.

Het lukt echt niet..

  1. Sommige katten zijn wel erg temperamentvol en laten dit maar zo niet gebeuren. Ga terug naar je dierenarts. Het is absoluut van levensbelang dat je viervoeter voeding binnen krijgt. Je dierenarts zal het zelf nog eens proberen, of hij plaatst een sonde om de voeding rechtstreeks in de maag te kunnen geven.

Succes!

Wat zijn jouw ervaringen met dwangvoeren? Laat je tips of vragen hieronder achter in een reactie!

PS: In dit blogbericht maak ik gebruik van één of meerdere affiliatelinks. Wil je daar meer over weten? Alle info daarover lees je hier!