Overgewicht bij katten: is mijn kat te dik?

Je dierenarts heeft bij de jaarlijkse enting geconstateerd dat er “wel een kilootje vanaf mag”, of je buurvrouw noemt je kat zo’n “gezellige dikkerd”. Onze huiskatten worden (net als wij baasjes) dikker en dikker. Vaak zelfs zonder dat de poezenbaas dat in de gaten heeft. Omdat dik worden niet in twee dagen gebeurt valt het ook niet zo op. Totdat je de foto’s van een aantal jaar geleden erbij pakt. Overgewicht bij katten kan, net als bij mensen, ernstige gevolgen hebben! Om die reden is het dan ook goed om regelmatig even stil te staan bij de omvang van je huistijger. Hoe weet je nou eigenlijk of je kat te dik is? In dit artikel leg ik je dat uit!

Meten is weten

Meestal is het gewicht dat je kat woog aan het eind van zijn eerste jaar het optimale gewicht van je kat. De meeste dierenartsen wegen je kat bij de eerstejaars-enting en noteren dat in het entingsboekje.

Wegen

De mooiste methode om te zien of je kat is aangekomen is uiteraard het domweg wegen op de (keuken)weegschaal. Die vertelt jou dat er sinds vorig jaar toch wel wat bijgekomen is (of niet). Dat hoef je uiteraard niet dagelijks te doen, maar eens per 3 maanden is een mooi uitgangspunt. Let op: je kat kan ook zijn aangekomen doordat hij bijvoorbeeld vocht vast houdt, of zijn afgevallen omdat hij uitgedroogd is. Zoek bij twijfel contact met je dierenarts!

Body Condition Score (BCS)

Bij de body condition score wordt gekeken naar de vorm van je kat en er wordt gevoeld of bepaalde botten makkelijk voelbaar zijn. Daarbij doe je een aantal handelingen:

  • Je kijkt naar je kat vanaf de zijkant en de bovenkant: zie je uitstekende botten of ribben?
  • Je voelt de ribwand na aan de zijkanten: voel je de ribben gemakkelijk of moeilijk?
  • Is er een taille zichtbaar? En hoe bol is de buik?

Zoals je ziet wordt de BCS opgedeeld in 5 gradaties, waarbij een BCS van 3 ideaal is. Zit je kat daar onder (score 1 of 2), dan zal hij wat moeten aankomen. Zit hij erboven (score 4 of 5), dan heeft hij overgewicht en mogen er wel wat onsjes af.

Feline Body Mass Index (FBMI)

Dit is een veel minder gebruikte methode, al vinden de Amerikanen dit nog wel leuk om te doen. Daarvoor heb je twee gegevens nodig; 1) de omtrek van de borstholte ter hoogte van de 9e rib (in cm) en 2) de afstand tussen het midden van de knieschijf en het hakje (in cm). Die twee gegevens vergelijk je met elkaar in deze BMI-tabel: 

Kom je uit op een groengrijs vakje, dan is de BMI van je kat goed. Zit je kat in het roze gedeelte, dan heeft hij overgewicht, zit hij in het geelgroene deel, dan is hij te licht.

Zoals je ziet zijn er dus diverse methodes om te bepalen of je kat te zwaar is. De meest gebruikte in Nederland zijn de combinatie van de weegschaal en de BCS. Daarbij moet ook een beetje rekening worden gehouden met het ras. Een Oosterse korthaar is nou eenmaal wat ranker gebouwd dan een Britse korthaar. Als je twijfelt kun je altijd tijdens de jaarlijkse enting aan je dierenarts vragen of hij het gewicht van je kat wil beoordelen.

Hoe zit het met jouw katten? Zijn die goed op gewicht? Ik zou het leuk vinden als je je reactie hieronder wilt delen!