10 tips om je kat meer te laten drinken!

Katten drinken van nature weinig. Soms nog minder als het warm wordt. In de meeste gevallen is dat niet iets om je zorgen over te maken.  Er zijn echter situaties waarin je dierenarts je adviseert om je kat meer te laten drinken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je kat problemen met zijn nieren of urinewegen heeft.  In dit artikel vind je tien tips om je maatje meer te laten drinken.

Tip 1: Meer waterbakjes!

Meer waterbakjes neerzetten. Het is bijna een open deur, maar als je kat meer water in huis tegenkomt vergroot je de kans dat hij af en toe een slokje extra mee pakt. Niet verstopt achter die stoel waar je kat nooit komt, maar op de looproute.

Tip 2: Schoon, schoner, schoonst

Ververs het water elke dag. Bij erg warm weer liefst twee keer.

Tip 3: Experimenteer!

Probeer eens verschillende typen en maten drinkbakjes uit. Steen, metaal, plastic, glas, hoge bakjes of lage bakjes. Iedere kat is anders en iedere kat heeft zo zijn eigen voorkeuren. De meeste katten vinden het niet zo prettig als zij met hun snorharen tegen de rand van het bakje aan tikken. Bij hen zou je een bredere bak (gevuld tot aan de rand) kunnen proberen. Het goede nieuws is: Je hoeft niet op zoek naar superspeciale ondiepe brede bakken! Er staan hopelijk voldoende platte borden in je eigen keukenkastje. Dat er geen kattenpootjes op geschilderd staan maakt je tijger echt niets uit.

Tip 4: Locatie is alles

Zet het waterbakje niet naast het eten en niet naast de kattenbak. De meeste katten houden er niet van om hun eten en drinken op dezelfde plek te hebben staan. Verspreid deze bakjes dan ook door het huis. Eten en drinken op het toilet doen wij mensen niet, maar ook je viervoeter houdt die dingen graag strikt gescheiden. Los van deze adviezen kan ik je meegeven dat katten liever niet samen eten en/of drinken. Eigen/meerdere eet- en drinkbakjes zijn dus ook om deze reden wel aan te raden!

Tip 5: Een fontein

Een waterfontein is voor sommige katten absoluut het proberen waard. Ze zijn al te koop vanaf 20 euro.

Tip 6: Spelen!

In het verlengde van tip 5 ligt het spelen met water. Laat je kraan eens druppelen of heel zachtjes doorlopen. Veel katten vinden stromend water razend interessant.

Afbeelding: MarjaBrouwer 

Tip 7: Tonijnwater

Maak water interessanter met een smaakje. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het sap van tonijn uit blik (op water, niet de olie-variant, liefst zoutarm) of het sap van natvoer te mengen met water. Als je grote hoeveelheden maakt zou je die kunnen invriezen in een ijsblokjesvorm, zodat je altijd iets op voorraad hebt.

Afbeelding: Taken 

Tip 8: Vocht via voeding

Natvoer bevat veel meer vocht dan droogvoer. Daar mag je dan ook wat meer van gaan geven. Sommige mensen doen water bij het droogvoer. Dat werkt op zich goed, al heeft het als nadeel dat je kat niet meer echt hoeft te kauwen. Dat kan ten koste gaan van het gebit. Overigens gaat je kat waarschijnlijk niet per se méér drinken als hij natvoer krijgt.

Tip 9: Regenwater?

Varieer eens met soorten water. Sommige katten houden helemaal niet van ons schone drinkwater. Voor de echte kieskeurige drinkers zou bronwater of gefilterd water de uitkomst kunnen zijn. Andere katten geven de voorkeur aan schoon regenwater. Aan regen gelukkig geen gebrek in dit land.

Afbeelding: Rihaij 

Tip 10: Geen zeep

Let erop dat er bij het schoonmaken van de bakjes geen zeeprestjes achterblijven. Al is het maar een klein beetje, je kat proeft het! Je zou kunnen overwegen om niet eens met zeep schoon te maken, maar de bakjes gewoon met goed warm water te wassen.

Heb jij nog aanvullingen? Dan hoor ik ze graag in een reactie hieronder!