Kopjes geven? Dit is waarom je kat dat doet!

Kopjes geven door katten wordt door de meeste mensen gezien als een liefdevolle uiting. Toch zit er een iets ander verhaal aan vast. Katten hebben zo hun eigen redenen om kopjes te geven. Welke dat zijn lees je in dit artikel!

Kopjes geven

Katten kunnen kopjes geven aan jou, aan elkaar, aan je spullen, je meubels. Eigenlijk overal waar het kopje bij kan. Je bent misschien geneigd te denken dat het een vorm van knuffelen is, maar dat is niet (helemaal) waar. Wanneer was de laatste keer dat jij opeens een knuffeldrang met een tafelpoot had?

Kopjes geven is een manier om geuren af te geven

Op de kop en het lijf van de kat zitten allerlei geurklieren. Die geuren (ook wel feromonen genoemd) ruiken wij niet, maar andere katten en je kat zelf kunnen er heel veel informatie uit halen.

Wanneer je kat kopjes geeft wrijft hij een beetje van zijn eigen geur op jou of iets/iemand anders. Waarom?

Reden 1: Gevoel van veiligheid vergroten

Door omringd te zijn met je eigen vertrouwde geur voelt de wereld een stukje veiliger. Zeker wanneer je kat erg gestrest is zul je zien dat hij vaker en meer kopjes geeft aan jou en je omgeving.

Reden 2: Begroeten

Wanneer jij net thuis komt uit je werk, van de supermarkt, bij een vriend(in) vandaan, dan ruik je anders. Je kat probeert dat zo snel mogelijk recht te zetten door daar zijn eigen geurtje overheen te stempelen. Zo, je ruikt weer als één van ons, fijn dat je thuis bent!

Reden 3: Ik wil je aandacht!

Net als miauwen kan het geven van kopjes een vorm van aandacht vragen zijn. Tijd voor een spelletje of een knuffel!

Reden 4: Territorium afbakenen

Door de eigen geur achter te laten op allerlei objecten geven katten een signaal af naar andere katten. Dit is mijn ruimte, hier is de grens.

Waarom moeten kopjes steeds opnieuw worden gegeven?

De geuren die je kat achter laat blijven niet eindeloos zitten. Ze vervliegen langzaam maar zeker. Op het moment dat je kat merkt dat zijn geur niet meer zo sterk aanwezig is, dan wordt het tijd voor een nieuwe kopjes-geef-ronde.

Dat betekent dan ook dat het driftig wegpoetsen van de vieze zwarte plekken op je deurpost niet heel veel zin zal hebben. De geur is dan weg en is misschien zelfs vervangen door citroen, eucalyptus, aardbei of wat voor schoonmaakspul dan ook. Daar kun je dus maar beter heel snel je eigen geur weer op smeren.

Tot slot

Naast het kopjes geven heeft je kat nog andere manieren om zijn of haar geuren af te zetten, namelijk het sproeien, plassen, poepen en krabben. Daarover zijn inmiddels andere, aparte artikelen verschenen.

Lees ook: Do’s & don’ts bij sproeien

Heb jij een kat die veel of juist weinig kopjes geeft?