14 tips om je kat te laten afvallen!

Katten laten afvallen. Dé frustratie van iedere eigenaar van te dikke katten. Het is al niet leuk om te horen dat je pluizenbol te zwaar is, laat staan om er iets aan te doen. Toch is het onwijs belangrijk dat je kat weer op zijn normale gewicht komt. Het bespaart hem een hoop gezondheidsellende en hij wordt er bovendien wat energieker en vrolijker van. Met deze 14 tips gaat jouw huistijger zijn streefgewicht behalen!

Let op: voordat je heel enthousiast begint om al deze tips te volgen; ga eerst even bij je dierenarts langs om te checken of er niet een medische oorzaak voor het overgewicht is!

Kat laten afvallen?

Als je je kat wilt laten afvallen, dan zijn daarbij twee componenten heel belangrijk. Jullie lifestyle zal drastisch moeten veranderen. Geen geluier meer op de bank, maar lekker bewegen! Daarnaast zal de hoeveelheid voedsel een beetje aangepast moeten worden om het succes te vergroten.

Jullie lifestyle aanpassen

Niet alleen nu, maar voor altijd. Je pluizenbol zal heel wat meer moeten gaan bewegen dan hij eerst deed. Bijkomend voordeel is dat hij, naast het afvallen, wat energieker zal worden en meer spiermassa kweekt (en daardoor nog weer wat gemakkelijker afvalt). Wat kan er anders?

Afvallen tip 1: Naar buiten

Al was het alleen maar om de leefruimte te vergroten. Daarnaast is de kans groot dat je kat zich daar bezig houdt met vliegjes, muizen, of gewoon, maar rondhangen in plaats van slapen.

Afvallen tip 2: Spelen!

Heel veel samen spelen. Niet alleen goed om af te vallen, het versterkt ook nog eens de band tussen jou en je kat. Om het leuk te houden begin je met korte speelsessies van ongeveer 2-3 minuutjes; de meeste zware katten hebben namelijk niet zo’n beste conditie. Die moet, net als bij mensen, voorzichtig opgebouwd worden. Als je merkt dat je kat wat afvalt, dan mag je de speelminuutjes wat uit gaan breiden.

Afvallen tip 3: Zorg voor klim-mogelijkheden in huis

Klimmen en klauteren kost heel veel energie. Bevestig gewoon eens wat plankjes trapsgewijs aan de muur, of plaats een krabpaal met verschillende niveau’s. Katten zitten graag hoog!

Afvallen tip 4:  Pak stress aan

Al dan niet met hulp van een gedragsdeskundige. Stress is, net als bij mensen, een hele goede reden om te gaan eten. Niet omdat je trek hebt, maar om te dealen met de stress.

Afvallen tip 5: Spelen met eten

  • De meeste katten vinden het fantastisch als je op de grond gaat zitten en brokjes van zijn maaltijd door de kamer gooit. Eén voor één uiteraard.
  • Een andere optie is de brokjes niet kant en klaar geven in een schaaltje, maar in een voerbal of puzzel (zoals de Cat Activity Board, deze is o.a. hier te koop). Daarbij moet je poezenbeest nét een beetje meer moeite doen om aan zijn brokjes te komen. Deze spelen-met-eten-trucjes werken twee kanten op:
    • 1) je kat beweegt meer om aan zijn eten te komen en
    • 2) omdat je kat langer bezig is met zijn eten raakt hij eerder verzadigd.
  • Nog een leuke optie is het verstoppen van eten in huis, plekjes waar hij voor moet klimmen of anderszins moeite moet doen hebben de voorkeur. Klinkt best leuk, toch?

Voedingsgewoonten aanpassen

Deze kon natuurlijk niet achterblijven. Meer bewegen is het halve werk, de andere helft zit absoluut in het voedingsregime. Te veel of te weinig voedsel kunnen er allebei voor zorgen dat je kat te zwaar wordt. Daar moet dus een beetje balans in komen.

Afvallen tip 6: Bekijk de achterkant van de voerzak

Bepaal hoeveel brokjes je kat eigenlijk mag eten per dag. Weegt hij nu 6 kilo, maar hoort hij eigenlijk 4 kilo te wegen? Dan kijk je achterop de voerzak hoeveel brokjes je mag geven voor een kat van 4 kilo (voor de meeste katten is het beter om eerst een tijdje voor 5 kilo te voeren en als hij wat afgevallen is, voor 4 kilo). Geef je toch voor die 6 kilo? Dan ben je zijn vetcellen aan het voeren en wordt hij echt alleen maar dikker. Let op: de hoeveelheid brokjes die staat aangegeven op de zak is per dag (en dus niet per maaltijd)! Bedenk je ook dat de hoeveelheden op de zak richtlijnen zijn; jouw kat heeft mogelijk net iets meer of net iets minder nodig. Het geeft je een idee van de ongeveer-hoeveelheid.

Afvallen tip 7: NIET crashen!

Ga zeker niet onder de hoeveelheid aangegeven voer zitten: van te weinig eten valt je kat niet af en de kans is groot dat hij gaat jojo-en. Als je kat nu 6 kilo weegt (ipv 4) en je geeft maar voor 2 kilo, dan gaat z’n lijf in de spaarstand. Inderdaad, net als bij mensen. Los daarvan maak je je kat hongerig en een hongerige kat is vrijwel zeker gestresst. Ook niet handig als je wilt afvallen (zie tip 4).

