Vlooienmiddelen voor je kat? Dit zijn je opties!

Zolang wij huisdieren hebben zullen er vlooien zijn. Behandelen met vlooienmiddelen is dan ook vaak eerder noodzaak dan deugd. Echter, er komen steeds meer middelen bij en de mythes rondom dit soort middelen nemen dan ook gestaag toe. Tijd voor wat duidelijkheid. Welk middel doet nou wat? Wat kun je prima gebruiken bij je kat? En welke middelen kun je beter laten staan? In dit artikel lees je er meer over!

Soorten vlooienmiddelen

Vlooien hebben een eigen levenscyclus met verschillende stadia. De volwassen vlo legt eitjes in de vacht van je kat. Deze eitjes vallen uit de vacht in de omgeving, op de bank, het tapijt, eigenlijk overal waar je kat komt. Uit deze eitjes komen larfjes, welke zich graag verstoppen in donkere hoekjes. De larfjes gaan over in het popstadium waarin ze goed beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Na maximaal een jaar komen uit deze poppen weer nieuwe vlooien.

Lees ook: Stappenplan om vlooien te bestrijden

De middelen om je kat mee te ontvlooien bestaan, om het vooral niet te makkelijk te maken, niet allemaal uit dezelfde werkzame stoffen. Zo zijn er middelen die alleen de volwassen vlo op je kat doodmaken, maar ook middelen die zich richten op de eitjes op je kat of zelfs in de omgeving.

Onderstaand heb ik een tabel voor je gemaakt waar je precies in kan zien waar alle (veelvoorkomende) middelen zich op richten en hoe lang ze werken. Je kunt op de afbeelding klikken om hem in vergrote versie te kunnen bekijken.

Uiteraard zijn bovengenoemde middelen niet álle middelen die op de markt zijn, maar de middelen die veel toegepast worden. Middelen met selamectine hebben, zoals je kunt zien in de tabel, ook een omgevingswerking. Dat komt doordat deze stof ook ‘meegegeven’ wordt aan de huidschilfers die van je kat af vallen. Desalniettemin raad ik altijd aan om, als je eenmaal vlooien in huis hebt, aanvullend een omgevingsspray te gebruiken.

Kittens ontvlooien

Bij kittens is de natuurlijke barrière tussen het bloed en de hersentjes nog niet af, waardoor eventuele toegediende stoffen makkelijk bij de hersentjes terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien. Geef daarom nooit ontvlooiingsmiddelen voor volwassen katten aan je kitten! Toch hebben juist die kleintjes vaak last van vlooien. Wat kun je dan wél gebruiken?

  • Frontline spray of Effipro spray (fipronil): mag al gegeven worden vanaf 2 dagen leeftijd en werkt tegen vlooien, teken en luizen
  • Stronghold roze (selamectine): mag gegeven worden vanaf 6 weken leeftijd (zwaarder dan 800 gram) en werkt tegen vlooien, luizen, oormijt, spoelwormen, haakwormen

Vlooienmiddelen die je beter niet aan je kat kunt geven

  • Vlooienmiddelen met diazinon: vaak zijn deze middelen te koop bij drogisterijen, supermarkten of andere winkelketens in het lage-prijs-segment. Ze zijn misschien goedkoop en ze werken misschien wel tegen vlooien, maar je kat kan er ernstig ziek van worden!
  • Pipetjes bedoeld voor honden: een kat is zeer zeker geen kleine hond! In de pipetjes voor honden zit vaak de stof permethrin. Die stof is hartstikke giftig voor je kat!
  • Knoflook of biergisttabletten: de werkzaamheid hiervan is niet aangetoond.

Tot slot

Het maken van een keuze qua middelen is altijd een persoonlijke. Het middel met de meeste vinkjes is niet per se de beste voor iedere kat. Zo kan een kat die niet tegen pipetjes kan meer gebaat zijn bij een tabletje of injectie. Andere katten komen keer op keer thuis met teken; dan is een middel met fipronil misschien een betere keuze. Kom je er niet uit? Raadpleeg je dierenarts of plaats hieronder je vraag!