Gebruikt jouw kat de krabpaal niet? 5 redenen!
04 december 2017 
in Gedrag
3 min. leestijd

Gebruikt jouw kat de krabpaal niet? 5 redenen!

Krabt jouw kat niet aan de krabpaal maar wel aan je meubels? Door veel mensen wordt dit gezien als uiting van baldadigheid. Of dat de kat het expres doet en dat hij dondersgoed weet dat het niet mag. Hij doet het immers alleen als je even niet kijkt. Think again. Er zijn veel redenen waarom een kat ergens aan krabt, maar zeker niet om jou te pesten. Dat is enkel de invulling die je er zelf bij bedacht hebt. Waarom krabt je kat dan wel aan jouw spullen? Dat lees je in dit artikel!

Krabben heeft een functie!

Krabben aan je spullen is door Moeder Natuur niet bedacht als middel om jou te pesten. Er zijn veel betere redenen waarom je bank het moet ontgelden!

Een kat krabt –hoe kan het ook anders- om zijn nageltjes lekker scherp te houden. Het liefst terwijl ‘ie zich even lekker uit rekt en strekt na een dutje. Daarnaast is het krabben een manier om je territorium te markeren. Andere katten zien zo duidelijk de krabplekken én ze ruiken de geur die de krabbende kat heeft achtergelaten. Krabben is dus in meerdere opzichten nuttig voor je kat!

Redenen om de krabpaal niet te gebruiken

Je hebt met de aanschaf van je kat een prachtige krabpaal gekocht. Het ding staat werkeloos in de hoek. Puntgaaf. Kan zo op Marktplaats in de categorie “zo goed als nieuw”. Jouw kat vindt er niets aan. Waarom verkiest jouw kat je bank, behang of tafelpoot boven de krabpaal?

Reden 1: Verkeerde plek van de krabpaal

Staat de krabpaal ergens in een bijna onzichtbaar hoekje te verstoffen? Toegegeven, de meeste krabpalen zijn bepaald niet mooi en zou je het liefst überhaupt niet in huis zetten. Toch kun je dat maar beter wel doen. Katten rekken zich graag uit na hun dutje en precies dan…zetten ze hun nageltjes in je bank. Daarvoor gaan ze echt niet eerst een ommetje maken naar een wegstophoekje in huis. Kijk eens wat er gebeurt als je de paal naast het favoriete slaapplekje neerzet. Ook langs de looproutes (deurposten!) wordt graag gekrabt.

krabpaal-naast-bank

Muis slaapt graag op het hoekje van onze grote bank. Het hoekje van de leuning is dan ook een erg aantrekkelijk uitrek-en-nagelscherp-object. Door de krabpaal er direct naast te plaatsen is dat probleem opgelost.

Reden 2: Te kleine krabpaal

Iedereen kent ze wel. Van die ieniemienie kleine krabpaaltjes van max. 50 cm. hoog. Ideaal, want je kunt ze zo lekker verstoppen. Valt ‘ie niet zo op in huis. De meeste katten vinden er echter niet zo veel aan. Zoals eerder gezegd rekt een kat zich tijdens het krabben graag helemaal uit. Leuk voor een heel jong kittentje misschien, maar voor een volwassen kat echt veel te klein.

Een variant hierop is een hoge trapsgewijze krabpaal die uit hele kleine stukjes krabpaal bestaat waardoor de kat zich nog steeds niet helemaal uit kan rekken.

Ook de variant van een bijzonder mooi vormgegeven krabpaal(tje) van 50 cm in een soort cabine voor een luttele 40 euro kun je beter in de winkel laten staan. Enig om te zien, zonde van je geld.

Reden 3: Wiebelige krabpaal

Een krabpaal die wiebelt is voor de meeste katten erg onaantrekkelijk. Kijk dus of de voet breed genoeg is en of deze stabiel staat. Anders bieden een paar bierviltjes of stukjes papier de oplossing.

Reden 4: Te weinig krabmogelijkheden

Zoals je misschien in huis al wel gezien hebt houdt je kat het niet bij je bank alleen. Vaak zijn er meer objecten die het moeten ontgelden. Vooral de spullen langs de looproute van je kat zijn een geliefd doelwit.  Kijk of je ook daar alternatieven kunt plaatsen. Voor hoeken (behangkrabbers!) zijn speciale hoek-krabplankjes te koop die je er overheen kunt hangen. Blijft je behang heel, kan je kat lekker blijven aangeven dat dit zijn huis is. Jij blij, kat blij!

Reden 5: Je kat krabt liever horizontaal

Misschien heb je prachtige krabpalen in huis staan, stabiel, groot, stevig en op de juiste plekken en doet je kat er niets mee. Misschien krabt jouw kat wel liever horizontaal! Kiest jouw kat vooral het zitvlak van de bank uit? Of je vloerbedekking? Kijk dan of je krabmatten, plankjes, kokosmatten en/of krabdozen kwijt kunt. Deze koop je al voor een paar euro, dat is dan wel weer fijn!

Tot slot

Ja, het is frustrerend als je kat zijn nageltjes in je mooie bank zet. Ja, de meeste krabpalen zijn spuuglelijk. Of minder lelijk maar schreeuwend duur. En ja, bijna niemand wil zo’n ding prominent midden in de huiskamer hebben staan. Snap ik.

Je kat bedenkt echter niet dat jij het misschien zonde van je bank vindt als er haaltjes aan komen. Weet het beestje veel. Die zet z’n nageltjes in hetgeen hem het meest geschikt lijkt op die specifieke plek. Hetgeen dat jij kunt doen is daarvoor een (nog prettiger!) alternatief bieden op diezelfde plek.

Mocht je nu denken: “Ja daahaag! Die kat past zich maar aan, ik leer het hem wel af met de plantenspuit!”, dan heb ik nog een beetje meer leesvoer voor je. Succes!

Over de schrijver
Louise Prentice
Door

Louise Prentice

op 21 Feb 2018

Heb 6 krabpalen in huis staan,van lelijk naar lelijker absoluut geen moeite mee.Het is voor de dieren nietwaar?

DEBEUCKELAERE LILIANE
Door

DEBEUCKELAERE LILIANE

op 22 Jan 2021

Ik heb nog een grote zo goed als nieuwe krabpaal staan in de kelder, als je die kan gebruiken mag je die komen afhalen... Ik hoor je wel indien intresse;

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook