6 manieren om op de dierenartsrekening te besparen
09 augustus 2016 
2 min. leestijd

6 manieren om op de dierenartsrekening te besparen

Besparen op de dierenartsrekening is voor veel huisdiereigenaren een hot-item. Het leven is al duur genoeg en het moment dat Poekie besluit om ziek te worden komt hoe dan ook altijd op het verkeerde moment. Toch kunnen hoge kosten in een aantal gevallen voorkomen worden. In dit artikel deel ik een aantal bespaartips voor de dierenarts!

Bespaartip 1

Kijk en/of vraag naar acties bij je dierenarts. Er zijn vaak jaarlijks terugkerende acties, zoals bijvoorbeeld de gebitsmaand waarin het nakijken van het gebit gratis is en/of je korting krijgt op de gebitsbehandeling.

Veel dierenartsen hebben een kortingssysteem voor de entingen waarbij je voor elk 2e/3e/4e dier een korting op de vaccinatie krijgt. Als je dan met meerdere dieren tegelijk komt heb je niet alleen op je entingen bespaard, maar ook op je tijd. Meld het uiteraard wel even bij het maken van de afspraak dat je met meer dieren komt, dan houdt de assistente daar rekening mee.

besparen-dierenarts-tips

Bespaartip 2

Ga op tijd naar de dierenarts. Zie je op maandagochtend al een probleem bij je kat? Wacht dan niet tot vrijdagavond 23.05 met bellen van de dierenarts omdat je eigenlijk het weekend niet in durft.

De weekend/nachttarieven zijn meestal hoger dan overdag. Daarbij komt dat als je wacht tot een probleem te ver uit de hand is gelopen, de behandeling mogelijk ook een stuk complexer (en dus duurder) is. Heb ik het nog niet gehad over het feit dat het wel een beetje sneu is voor je kat.

Bespaartip 3

Laat je poes of kater castreren. Het voorkomt niet alleen nestjes, maar ook een heleboel andere ellende!

Bespaartip 4

Zorg dat je kat niet te zwaar wordt. Zo’n volslanke kat lijkt misschien gezellig, maar het overgewicht is een risicofactor voor heel veel medische problemen die op hun beurt weer geld gaan kosten. Is je kat al een beetje aan de maat? Probeer hem of haar dan wat te laten afvallen.

besparen-dierenarts-overgewicht

Bespaartip 5

Ga met je oudere kat (12+) minstens eens per jaar naar de dierenarts om hem of haar na te laten kijken en evt. bloedonderzoek te doen. Ja, dat kost je een consult en wellicht een bloedonderzoek, maar de kosten van een niet tijdig ontdekt nierprobleem of suikerziekte kunnen vele malen hoger uitvallen.

Bespaartip 6

Zoek een goede huisdierenverzekering uit. Zeker als je geen goede spaarder bent. Het kost je een paar tientjes per maand, maar dan heb je wel een financiële back-up als Poekie iets te onstuimig is geweest.

Heb jij nog aanvullende bespaartips? Deel ze in een reactie hieronder!

Over de schrijver
deruyter elvis
Door

deruyter elvis

op 09 Aug 2016

hoi mijn naam is caroline en heb een gewone gecastreerde kater wel met lang haar ik heb al navraag gedaan ivbm een dierenverzekering maar niet echt wat gevonden hij is wel al 7jaar mss is dat het probleem!?

Ilse
Door

Ilse

op 09 Aug 2016

Beste Caroline, bij sommige verzekeraars geldt er een leeftijdsgrens rond de 7 jaar. Dat zou dus het probleem kunnen zijn, maar er zijn zeker ook verzekeraars die katten van deze leeftijd accepteren. Zoek je een verzekeraar in Nederland of België?

Denise Passchier
Door

Denise Passchier

op 09 Aug 2016

Ik weet dat petplan in het verleden wel dieren verzekerde boven de 7 jaar mits ze iets mankeren dan wijzen ze of vergoeding af van hetgeen ze mankeren of ze verzekeren ze niet.

roos
Door

roos

op 10 Aug 2016

hoi illegale mijn gecastreerde kater plast soms (bijv smorgens als ik niet op tijd op sta)tegen het hoofdeinde van het bed ..1x bovenop mij of op de bank..wat kan ik daar aan doen..het is geen medisch probleem zoals blaasgruis..mvg

Ilse
Door

Ilse

op 10 Aug 2016

Hallo Roos! Wat vervelend dat je kat dit doet! Stap 1 is altijd (echt altijd!) de dierenarts om een medisch probleem uit te sluiten. Vaak zie je aan de buitenkant van de kat niets, maar blijkt er wel degelijk een lichamelijk probleem te zijn. Als je dat gedaan hebt en er komt niets uit, dan komen de gedrags-oorzaken aan bod. Die oorzakenlijst is uitgebreid en ik kan dan ook helaas niet voor jou en je kat op afstand bepalen welk probleem er bij jullie speelt. Daarvoor raad ik je aan om een goede gedragstherapeut in de arm te nemen en uiteraard mijn artikelen over sproeien en onzindelijkheid eens door te nemen;https://howtocat.nl/sproeien-kat/" target="_blank">Artikel over sproeien https://howtocat.nl/onzindelijkheid-kat/" target="_blank">Artikel over onzindelijkheid Ik wens je heel veel succes!

Irene
Door

Irene

op 10 Aug 2016

Hallo! Mijn tip is om elke week €5 automatisch naar een speciale kattenspaarrekening (bij bijvoorbeeld ING kun je dat zelf aanmaken) over te schrijven. Zo heb je een potje waaruit je de medische kosten kunt betalen en die €5 per week mis je toch niet... (of iets meer als je dat kunt missen).Ik vind het ideaal en het loopt best snel op!Groetjes Irene

Ilse
Door

Ilse

op 11 Aug 2016

Goeie tip Irene! Dankjewel!

Dina
Door

Dina

op 11 Aug 2016

Hallo Irene. Ik heb geen dieren meer en wil nu hooguit 2katertjes nemen qua kosten ed, maar 5euro pw is voor vele mensen toch erg veel in deze tijd. Sorry ik snap je volkomen hoor! Maar ik stond na het overlijden van mijn zuster er helemaal alleen voor met 3 katten + 1 hond. Voordat zij stierf, zei ze op een mooie liefdevolle manier......... Ga jij dan door met mijn spaarvarken voor de BROERTJES+ Luna? Ik drink geen sinas cola enz; maar als je alle statiegeld in n potje doet schrik je hoeveel erin kan zitten? Soms deden wij ons kleingeld er ook in. En ik heb in 2014 de spaarpot gebruikt om mijn hond te laten cremeren.... ik raad dan ook iedereen aan om CREATIEF TE DENKEN zodat je jou dieren alle liefde kan schenken......

Dina
Door

Dina

op 11 Aug 2016

Hallo Carelle ik lees jou klacht over de veearts in jou buurt. Ik begrijp je volkomen. Ikzelf heb altijd 1dierenartspraktijk in Monnickendam Die vertrouw ik VOLKOMEN, sinds kort zit er in mijn dorp n praktijk maar daar zal ik NOOIT NOOIT heen gaan. Ikzelf heb geen auto en kan dus lopend hier terecht, maar ik laat mijn artsen gewoon komen , ze doen dat met volle liefde, omdat ik hart heb voor GOEDE KWALITEIT EN ZORG VOOR MIJN DIEREN. en betalen moet je toch overal

Cor
Door

Cor

op 11 Aug 2016

Groot probleem wat hier niet genoemd wordt zijn de absurd hoge tarieven van de dierenartsen, gewin gaat vandaag de dag kennelijk boven dierenwelzijn en dat laatste zou toch de insteek moeten zijn om aan zo'n studie te gaan beginnen. Echter is de laatste decennia dat verschoven naar persoonlijk gewin. En wat betreft acties, het enige wat ze doen is gratis gebitscontrole en als daaruit behandeling moet voorkomen moet je flink betalen, het is nodig zeer zeker, maar wek niet de schijn dat de dierenartsen acties maken voor gratis behandeling of kortingsacties oid.

Carelle
Door

Carelle

op 11 Aug 2016

inderdaad heb ik helaas dezelfde ervaring als Cor. Zeker in Amsterdam lijken de dierenartsen wel zakkenvullers ipv artsen. Vandaar dat ik met mijn huisdieren naar een veearts op het platteland ging. Helaas is die praktijk nu overgenomen door jonge meiden met dezelfde hebberige inslag. Het is jammer want het lijkt een eerzaam beroep, maar de meeste dierenartsen -zeker binnen de grachtengordel in Amsterdam- zijn graaiers. De klant betaalt uiteraard want die wil niet dat het diertje de geest geeft, maar ik heb wel het idee dat dierenlevens wel vaak gerekt worden. Niet uit liefde of voor de heling, maar om centjes. Het is misschien goed voor de dierenartsen die dit lezen, dat ze weten dat ik niet meer terugkom zodra er na een consult een pakket niervoeding wordt aangesmeerd a vele tientallen euros. Het spijt me voor de schrijfster van dit artikel en ik voel dat zij het goed meent. Chapeau hiervoor. Natuurlijk moet ook een dierenarts zijn geld verdienen en dat is hem of haar dan ook volledig gegund. Maar er zit -weet ik uit ervaring- ook veel kaf onder het koren en dat maakt dat je als klant extra goed op zoek moet gaan naar een integere dierenarts. En inderdaad de weekeindpoli moet je zien te vermijden. Zodra je daar binnenstapt, wordt je kaalgeplukt en dat zorgt toch voor een slechte reputatie voor dit vak.

Henneke Versteeg
Door

Henneke Versteeg

op 11 Aug 2016

Als er echt een belangrijke ingreep gedaan moet worden, loont het ook zeker de moeite om even in de telefoon te klimmen en bij verschillende dierenartsen prijopgave te vragen. Voor een kat weet ik het niet zo precies, maar met mijn hond, die een grote operatie moest ondergaan, scheelde het mij letterlijk duidenden euro's.

Judith
Door

Judith

op 15 Aug 2016

Meld je niet aan bij een verzekering, maar zet het bedrag dat je aan premie zou betalen op een spaarrekening speciaal voor je dier. Voor zowel mijn ouder paard als de katten van mijn zusje viel teveel buiten de verzekeringen om deze naar mijn mening nuttig te laten zijn. Ja, zeker met mijn paard loop ik het risico ineens een rekening van een paar duizend euro te krijgen, maar dat geld was ik anders in afgelopen jaren al kwijt geweest aan premie...terwijl de verzekering slechts een gedeelte van de rekening zou uitbetalen, plus het paard uit de verzekering kan knikkeren op basis van leeftijd en/ of te grote lichamelijke klachten.Een andere tip: wees realistisch. Heeft het nut om door te dokteren? Is het uberhaupt diervriendelijk? Door van te voren eens over verschillende situaties na te denken, ipv op moment dat je slecht nieuws krijgt en de emoties spreken, kun je vooral je dier de nodige ellende besparen. Denk ik bijvoorbeeld aan tumoren, of bij paarden aan koliekoperaties.Nog een tip: zorg voor GOED voer. Zo hebben geiten op mijn werk flink jeuk gehad door zink-tekort, ontstaan door verkeerd brok. Hier ging behandeling tegen luis en schimmel, abces opensnijden met antibiotica aan vooraf voordat dierenarts door bloedonderzoek dit tekort vast kon stellen.

Judith
Door

Judith

op 15 Aug 2016

En nog een niet geheel onbelangrijke tip: ga naar een dierenarts met kennis van het diersoort waar jij mee komt. Een gezelschapsdieren-dierenarts bij een paard is niet zo'n fijne combi... De dierenartsen waar ik naar toe ga voor de kat en voor het paard zijn 2 verschillende praktijken, ieder gespecialiseerd. Niet om de hoek, maar mensen die ik kan vertrouwen, aangeven wanneer het voor hen ophoudt in wat ze voor het dier kunnen doen, en niet zomaar wat aandokteren met een pilletje hier en een testje daar. Ja, ook wat duurder dan de dierenarts om de hoek, maar stuk betere behandelingen wat natuurlijk wel weer in herhaalbezoeken scheelt.

Riet
Door

Riet

op 16 Aug 2016

Sinds een paar weken poept mijn kat naast de bak, eerst gaat ze plassen in de bak, dan gaat ze eruit en gaat poepen, niet iedere dag maar 1 tot 3 x per week, de bak is schoon. 14 dagen geleden is ze geholpen aan een kies, zat een abces onder en is eruit gehaald, heb gelijk haar overtollig haar laten weghalen, ze was toch onder narcose, ik dacht misschien dat dat in de weg zat, nu vandaag weer ernaast gepoept, da zei zonder deksel proberen, maar dat maakt niet uit.

Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 07 Feb 2019

Op tijd naar de dierenarts gaan kan je inderdaad een hoop geld schelen. Ik laat mijn kat ook regelmatig ontwormen en geeft hem dan een vlooienkuur. Wanneer ik merk dat hij zich niet goed voelt, laat ik hem altijd even voor de zekerheid checken.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook