11 tips voor de kattenbak!

Een kattenbak is een kattenbak. Met of zonder allerlei snufjes; je kat begrijpt heus wel dat de kattenbak die jij geplaatst hebt de unit is waar de toiletbezoeken plaats moeten vinden. Toch? Ik moet je teleurstellen. Katten stellen zo hun eigen eisen aan de bak zelf, de plaats en de inhoud er van. Voldoet het ding er niet aan? Dan bestaat de kans dat je kat een (in zijn of haar ogen) geschikter plekje zoekt om zijn behoefte te deponeren. Je vloerkleed, je bank of je bed blijven daarbij niet altijd gespaard. Wil je voorkomen dat je kat deze keuze maakt? In dit artikel geef ik je 11 tips voor de kattenbak!

Kattenbak tip 1: Aantal

Voor het aantal kattenbakken geldt een gouden regel: iedere kat een eigen bak + 1 extra. Voor twee katten plaats je in totaal drie bakken, voor drie katten plaats je er vier.

Kattenbak tip 2: Verspreiden

Kattenbakken kun je het best zoveel mogelijk verspreiden door het hele huis. Zet je ze naast elkaar, dan zal je kat dat zien als één bak.

Kattenbak tip 3: Rust

Waar zet jij je bakken neer? Het is voor je kat allesbehalve fijn als hij of zij gestoord wordt tijdens het toiletbezoek. Kies voor je bakken dus rustige plekken in huis waar niet te veel mensen of dieren plotseling langs komen lopen. Ook naast de wasmachine is over het algemeen niet echt een verstandige keuze.

Kattenbak tip 4: Bereikbaarheid

Een kattenbak achter een dichte deur die af en toe open gaat of ver weg op zolder is voor je kat niet altijd even gemakkelijk bereikbaar. Moeten wachten tot iemand de deur voor je open doet terwijl je heel nodig moet plassen is niet fijn. Dan voldoet je vloerkleed ook wel.

Kattenbak tip 5: Overzicht

Op de bak is/voelt je kat zich extra kwetsbaar. Het is voor je kat dan ook prettig om overzicht in de ruimte te hebben vanuit de kattenbak. Weggestopt in een kast oogt het allemaal misschien wat fraaier, maar het kan je kat het gevoel geven dat hij in een val zit. Niet het moment om even uitgebreid je behoefte te doen.

Kattenbak tip 6: Ruimte

Een heel klein bakje lijkt misschien schattig en scheelt extra schoonmaken, maar het is allesbehalve lief voor je kat. Soms zijn de bakjes zo klein dat je kat er letterlijk zijn kont niet kan keren. Mijn advies is dan ook een grote bak waar je kat heel ruim in past.

Kattenbak tip 7: Geen dak

Wij vinden de geurtjes van kattenpoep en pies vies. Je kat ook. Zeker als deze ammoniakdampen blijven hangen onder een kap. Doe je kat een plezier en laat de kap er lekker af (of koop een bak zonder kap). Tevens is het weglaten van de kap vriendelijk in het kader van het hebben van overzicht en ruimte (tip 4 en 5).

Kattenbak tip 8: Niet bij eten of drinken

Jij eet (neem ik aan) niet graag op of in de buurt van het toilet. Je kat doet dat in ieder geval zeker niet. Plaats de eet- en drinkschalen minstens 2 meter uit de buurt van de kattenbak als je je kat een lol wilt doen.

Kattenbak tip 9: Regelmaat

Katten zijn bijzonder gesteld op hygiëne. Is de bak naar het idee van je kat te vies, dan kan het zijn dat hij je bank kiest. Of je vloerkleed. Of je hoofdkussen. Als het maar zacht en schoon is. Heb je dat liever niet? Schep je bak dan dagelijks uit en ververs het hele grit wekelijks.

Kattenbak tip 10: Grit

Over grit gesproken; elke kat heeft daarin zijn eigen voorkeur. Toch is er wel een aantal criteria waar je in beginsel naar kunt kijken. De meeste katten houden van een fijnkorrelig grit. Tevens mag het niet te veel stuiven, want dat is voor de gevoelige luchtwegen van je kat echt niet prettig. Het zelfde geldt voor geparfumeerd grit. Laat de lavendelluchtjes dus maar achterwege. Nope, ook niet in een sprayvorm.

Kattenbak tip 11: Verander niet te veel

De meeste katten houden niet echt van veranderingen en hebben even nodig om daar aan te wennen. Wekelijks een andere plek of een ander type grit is dus niet aan te raden. Wil of moet je toch een verandering doorvoeren? Probeer dat dan zo geleidelijk mogelijk te doen. Zo kun je bijvoorbeeld naar een ander type grit door steeds een beetje meer van het nieuwe grit bij het oude grit te mengen.

Met deze tips voorkom je dat je kat de kattenbak niet goed genoeg vindt en andere plekken gaat uitzoeken om te toiletteren. Doet je kat dat ondanks deze tips wel, dan is het verstandig om je dierenarts te raadplegen en het artikel over onzindelijkheid nog eens te lezen. Heel veel succes!