Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
Direct Toegang
X
Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
50% Complete

Page content

Sproeiplekken schoonmaken doe je zo!

article content

Sproeiplekken schoonmaken doe je zo!

Als je een sproeiende of buiten-de-bak-plassende kat in huis hebt dan weet je hoe ellendig het kan zijn om deze sproeiplekken schoon te maken. De geur van kattenurine is sterk, de geur van sproeisel nog sterker. En wat je ook doet, de lucht is en blijft niet te harden. De schoonmaakoplossing is simpeler dan je denkt en ik ga hem met je delen. Lees gauw verder!

Voordat je enthousiast begint met schoonmaken van de sproeiplekken nog even dit: Sproeien en/of in huis plassen heeft altijd een reden. Ga in de eerste plaats altijd naar je dierenarts om een eventuele medische reden uit te sluiten. Komt daar niets uit, dan is er iets met de kattenbak, of met het gedrag. Ook die oorzaken zul je moeten aanpakken wil je het sproeiprobleem zelf volledig kunnen elimineren. Daarover vind je meer in dit artikel over onzindelijkheid.

Sproeiplekken opruimen: wat heb je nodig?

  • UV-lampje, ook wel te koop als urine-detector
  • Biotex (blauw of groen, dat maakt niets uit)
  • Grote sprayflacon
  • Warm water
  • Alcohol 96% (te koop bij de drogist in kleine flesjes)

Sproeiplekken opsporen

Als je kat piest of sproeit in huis, dan ontgaat je dat meestal niet. Toch zijn er naast veelgebruikte en voor jou duidelijke plekken soms ook nog plekken in huis waar je kat sproeit maar waar jij geen weet van hebt.

Gelukkig bestaat er een handig trucje om die plekken zichtbaar te maken! Namelijk met een UV-lampje. Maak je huis helemaal donker (of wacht tot ’s avonds laat) en bekijk met je UV-lampje de muren, de vloer en de meubels. Eigenlijk alles waar je kat op zou kunnen plassen of sproeien. De urineplekken lichten op onder invloed van UV-licht.

Onthoud waar de sproeiplekken zitten

Goed. Je hebt ontdekt waar de plekken zitten. Lamp weer aan en schoonmaken maar! Of niet. Sommige plekken zie je namelijk echt niet zonder je UV-lampje (zeker op tapijt!). Zorg dus dat je, terwijl je met je UV-lampje aan het zoeken bent, de plekken markeert met iets.

Je kunt er iets bovenop leggen (dek de hele vlek af, zodat je straks geen stukjes mist met schoonmaken) of, zoals ik in een filmpje voorbij zag komen; plak de plekken af met sticky-notes. Als je nu je huis weer verlicht, dan weet je tenminste precies waar de sproeiplekken zitten.

Sproeiplekken schoonmaken

Zoals beloofd is het schoonmaken van de sproeiplekken simpel. Geen ingewikkelde speciale urine-verwijderaars. Het kan gewoon met iets dat jij (anders op zijn minst iemand van een oudere generatie) al gewoon in het aanrechtkastje hebt staan.

onzindelijkheid-kat-schoonmaken

Sproeiplekken schoonmaken stap 1

Maak een oplossing van een flinke eetlepel Biotex in een liter warm water, roer het goed door en vul een sprayflacon met deze oplossing.

Sproeiplekken schoonmaken stap 2

Veeg de sproeiplek/urineplek  “schoon” met toilet- of keukenpapier.

Sproeiplekken schoonmaken stap 3

Spray de sproeiplek ruim in met de warme Biotex-oplossing en laat dit een half uurtje in trekken.

Sproeiplekken schoonmaken stap 4

Spoel/spray de sproeiplek na met schoon water om de restjes te verwijderen.

Sproeiplekken schoonmaken stap 5

Dep of spray, als het materiaal het toelaat, de plek na met schoonmaakalcohol. Laat goed drogen voor je je kat er weer bij laat.

Sproeiplekken schoonmaken: waarom met Biotex?

Biotex is een al heel lang bestaand wasmiddel met eiwit-splitsende enzymen. Het breekt de eiwitten in de kattenurine dus af. Perfect voor dit probleem dus!

Sproeiplekken schoonmaken: kan het niet met andere schoonmaakmiddelen?

Het kan uiteraard wel, maar het is meestal niet effectief. De meeste reguliere schoonmaakmiddelen zijn daarvoor niet krachtig genoeg. Ze poetsen wel een beetje van de urine weg, maar ze breken niets af. Daar komt bij dat juist de geur van bepaalde schoonmaakmiddelen (bijv. ammoniak of bleekmiddel) op zich weer aantrekkelijk kan zijn voor je kat om overheen te plassen.

Tot slot

Heb jij ervaring met sproeiende katten en/of heb jij nog een ultieme tip? Delen is een reactie is altijd fijn!

E-book 25 KattenSpelletjes!
Helemaal GRATIS! Vul je naam en e-mailadres in om het E-book te ontvangen:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Ilse
Hoi! Ik ben Ilse. Dierendokter en schrijfster van de artikelen voor HowToCat. Mijn missie is dan ook het kattenleven ietsje gemakkelijker maken door jou te helpen met het maken van de juiste keuzes voor je kat. Naast mijn passie voor de diergeneeskunde -in het bijzonder de kattengeneeskunde- heb ik een speciale interesse in het gedrag van katten. Waarom doen ze nou wat ze doen? En hoe kunnen wij daar het beste op inspelen als dierendokters en poezenbaasjes? Al die kennis deel ik graag met je!

Comment Section

9 reacties op “Sproeiplekken schoonmaken doe je zo!


Door Marjan op 4 november 2016

Ik heb goede ervaringen met UF2000 als schoonmaakmiddel. Minder bewerkelijk en kun je gewoon overdag gebruiken. Bij lastige of al langer bestaande sproei-en urine vlekken wat langer in laten trekken en eventueel een paar keer herhalen. De geur gaat echt weg. Ook voor de katten, die daardoor deze plek niet weer willen gebruiken. Is niet regulier en iets duurder maar zeker aan te raden.


Door Ilse op 4 november 2016

Dankjewel voor de tip Marjan!


Door Janet op 5 februari 2017

Werkt dit ook op kleding?


Door Ilse op 6 februari 2017

Ha Janet, volgens Ecodor ( = fabrikant van UF2000) kan UF2000 ook op textiel worden toegepast. Voor de zekerheid zou ik het wel testen op een klein stukje voordat je je hele kledingstuk er mee bewerkt. Heel veel succes!


Door Maaike op 4 november 2016

Super artikel weer Ilse!!Door Nathalie op 2 maart 2017

Dank je wel voor de tip. Ik hoop dat het na de castratie bij onze katjes weg gaat dat sproeien.
Maakt het nig uit welke kleur biotex je gebruikt ?


Door Ilse op 2 maart 2017

Ik hoop het ook voor je Nathalie! De kleur Biotex maakt niet zo veel uit, zowel blauw als groen zijn goed. Succes!


Door Pinkel op 25 februari 2019

Kat van de buren sproeit tegen mijn buitendeur. De geur in mijn hal is niet te harden. Iemand een tip…

Plaats een reactie


*