Een andere belangrijke reden om je kat niet op een crashdieet te zetten is medisch van aard: je kat kan ernstige leververvetting ontwikkelen wanneer hij plotseling veel minder voedingsstoffen binnen krijgt. Dat is soms letterlijk levensgevaarlijk, niet doen dus!

Afvallen tip 8: Meten is weten

Weeg het voer af. Zo weet je heel zeker wat je je kat gegeven hebt en weet je of je op de goede weg zit. Je geeft op deze manier niet te veel of te weinig.

Afvallen tip 9: Geef niet alles in één keer

Het is beter om de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over meerdere porties per dag. In de natuur eet een kat ook niet alles in één keer, maar eet hij heel veel kleine porties. Tip: weeg ’s morgens de totale hoeveelheid die je kat mag hebben af en doe dat in een tupperware-bakje. Dan kun je daar een aantal keer per dag wat brokjes uit schudden. Het is nog beter als je deze brokjes in een spelletje kunt geven, zoals al vermeld in tip 5. Als jouw kat niet geneigd is om zijn hele bak in één keer leeg te schrokken, dan mag je uiteraard gewoon alles in één keer geven zodat hij naar behoefte kan eten.

Afvallen tip 10: Geef liever geen snoepjes

Als je per se ergens voor wilt belonen, haal dan wat brokjes uit de dagelijkse dagportie en houd die apart. Zo geef je in totaal nooit méér dan de bedoeling was.

Afvallen tip 11: Overtuig je gezinsleden

Het is belangrijk dat je partner en/of kinderen goed begrijpen hoe belangrijk het is dat je kat afvalt. Het is niet fijn als jij heel hard je best doet en één van je gezinsleden lekker snoepjes toe blijft stoppen als jij niet kijkt. Vraag ook eventuele buren om vooral geen snoepjes toe te stoppen. Nee, ook niet als hij zo lief kijkt.

Afvallen tip 12: Beloon bedelgedrag niet met eten

Als je kat gaat zeuren om eten en het is nog geen etenstijd, geef daar absoluut niet aan toe! Op die manier leert hij dat hij door bedelen altijd eten krijgt. Het is beter om je kat op zo’n moment positieve aandacht te geven met een paar minuutjes spelen.

Afvallen tip 13: Dieetvoeding

Als het met de eigen brokjes niet lukt, dan zijn er verschillende voedingen (zoals bijvoorbeeld Hill’s Metabolic) op de markt, speciaal tegen overgewicht. Die voedingen bevatten uiteraard minder calorieën, maar bevatten ook wat meer eiwit voor de spieropbouw, wat meer vitaminen en mineralen om te voorkomen dat er tekorten ontstaan, vezels voor een voller gevoel en heel vaak is er L-carnitine aan toegevoegd om de vetverbranding een handje te helpen.

Afvallen tip 14: Stap niet in één keer over op nieuwe voeding

Als je besluit om je kat over te zetten op een andere voeding, dan is het verstandig om dat met behulp van dit stappenplan voor voerverandering te doen.

Hoera, je kat is op zijn streefgewicht!

Hoe houd je hem daar? Dit is meestal het moment waarop het jojo-en begint. “Ach, een paar snoepjes kan heus wel en wegen, dat doen we ook niet meer”. Met deze gedachte is het begin van jojo-en gemaakt. Het betekent niet dat je kat nooit meer een snoepje mag, maar er moet balans zijn. En blijven. Ook het spelen blijft belangrijk. Er zijn op dit moment twee scenario’s denkbaar:

  1. Je kat is nu op zijn goede gewicht en hij valt op deze hoeveelheid voeding niet verder af. Dit is de ideale situatie! Je weet nu namelijk precies de hoeveelheid voeding die je tijger nodig heeft om op gewicht te blijven. Blijf je kat wel regelmatig (elke 2 weken) wegen!
  2. Je kat is nu op zijn goede gewicht, maar blijft verder afvallen (terwijl je niet nog minder geeft). Dan wordt het tijd om toch een klein beetje voer bij te gaan geven. Je wilt immers ook niet dat hij te mager wordt! Wat je kunt doen is iedere 2 weken 10% meer voeding gaan geven. Gaf je eerst 40 gram? Dan geef je de komende 2 weken 44 gram. Na die twee weken weeg je je kat opnieuw. Is hij verder afgevallen, dan ga je weer met 10% verhogen. Dit doe je net zo lang totdat je kat weer een klein beetje aankomt naar het gewicht waar hij moet zijn. Let op: als je te snel de hoeveelheid voer vergroot, dan gaat je kat jojo-en!

Tot slot

Mocht je al deze tijd speciale dieetvoeding hebben gebruikt, maar wil je overstappen op een ander voer? Neem als uitgangspunt de hoeveelheid voer die staat aangegeven achterop de zak voor het streefgewicht van jouw kat. Het aantal grammen verschilt per merk en per soort voer, dus dat moet bij iedere verandering van voer opnieuw gecontroleerd worden. Weeg je kat regelmatig om te zien of hij niet stiekem weer aan komt en stel zo nodig de hoeveelheid voer een beetje bij. Het kost wat moeite, maar je kat zal je uiteindelijk dankbaar zijn!

PS: In dit blogbericht maak ik gebruik van één of meerdere affiliatelinks. Wil je daar meer over weten? Alle info daarover lees je hier!