Waarom poept je kat in huis? 9 redenen!
31 juli 2017 
in Gedrag
3 min. leestijd

Waarom poept je kat in huis? 9 redenen!

Bij onzindelijke katten denkt men al gauw aan de kat die op de bank plast. Of net naast de bak. Maar poepen op plekken die daarvoor niet bedoeld zijn valt daar natuurlijk net zo goed onder. Waarom poept je kat buiten de bak? In dit artikel lees je de meest voorkomende redenen!

Reden 1: Artrose

Heb jij een kat ouder dan 6 jaar? Dan is de kans aanwezig dat er sprake is van artrose. Dat gaat gepaard met pijnlijke gewrichten. Het in en uit de bak stappen kan dan erg onprettig zijn. Ook het aannemen van een hurkhouding is voor deze katten soms lastig.

Tip: Kies voor een open bak met een lage instap

kat-poept-in-huis-artrose

Reden 2: Poepen doet pijn

De redenen daarvoor kunnen op zich weer heel divers zijn. Denk aan een klein kloofje aan/rond de anus, een heftig opspelende darm bij diarree of verstopt zitten. Doet allemaal pijn.

Reden 3: Dement worden

Als je niet meer weet waar je bak staat of waar het ding überhaupt voor bedoeld is…waar deponeer je dan je ontlasting? Waarschijnlijk niet in de kattenbak..

Reden 4: Geurvlaggen zetten (markeren)

Dacht jij dat alleen sproeien een uiting was van markeren? Ook poepen kan een prima manier zijn om je territorium af te bakenen. Redenen om te markeren zijn naast hormonaal, veelal stress- of angstgerelateerd. Als je alle lichamelijke oorzaken voor het poepen hebt laten uitsluiten, dan kun je eventueel samen met een kattengedragstherapeut op zoek naar de oorzaken van het poepen in huis.

Reden 5: Onvoldoende kattenbakken

Gouden regel voor het aantal kattenbakken is “aantal katten + 1”. Dat getal komt niet zomaar uit de lucht vallen. Wanneer we kijken hoe katten buiten plassen en poepen, dan valt op dat ze de voorkeur geven aan gescheiden plas- en poepplekken. Ja, er zijn katten die het prima doen met één bak, maar als je onzindelijkheidsproblemen krijgt dan is het raadzaam deze gouden regel nog eens te heroverwegen.

Reden 6: Niet even rustig kunnen zitten

Waar staan je kattenbakken? In een woonkamer met drukke kindjes misschien? Of in een hal waar veel mensen voorbij lopen? Naast een wasmachine? Als je kat gaat poepen neemt ‘ie daarvoor graag rustig de tijd zonder gestoord te worden. Als dat niet lukt, dan zoekt ‘ie wel een plekje waar het beter bevalt.

Reden 7: De kattenbak zelf

Een fijne kattenbak is er één waar je kat minstens 1,5 keer in past en waar hij zich goed in kan omdraaien, graven, nog eens omdraaien. Dat lukt als volwassen kat van 4 kg. op een kittenbakje meestal niet echt. Hoe schattig en handzaam deze bakjes ook lijken, voor je kat is het geen pretje. Ook deksels, deuren en kleppen kun je het best weg laten. Denk groot, groter, grootst!

Over de ideale kattenbak is trouwens al eens eerder een artikel verschenen: Tips voor de kattenbak

Reden 8: Hygiëne

Dat katten erg schoon op zichzelf zijn behoeft voor geen enkele katteneigenaar nog uitleg. Daar hoort zeker ook de kattenbak bij! Het reukvermogen van je kat is vele malen beter dan het onze.

Tegen de tijd dat wij zelf de bak ruiken is de stank voor je kat inmiddels ondragelijk. Geen wonder dat hij dan een ander plekje kiest!

Tip: Schep je bakken dagelijks uit en verschoon het grit regelmatig

Reden 9: Kattengrit

De meeste katten houden van fijn, ongeparfumeerd zacht grit dat nog het meeste weg heeft van zand. Jup, daarom kiezen ze ook nog wel eens voor een plantenbak als het kan. Of de zandbak van je kindje.

Houtkorrels die uit elkaar vallen als ze nat worden graven niet zo lekker. Silicakorreltjes (van die plastic-achtig ogende chemische kristallen) doen ronduit pijn aan de zoolkussentjes. Dan graaft je hoogpolig tapijt toch echt beter..

Wat je beter niet kunt doen als je kat onzindelijk is

Ondanks dat er soms duidelijke redenen voor zijn blijven er voldoende poezenbaasjes overtuigd van het feit dat de kat dit expres doet. Katten die dit expres doen kun je best straffen is dan de heersende gedachte. Mocht je overwegen je plantenspuit of een andere straf te gebruiken, dan heb ik nog wat meer leesvoer voor je: De zin en onzin van de plantenspuit.

Onzindelijke katten zindelijk maken

Is jouw kat onzindelijk voor ontlasting of urine, ga dan altijd eerst naar je dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten. Daarna of tegelijkertijd is het zaak om eens goed na te gaan of de kattenbakken aan de eisen van je kat voldoen. Kom je er dan niet uit of zoek je een getraind oog om met je mee te kijken, dan neem je contact op met een kattengedragstherapeut.

Over de schrijver
Saskia
Door

Saskia

op 10 Aug 2017

Goedendag, Mijn RodeRick poepte buiten zijn bak, plotseling, nooit eerder gedaan en toen werd het soms en toen werd het eigenlijk steeds. Uiteindelijk blijkt hij een voedselallergie te hebben en met het juiste voer is het nooit meer gebeurd. Groet, Saskia

Helga
Door

Helga

op 07 Nov 2017

Hoe kom je erachter waar hij allergisch voor is. Mijn katertje (8 maanden) vertoont namelijk opeens hetzelfde gedrag. Ik weet niet wat ik er mee aan moet. De kattenbak is echt heel erg schoon.

sanowie
Door

sanowie

op 18 Apr 2018

mischien moet hij gecastreerd worden hij probeerd terriotrium af te zetten tegen andere katten

Hendrina
Door

Hendrina

op 16 Jul 2018

hoi Saskia Onze kat is dit ook gaan doen. Eerst nooit toen af en toe en nu bijna standaard. Ze loopt niet eens meer naar de bak ( meerdere in huis en schoon). Bij dierenarts geweest en pillen gehad. Nu heeft ze ander voer ( tegen allergie) maar het enige verschil is dat ontlasting beter is maar ze gaat niet op de bak. Welk voer hebben jullie? En hoe heb jet het voor elkaar gekregen dat ze weer naar de bak gaat? gr. Hendrina

LOOSE Marie-Jeanne
Door

LOOSE Marie-Jeanne

op 27 Jan 2018

De poes plast wel in haar bakje, maar gaat altijd aan de trap poepen op dezelfde plaats. Ze is 16 jaar en doet dit sinds 4 jaar. Wat kan ik doen.

Karin Voeten
Door

Karin Voeten

op 17 Mar 2018

Heb er eentje die gaat steeds in de douche en dit van jongs af. Maak er geen drama van gewoon 2 keer per dag alles opruimen en klaar. Katje is overigens gezond maar heeft wel een lichte afwijking aan haar achterpootjes.

Cetin
Door

Cetin

op 07 Jun 2018

Hoi, Ik heb twee katten in huis die niet broertjes of zusjes zijn. Nu laat de ene kat de andere steeds niet in huis waardoor deze via omweg naar huis komt. Diezelfde kat die de andere niet in huis laat poept erg vaak in huis steeds op dezelfde plek. Ik weet er geen raad meer mee. Hebben jullie tips? Hoe kan ik oplossen dat ze elkaar weer mogen en dat de ene kat ook niet meer in huis poept.

Miranda
Door

Miranda

op 04 Aug 2018

Mijn poes gaat sinds kort ook niet meer op de kattenbak om te poepen. Ze is ruim 14 jaar en heeft sinds een half jaar dieetvoer, omdat ze een schildklier afwijking heeft. De bak is groot genoeg (ze is maar klein en weegt krap aan 1.5 kg). Weet iemand wat ik hieraan kan doen? Ik vind het best wel zielig.

Ilse
Door

Ilse

op 06 Aug 2018

Beste Miranda, Ik zou je willen adviseren haar na te laten kijken door je dierenarts. Met 14 jaar is de kans op allerlei ongemakken en kwaaltjes zoals (o.a.) artrose erg groot. Succes!

Paul
Door

Paul

op 29 Sep 2018

Beste Ilse, Nadat mijn jongste broer even op mijn huis had gepast, is één van mijn katten ineens op bed gaan poepen. Het koste mij veel tijd om te ontdekken wie van mijn katten dit deed, maar daarmee was het op bed poepen niet verholpen. Ik heb in de tussentijd extra en extra grote kattebakken bijgeplaatst. Dit gaf wel enige verandering, maar het op bed poepen bleef. Gelukkig bleef de schade hierbij beperkt door de inzet van molton incontinentie onderlakens/dekens. Maar er ging mij een licht op, toen ik de verschillende vormen van het buiten-de-bak poepen op een rij zette: op de afvalzakken die ik onder nieuw gebeitst hout had geplaatst. In en op boodschappentassen. Op mijn (kunst)leren bank. Op de grond, vlak bij de bak. En uiteraard op mijn bed. Allemaal gladde oppervlakken... Ik had nu 2 kattebakken per kat staan. Ik werd wanhopig, totdat ik een mogelijke oplossing had bedacht: ik gooide 2 kattebakken leeg, reinigde deze grondig met chloor en legde daar een afvalzak in. Ik plaatste er één in mijn woonkamer en één in mijn slaapkamer. Dit werkte! Ik heb nu al 2 weken geen boodschappen meer in/op bed mogen ontvangen. Vooral de bak in de woonkamer is in trek. Ik verwijder de gebruikte afvalzak 2-3 keer per dag. Wanneer het urine betreft gooi ik er eerst wat kattegrit overheen. Ik reinig de 'speciale' bakken meerdere keren per week met chloor. Dit hielp overigens niet bij de buitenbakse bezoeken in mijn doucheruimte, maar dat kan ik daar zo verwijderen. Al had ik dat natuurlijk ook graag gelijk opgelost, maar mijn bed was het meest belangrijk... Mogelijk dat ook anderen deze oplossing kunnen gebruiken.

Dineke van dijk
Door

Dineke van dijk

op 07 Apr 2020

Mijn poes van 6 maand die ik heb gekregen nadat ze was gedumpt en erg ziek is geweest nu weer beter plast wel in de kattenbak maar poept er niet in dit doet ze op de bank of het vloerkleed de bak is schoon en groot genoeg om te kunnen draaien enz wat kan ik hier aan doen?

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook