Waarom je NOOIT paracetamol (of andere mensenpilletjes) aan je kat mag geven

Paracetamol voor je kat. Als je kind het kan hebben, dan zal je kat het er ook wel goed op doen als hij pijn of koorts heeft. Toch? Een aantal keer per jaar krijg ik zo’n kat op mijn spreekuur waarbij de eigenaar zeer goede bedoelingen had, maar met dat ene onschuldige pilletje zijn kat ernstig in gevaar heeft gebracht. Niet zelden zorgt dat ene kleine pilletje ervoor dat de poes zijn zere pootje niet overleeft. Wat gaat er nou zo ernstig mis bij katten als je ze paracetamol geeft? Waarom is het voor ons een redelijk onschuldig middel en voor katten zo gevaarlijk? In dit artikel leg ik het je uit!

Paracetamol

Paracetamol (Acetaminophen) is een pijnstillend en koortsverlagend middel dat vanaf €0,50 per doosje verkocht wordt bij iedere drogist en supermarkt. Omdat het voor heel veel kwaaltjes prima werkt heeft ook bijna iedereen het wel in huis.

Paracetamol bij mensen

Paracetamol gaat, nadat je het hebt ingeslikt, eerst naar de maag en darmen. Daar wordt de tablet in miniscule stukjes opgesplitst en via het bloed vervoerd naar de lever. In de lever vindt het grote opruimwerk plaats.

Eenmaal in de lever aangekomen, wordt de paracetamol met behulp van enzymen in een paar stapjes afgebroken (de zogenaamde gluceronidatie en sulfatie-stappen: deze ingewikkelde namen mag je direct weer vergeten, het gaat om het idee). Als de paracetamol is afgebroken in deze stappen heeft het geen werking meer en het wordt dan ook keurig uitgescheiden met de urine uit het lichaam. Dit hele proces duurt tussen de 6 en 10 uur. Vandaar ook dat je, als het nodig is, je als gezonde volwassene elke 6 uur een nieuwe dosis paracetamol mag nemen.

Paracetamol bij katten: waar gaat het mis?

Bij katten gaat het in die stapjes mis. Katten hebben veel minder van de enzymen in hun lijfje om die gluceronidatie en sulfatie-processen te kunnen doormaken. Het komt er dus op neer dat katten de paracetamol niet goed kunnen verwerken! In plaats van dat de paracetamol keurig wordt afgebroken, blijft de paracetamol in zijn originele vorm in de lever hangen. Er komt als het ware een soort filevorming van paracetamol in de lever van de kat.

Wanneer er te veel van deze paracetamol in de lever zit, komen er giftige stoffen vrij (o.a. NAPQI)die de lever onherroepelijk kapot maken (leverfalen), de nieren ernstig beschadigen (nierfalen) en ze zorgen dat het bloed nauwelijks zuurstof meer kan vervoeren.

Hoeveel paracetamol is giftig voor katten?

Voor een kat is een dosis van 10 mg per kilo lichaamsgewicht al extreem giftig. Voor een kat van 4 kilo betekent dat, dat hij al in grote problemen komt van 40 mg. In een normale tablet paracetamol zit maar liefst 500 mg!! Van een klein kruimeltje paracetamol kan je kat dus al ernstig ziek worden.

Wat zie je aan een kat met een paracetamolvergiftiging?

  • Snel ademen en blauwe slijmvliezen en/of gele slijmvliezen
  • Hondsberoerd zijn: zwak/slap, overgeven
  • Opgezette pootjes en kopje

Wat moet je doen?

Niet zelf dokteren, niet afwachten. Ga zo snel als je kunt naar de dierenarts!! Ook als je kat nog niet deze verschijnselen heeft. Hoe eerder je erbij bent, hoe meer er nog gedaan kan worden. Je dierenarts gaat, als het nog kan, het maagje onder narcose spoelen en daarnaast zal hij hem aan een infuus leggen en allerlei medicijnen toedienen om te proberen de schade te beperken of te herstellen. Ondanks alle inspanningen is er een kans dat je katje het niet haalt.

Advies: geef nooit nooit nooit zomaar mensenpilletjes aan je kat!

Jup, er zijn bepaalde mensen-medicijnen die door je dierenarts ook wel eens aan katten gegeven worden. Echter, de dosering voor katten kun je niet 1 op 1 vertalen vanuit de mensendosering. Daarnaast zijn behalve paracetamol zijn er nog een heel aantal andere mensenmedicijnen die om bovenstaande redenen niet door de lever van je kat kunnen worden verwerkt.

Mijn advies is dan ook om nooit zelf te gaan dokteren met pilletjes uit je eigen kast of van de drogist. Mocht je per se toch iets van jezelf willen geven, bel dan altijd (ja echt altijd!) je dierenarts om advies in te winnen. Paracetamol mag dan een stuk goedkoper zijn dan de pijnstillers van de dierenarts; de (financiële) gevolgen van deze “besparing” zijn niet te overzien. Echt niet doen dus!

Heb jij wel eens mensenmedicijnen aan je kat gegeven?