Nachtelijk miauwen? Dit kun je doen om het op te lossen!
27 maart 2017 
in Gedrag
5 min. leestijd

Nachtelijk miauwen? Dit kun je doen om het op te lossen!

Nachtelijk miauwen, ik gok dat er weinig problemen zijn die frustrerender zijn dan deze. Dit keer is het niet je huisraad, maar je nachtrust die gemolesteerd wordt. De meeste mensen worden daar niet gezelliger van. Vooral niet wanneer dit nacht in, nacht uit gebeurt. Waarom miauwt je kat ’s nachts (of vroeg in de ochtend)? En wat kun je er aan doen? In dit artikel krijg je tips om weer lekker te kunnen slapen!

Waarom miauwt mijn kat ’s nachts?

Medisch probleem

De achterliggende oorzaken daarin kunnen er vele zijn, maar wanneer je kat lichamelijk niet in zijn of haar hum is kan dat een goede reden zijn om ’s nachts een liedje voor je te zingen. Een heel lang, hard en vals liedje. Berucht zijn (naast vele andere oorzaken) de hoge bloeddruk, pijn, nierfalen, de te snel werkende schildklier of bijvoorbeeld dementie.

Jagen

De meeste katten jagen van nature pas als het wat donkerder wordt. Tegen de tijd dat jij je bed in kruipt wordt het voor je kat tijd om ein-de-lijk eens van het slaapplekje te komen, op zoek naar lekkere hapjes.

Rammelende maag

Ooit geprobeerd om met een lege maag te gaan slapen?

Verveling

Misschien herken je het van jezelf. Als je de hele dag voor de televisie hebt gehangen, je bent niet buiten geweest, hebt in huis niets gedaan, er waren geen andere mensen om je heen en je gaat om 23.00 keurig op tijd naar bed…dan kun je niet slapen. Je hebt jezelf domweg niet goed moe gemaakt.

Bij katten werkt dat eigenlijk net zo. Katten die zich onvoldoende kunnen vermaken (of vermaakt worden) kunnen hun energie niet goed kwijt. De kans is groot dat ze ’s nachts bij jou aan de deur staan.

Angst of stress

Er kunnen situaties zijn waarbij je kat je aandacht zoekt omdat hij angstig of gestrest is. Denk aan harde geluiden of buurtkatten die te dicht bij komen.

Jij zelf

Huh? Watte? Je kat is hier degene die miauwt! Toch speel jij een grote rol in de instandhouding van het gedrag. De kans is namelijk groot dat je er onbedoeld aandacht aan besteedt. Een zucht, toch de deur maar open doen, een spelletje doen, een bakje voer neerzetten, boos naar je kat schreeuwen dat ‘ie stil moet zijn of straffen (hier lees je waarom straffen sowieso niet werkt): het is allemaal een vorm van aandacht en dus een beloning voor het miauwen!
Een aantal van deze technieken werkt misschien tijdelijk (want als je eten geeft is je kat tenminste stil), maar op de lange termijn werkt het zeker niet (want morgenochtend staat je kat er weer!).

Wat kan ik doen om het nachtelijk miauwen te stoppen?

Naar je dierenarts

Altijd (ja echt altijd) stap één. Acute uitingen van nachtelijke muzikaliteit kunnen zeker passen bij een medisch probleem. Wanneer er een lichamelijk probleem speelt, dan heeft het geen zin om deze te behandelen alsof het een gedragsprobleem is. Sterker nog, het kan gevaarlijk zijn om gelijk aan te nemen dat het puur een gedrags-issue is.

Een medisch probleem blijft, wanneer jij lekker de tijd neemt om je kat tevergeefs nieuw gedrag aan te leren, te lang onbehandeld en dat kan je kat veel zieker maken dan hij of zij al was. Eerst je dierendoc dus. Komt daar niets uit? Dan wordt het tijd om de gedragsmatige oorzaken aan te pakken.

Geef je kat ’s avonds nog wat te eten

Met een lekker volle buik en nog wat hapjes voor de nacht is het (gebrek aan) eten voor je kat in ieder geval geen reden om je wakker te maken. Je kunt de brokjes eventueel verstoppen in een voerpuzzel of voerbal zodat je kat niet alles in één keer op eet én zich tegelijkertijd vermaakt. Komt je kat je ’s morgens wakker maken voor eten? Dan kun je overwegen om een voerbak met een timer aan te schaffen. Je kat leert al snel dat hij of zij voor eten niet bij jou, maar bij de voerbak moet zijn.

Zorg voor een duidelijke ochtendroutine

Veel poezenbaasjes zullen direct na het opstaan hun kat te eten geven. Hoe lief bedoeld ook, het is in dit geval niet handig. Je kat legt namelijk duidelijk de link: “als de baas uit bed komt, dan krijg ik eten..”. Daar kun je dus als kat ook zelf voor zorgen door de baas gewoon wat eerder te wekken. Ga nadat je op staat eerst maar wat dingen voor jezelf doen, zoals douchen, ontbijten, je spullen pakken, de kinderen aankleden of een rondje hardlopen. Je kat geef je daarna pas zijn of haar maaltje.

Maak je kat moe!

Je kunt natuurlijk gaan zitten wachten tot je kat zelf het heft in handen neemt om te gaan spelen, maar dan kost het je, zoals je nu weet, je nachtrust. Er zijn overdag en ‘s avonds genoeg momenten waarop je kat even wakker is en je je kat kunt uitnodigen voor een spelletje.

Moet je dan je favoriete tv-programma maar overslaan? Welnee, die vervelende reclames duren lang genoeg! Vanaf nu is reclametijd speeltijd. Met spelen maak je je kat niet alleen moe, je voorziet ook een beetje in de jaagbehoefte van je kat én het is goed voor jullie band. Voordelen genoeg dus! Het is trouwens wel vriendelijk om je kat te laten slapen wanneer ‘ie in dromenland is en te wachten tot je kat zelf wakker wordt!

miauwen-kat-moe-maken

Lees ook: 12 tips om je kat te vermaken!

Voorkom stressvolle/angstige situaties

Als je weet wat je kat gestrest maakt kun je de oorzaak er misschien van weg nemen. In het voorbeeld van de buurtkatten kun je misschien het raampje waar je kat deze door kan zien afplakken met een folie. Straffen kan trouwens door je kat ook als enorm stressvol worden ervaren. Nog een reden om dat vooral niet te doen dus!

Lees ook: Heeft jouw kat stress?

Geef je kat geen aandacht voor het miauwen

Zoals eerder gezegd is ELKE reactie van jou op het gemiauw voor je kat een vorm van aandacht. Het gehoor van katten is ontzettend goed en ze nemen zelfs een kleine zucht feilloos waar. Doe vooral alsof je slaapt en niks gehoord hebt. Eventueel kun je oordopjes in doen.

Straffen, zuchten, roepen of je kat zijn zin geven kun je dus maar beter niet doen. Doe je dat (één keer) wel, dan ziet je kat dat als “Yes, het is gelukt! Dit nummertje doen we morgen nog een keer!”. Gegarandeerd, komende nacht hetzelfde liedje.

Tot slot

Nachtelijk miauwen kan echt een dramatisch probleem zijn voor jou als personeel. Het maakt dat je op z’n zachtst gezegd chagrijnig je bed uit stapt en dat je je kat het liefst van zijn of haar stembandjes zou ontdoen. Met dit artikel ken je nu gelukkig de redenen van je kat om je wakker te maken zodat je er ook iets aan kunt doen.

Het kan wat tijd kosten voordat je kat snapt dat het geen zin heeft om ’s nachts aan je deur te komen (sterker nog: het kan tijdelijk zijn dat je kat er geen snars van snapt en nog een tandje probeert bij te zetten), maar er komt heus waar een punt dat je kat besluit je te laten slapen. Lijkt je kat een ontzettend hardnekkig exemplaar? Dan kun je contact opnemen met een kattengedragstherapeut. Houd vol, het komt goed!

Over de schrijver
Carola
Door

Carola

op 28 Mar 2017

Wat een mooie site vol goede tips heb jij! Ik ben begonnen met een cursus kattengedragstherapeut en alles wat ik geleerd heb, lees ik hier terug. Deze site doorlezen is een must voor iedere kattenliefhebber! Erg interessant en ook nog eens leerzaam!!!

Ilse
Door

Ilse

op 29 Mar 2017

Dankjewel Carola!

Agnes
Door

Agnes

op 27 Feb 2018

wat een goeie tips! hier iedere ochtend klokslag 07uur gemiauw aan de deur. We geven altijd als 1ste eten. Dat moeten we dus niet meer doen. Dat wordr nog wat. Soms begint onze kat uit het niets heel hard te miauwen. heel vreemd.

Tim
Door

Tim

op 07 Jun 2018

Mijn kat jammerd alleen in mijn kamer,nergens anders 😂.Frustrerend ja,ma zie hem te graag om het niet te aanvaarden.

Sarah
Door

Sarah

op 28 Aug 2020

Wij hebben een sphynx die elke ochtend (de ene keer al wat vroeger dan de andere maar meestal rond 6u) het op janken zet. Maar echt schreeuwen bijna ... het is NIET vol te houden. Ze heeft geen honger, er is niets medisch en ze stopt ook zodra ze mij ziet. Al enkele dagen houden we steevast vol er geen enkele aandacht aan te schenken en haar nu zelfs overdag te negeren als ze miauwt en net aandacht te geven als ze stil is. Het probleem is dat we wel echt móeten opstaan rond 7u en zij gewoon blijft gaan tot ik op ben. Dus ik bevestig haar gedrag altijd omdat ik nu eenmaal moet opstaan.. Ik negeer haar dan verder, zelfs geen oogcontact maar dat kan haar vrij weinig schelen. Ze is al gewoon blij dat ik op ben. HELP :( dit is niet meer vol te houden.

Iris
Door

Iris

op 13 Oct 2020

Ik weet niet of hier nog iemand regelmatig naar kijkt maar ik zit met een demente kat. Die weet met zichzelf snachts geen weg en miauwt tot ik wakker ben en het lichtaandoe. Ik heb al een nachtlampje geprobeerd maar dit helpt weinig. Ik weet dat het einde eraan komt en genezen kan natuulijk niet. Maar is er enige manier om haar toch te doen slapen zonder elk uur mij wakker te maken. Het is noch voor haar nog voor mij makkelijk en we krijgen geen van beiden rust.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook