Overgewicht bij katten: is mijn kat te dik?
07 oktober 2015 
2 min. leestijd

Overgewicht bij katten: is mijn kat te dik?

Je dierenarts heeft bij de jaarlijkse enting geconstateerd dat er “wel een kilootje vanaf mag”, of je buurvrouw noemt je kat zo’n “gezellige dikkerd”. Onze huiskatten worden (net als wij baasjes) dikker en dikker. Vaak zelfs zonder dat de poezenbaas dat in de gaten heeft. Omdat dik worden niet in twee dagen gebeurt valt het ook niet zo op. Totdat je de foto’s van een aantal jaar geleden erbij pakt. Overgewicht bij katten kan, net als bij mensen, ernstige gevolgen hebben! Om die reden is het dan ook goed om regelmatig even stil te staan bij de omvang van je huistijger. Hoe weet je nou eigenlijk of je kat te dik is? In dit artikel leg ik je dat uit!

Meten is weten

Meestal is het gewicht dat je kat woog aan het eind van zijn eerste jaar het optimale gewicht van je kat. De meeste dierenartsen wegen je kat bij de eerstejaars-enting en noteren dat in het entingsboekje.

Wegen

De mooiste methode om te zien of je kat is aangekomen is uiteraard het domweg wegen op de (keuken)weegschaal. Die vertelt jou dat er sinds vorig jaar toch wel wat bijgekomen is (of niet). Dat hoef je uiteraard niet dagelijks te doen, maar eens per 3 maanden is een mooi uitgangspunt. Let op: je kat kan ook zijn aangekomen doordat hij bijvoorbeeld vocht vast houdt, of zijn afgevallen omdat hij uitgedroogd is. Zoek bij twijfel contact met je dierenarts!

Body Condition Score (BCS)

Bij de body condition score wordt gekeken naar de vorm van je kat en er wordt gevoeld of bepaalde botten makkelijk voelbaar zijn. Daarbij doe je een aantal handelingen:

  • Je kijkt naar je kat vanaf de zijkant en de bovenkant: zie je uitstekende botten of ribben?
  • Je voelt de ribwand na aan de zijkanten: voel je de ribben gemakkelijk of moeilijk?
  • Is er een taille zichtbaar? En hoe bol is de buik?body-condition-score-kat

Zoals je ziet wordt de BCS opgedeeld in 5 gradaties, waarbij een BCS van 3 ideaal is. Zit je kat daar onder (score 1 of 2), dan zal hij wat moeten aankomen. Zit hij erboven (score 4 of 5), dan heeft hij overgewicht en mogen er wel wat onsjes af.

Feline Body Mass Index (FBMI)

Dit is een veel minder gebruikte methode, al vinden de Amerikanen dit nog wel leuk om te doen. Daarvoor heb je twee gegevens nodig; 1) de omtrek van de borstholte ter hoogte van de 9e rib (in cm) en 2) de afstand tussen het midden van de knieschijf en het hakje (in cm). Die twee gegevens vergelijk je met elkaar in deze BMI-tabel: bmi-kat-tabel

Kom je uit op een groengrijs vakje, dan is de BMI van je kat goed. Zit je kat in het roze gedeelte, dan heeft hij overgewicht, zit hij in het geelgroene deel, dan is hij te licht.

Zoals je ziet zijn er dus diverse methodes om te bepalen of je kat te zwaar is. De meest gebruikte in Nederland zijn de combinatie van de weegschaal en de BCS. Daarbij moet ook een beetje rekening worden gehouden met het ras. Een Oosterse korthaar is nou eenmaal wat ranker gebouwd dan een Britse korthaar. Als je twijfelt kun je altijd tijdens de jaarlijkse enting aan je dierenarts vragen of hij het gewicht van je kat wil beoordelen.

Hoe zit het met jouw katten? Zijn die goed op gewicht? Ik zou het leuk vinden als je je reactie hieronder wilt delen!

Over de schrijver
Inez
Door

Inez

op 08 Oct 2015

Ik heb zeven katten, de oudste (korthaar) is 17 jaar en dun, jaarlijkse apk laat zien dat hij wel gezond is, van de overige 6 hebben er 5 een goed gewicht en 1 heeft overgwicht, zij moet veel bewegen, is lastig maar we doen ons best. En inderdaad hier een babyweegschaal, af en toe wegen verteld je veel over je kat!

Ilse
Door

Ilse

op 08 Oct 2015

Keep up the good work! De eerste stap is inderdaad het wegen van je kat en eerlijk kunnen besluiten of het gewicht (en de omvang) een beetje past bij je kat :-)

Lili
Door

Lili

op 08 Oct 2015

Onze katten zijn altijd mooi slank geweest ondanks dat er altijd een bakje brokjes voor ze staat. Maar Daisy, de kat van mijn ouders is veel te dik. Zij is een 12 jarige kruising Pers-Brits korthaar. Zij heeft altijd een gedrongen postuur gehad, maar nu is zij al jaren veel te zwaar. Zij lijkt wel een ballon! De dierenarts zegt al jaren dat zij af moet vallen maar vooral mijn vader kan het maar niet laten om haar steeds kattensnoepjes tussendoor te geven. Zij ligt ook maar te liggen de hele dag. Een half jaar geleden heeft Daisy nierproblemen gekregen en is daar behoorlijk ziek van geweest. Gelukkig is zij nu weer opgeknapt maar ik ben bang dat zij, omdat zij zo zwaar is, weer ziek zal worden.

Ilse
Door

Ilse

op 08 Oct 2015

Oei, dat is wel vervelend! Te zware katten lopen veel meer risico op allerlei gezondheidsproblemen. Niet zozeer nierfalen, maar wel onder andere aandoeningen van de gewrichten, suikerziekte, huidproblemen en blaasgruis/stenen. Als kat met nierproblemen kunnen de problemen wel veel groter zijn als zij door haar niertjes stopt met eten: zij heeft namelijk een te groot vetdepot. Als dat te snel wordt afgebroken, dan wordt het vet (omdat de lever het niet zo snel kan verwerken), deels opgeslagen in de lever (leververvetting). Daar wordt je kat nóg zieker van dan ze op dat moment al was! Ik hoop echt dat je vader het belang in gaat zien van het afvallen van Daisy. Succes!

Esther
Door

Esther

op 07 Dec 2016

Mijn poes is te zwaar. Al een jaar geef ik haar minder voer, maar afvallen doet ze niet. Ook heb ik geprobeerd het eten te verstoppen i huis, het in porties geven.., maar ook dat helpt niet. Meer laten bewegwn is lastig, omdat ik een flat woon. Nu heb ik een soort voerpuzzel aangeschaft en eet ze minder, omdat ze te lui is om alle brokjes eruit te halen. Ze zeurt niet om eten, maar eet nu gemiddeld 40gr per dag, waar ze voorheen 52gram kreeg. Ze weegt 6.8kg. De voerpuzzel in combi met het starten van dieetvoer, doe ik nu een week. Ze valt nog niet af. Wanneer zou ik resultaat moeten zien? Hoor graag van je. Groetjes, Esther

Ilse
Door

Ilse

op 07 Dec 2016

Beste Esther, Wat goed dat je probeert om je kat wat te laten afvallen. Wel kan ik je vertellen dat bewegen echt essentieel is. Als je kat alleen maar minder eet, dan gebeurt er een aantal dingen: 1) het lichaam gaat in de spaarstand, 2) de spiermassa neemt af (en de spieren zijn nou juist de grote verbranders van calorieën) en 3) je kat raakt gefrustreerd/gestresst (want:honger!) en krijgt de neiging om alleen maar meer te gaan eten of om eten te zeuren. Het is waar dat je kat op een flat minder beweging heeft dan buiten. Toch zijn er ook in een flat wel mogelijkheden om je kat wat meer laten bewegen. Speel je wel eens met hengels? Gooi je wel eens brokjes door de kamer? Je zult zien dat je kat in eerste instantie niet lang kan/wil spelen, maar dat je de minuutjes langzaam maar zeker wat kunt uitbreiden. Overigens kun je je kat het beste heel langzaam laten afvallen. Liever een jaar lang doen over een kilo, dan binnen een paar weken resultaat willen zien. De reden daarvoor is dat wanneer katten te snel afvallen, de vetten worden gestapeld in de lever. De gevolgen daarvan kunnen heel ernstig zijn. Liever te langzaam dan te snel dus. De exacte snelheid voor jouw kat kun je het beste met je dierenarts bespreken. Heel veel succes!!

Tine de Vries
Door

Tine de Vries

op 14 Jun 2017

Hoi, wij hebben twee kittens. Ragdoll's. Helemaal leuk. Misty, het katertje groeit volgens ons te goed. Loena, het poesje, groeit normaal, wordt niet te dik. Hoe kunnen we zorgen dat Misty niet te veel eten krijgt. Sommige dagen werken we beiden. Is er tussen 8.30 en 16.00 niemand thuis. De kittens zijn dan in de gang bij hun eten.

Ilse
Door

Ilse

op 16 Jun 2017

Beste Tine, wat goed dat jullie daar nu al op proberen te letten! Je zou je katten een beetje moeite kunnen laten doen voor hun eten. Is het een optie om de voeding aan te bieden in bijvoorbeeld een voerpuzzel of voerbal?

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook