Ontwikkeling van een kitten tot 7 weken
06 november 2017 
4 min. leestijd

Ontwikkeling van een kitten tot 7 weken

De ontwikkeling van een kitten is een wonderlijk proces. In een tijd van enkele weken verandert het kitten van een klein, blind, doof en hulpeloos wezentje in een kitten dat hard door de kamer stuift, zelf brokjes eet, al een beetje snapt hoe het moet jagen en met zijn soortgenootjes speelt. De veranderingen zijn op lichamelijk en gedragsniveau ronduit indrukwekkend te noemen. Hoe ontwikkelt een kitten zich in de eerste 7 weken? In dit artikel lees je er meer over!

Ontwikkeling 1e week (0-1 weken oud)

Wanneer het kitten geboren wordt is het blind en doof. Het kan zich nog niet zelf voortbewegen en warm houden. Het kitten doet nog niets echt zelf, behalve eten en slapen. Moederpoes helpt het kitten met ontlasten door te likken aan de buik van het kitten. Door dicht tegen de moeder aan te liggen blijft het kitten lekker warm. Het kitten kan al wel ruiken en dat is nuttig omdat het dan zelf de tepels van de moederpoes kan vinden.

ontwikkeling-kitten

Ontwikkeling 2e week (1-2 weken oud)

De oogjes en oortjes gaan langzaam open vanaf 10-12 dagen leeftijd. De oogjes zijn blauw van kleur.
Ook in deze week doet het kitten nog maar weinig anders dan eten en slapen.

Ontwikkeling 3e week (2-3 weken oud)

De kittens kunnen nu al redelijk zien. Let op: diepte zien ze dan nog niet of nauwelijks! Pas vanaf 4 weken zal een kitten kunnen zien dat de tafel echt te hoog is om zomaar vanaf te wandelen.
In deze periode worden de kittens al minder afhankelijk van de moederpoes. Ze kunnen al een klein beetje zelf bewegen in de vorm van kruipen. Vanaf deze week komen de eerste snijtandjes door.

Deze periode is ontzettend belangrijk voor het kitten en voor ons. Vanaf nu tot een week of 8 is namelijk dé periode waarin het kitten nieuwsgierig en nog niet al te terughoudend reageert op nieuwe dingen, mensen of dieren. Het is een periode waarin het kitten leert dat honden niet eng zijn, mensen niet eng zijn, baby’s niet eng zijn en ook stofzuigen er gewoon bij hoort. De enige voorwaarde is dat het kitten in de komende weken veelvuldig geconfronteerd wordt met al deze (en heel veel andere) zaken.

Tip: Begin zo snel mogelijk met het kitten te leren wennen aan mensen. Het regelmatig oppakken en kroelen met verschillende mensen is een boost voor de ontwikkeling van het kitten én het maakt dat ze vreemde mensen later niet zo eng vinden.

Tip 2: Hygiëne is belangrijk! Laat mensen vooraf hun handen goed wassen en evt. desinfecteren wanneer ze met je jonge kittens komen kroelen. Hebben ze een zieke kat thuis? Dan is het beter om het kroelrondje even over te slaan..

Ontwikkeling 4e week (3-4 weken oud)

In deze week beginnen kittens met sociaal spel: het spelen met elkaar. Dat doen ze met elkaar in groepjes, maar ook met de moederpoes. Spelen met elkaar is heel belangrijk omdat het kitten daarmee enerzijds de coördinatie van zijn bewegingen verbetert. Anderzijds leert het kitten dat er grenzen zijn. Wanneer het kitten de ander pijn doet, dan zal het andere kitten of de moederpoes weglopen en het spel stoppen. Dit belangrijke leerproces duurt tot 14 weken leeftijd!
Het kitten leert zich al een beetje te wassen.

Tip: Volg het kattengedrag! Ben je aan het spelen met je kitten en bijt of krabt hij je? Beëindig dan het spel direct. Zo leert het direct dat bijten of krabben niet de bedoeling is.

Tip 2: Speel niet met je handen of voeten als je niet wilt dat je kat op volwassen leeftijd zijn tandjes of nageltjes hardhandig in je handen zet..

In deze week zou het kunnen dat je de eerste hoektandjes al ziet verschijnen. De eerste avonturiers zullen zich gaan wagen aan de kittenbrokjes van mamapoes.

Ontwikkeling 5e week (4-5 weken oud)

Vanaf 4 weken leeftijd mag je ook al enkele kiezen verwachten. Het kitten drinkt nu zeker nog moedermelk, maar het kan het zomaar zijn dat je het kitten al voorzichtig op wat brokjes ziet knabbelen. Je kunt het de kleintjes gemakkelijk maken door de brokjes te weken in wat water zodat ze wat zachter zijn. Het kitten kan nu goed diepte inschatten.

Het onderlinge spel ontwikkelt zich verder en het kitten wordt steeds actiever. Ook de kattenbak wordt vanaf nu zelfstandig bezocht.

Tip: Kittens hoef je niet zindelijk te maken. Ze weten van nature waar ze hun behoefte kunnen doen: namelijk op goed graafbare plekken. Zorg dus dat je ruim voldoende kattenbakken binnen bereik van de kittens hebt staan. Anders graaft je tapijt namelijk ook best aardig..

Tip 2: Een ongelukje kan, ondanks dat ze prima weten waar ze moeten poepen of plassen nog steeds voorkomen. Vooral wanneer het kitten druk aan het spelen is kan het nog wel eens vergeten om naar de bak te gaan. Straf het kitten hiervoor niet, het kan er niet echt iets aan doen.

Ontwikkeling 6e week (5-6 weken oud)

De oogkleur verandert langzaam van blauw naar de uiteindelijke kleur. Soms gebeurt dat pas iets later. De kittens gaan steeds meer vaste voeding eten. Het spelen van de kittens gaat vrolijk verder. Ook de motoriek wordt steeds beter.

Ontwikkeling 7e week (6-7 weken oud)

Het kitten stuitert al door het huis en het gebitje zou nu compleet moeten zijn. Het kitten eet nu volledig zelfstandig. Het eerder genoemde sociale spel (en dus het leren van elkaar!) vindt nog volop plaats.

Geheugensteuntje: wanneer bepaalde behandelingen?

Om de kittens een optimale start te geven zul je ze ook moeten ontwormen, ontvlooien en vaccineren volgens een schema. Hieronder vind je een geheugensteuntje!

schema-ontwormen-ontvlooien-vaccineren-kitten

Tot slot

Zoals je ziet maken kittens in de eerste weken een enorme ontwikkeling door in zowel lichamelijk als gedragsmatig opzicht. Bijzonder hè?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook