Oudere katten: welke kwaaltjes ga je tegenkomen?

Oudere katten; net als bij oudere mensen verandert er heel veel in deze leeftijdsfase. Hoewel sommige katten het dubbele van deze leeftijd met gemak lijken te halen, worden katten vanaf een jaar of 11 als “senior” bestempeld. Vanaf die leeftijd zien we helaas meer en meer kwaaltjes. Vaak wordt er gedacht dat de kat “gewoon oud” aan het worden is en daarom zoveel slaapt, maar in werkelijkheid speelt er meestal een onderliggend probleem. Daarbij kun je denken aan medische problemen, maar ook aan gedragsproblemen. In dit artikel leg ik je uit welke problemen je tegen kunt komen én geef ik je tips om daar mee om te gaan!

Welke problemen spelen er bij oudere katten?

Medische problemen bij de oudere kat

  • Nierproblemen: deze gaan (meestal geleidelijk) slechter werken. Je kat gaat steeds meer drinken en meer plassen. Ook valt hij af en kan je katje kan zich soms zo beroerd voelen dat hij niet meer kan of wil eten.
  • Overactieve schildklier: we zien vaak een te sterke werking van de schildklier. Je kat valt dan af, ondanks dat hij behoorlijk veel eet. Daarnaast worden deze katjes vaak veel actiever dan normaal en lijken ze domweg geen rust te kunnen vinden. De warme vensterbank wordt ingeruild voor de koelere plavuizen in de bijkeuken.
  • Diabetes (suikerziekte): ook hier valt de kat af, drinkt en plast hij veel en eet hij in eerste instantie normaal tot veel. Op het oog is het verschil met een nierprobleem niet altijd te zien.

Voor de nieren, schildklier en suikerziekte is bij bijna iedere dierenarts een in-huis-bloedonderzoek mogelijk. Bij de oudere kat wordt dit steeds meer op regelmatige basis onderzocht om ontdekking en behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium mogelijk te maken.

  • Gewrichtsproblemen: net als bij oudere mensen worden ook bij oudere katten de gewrichtjes wat krakkemikkiger. De onderrug, heupjes of knietjes zijn het meest aangedaan. Vindt je kat het opeens niet meer zo gaaf om op die plaatsen geborsteld te worden? Of springt hij niet meer zo gemakkelijk op hogere kasten als voorheen? Worden de nageltjes opeens te lang? Wast hij zich niet zo netjes? Denk dan zeker aan een probleem met de gewrichten! Je dierenarts kan je eventueel adviseren om over te stappen op speciale voeding om de gewrichten te ondersteunen, en/of een pijnstiller voorschrijven voor de momenten dat je kat het even zwaar heeft.                        
  • Slechter zien of horen hoort er helaas ook een beetje bij. Je kat schrikt eerder als je hem probeert te benaderen. Zolang je je huis niet drastisch verandert zul je vaak niet zien dat hij ergens tegenaan loopt omdat ze de weg met hun oogjes dicht kennen (én hun snorharen gebruiken!).

Gedragsproblemen bij de oudere kat

  • Dementie: we zien vaak dat je kat ’s nachts opeens actiever wordt, dat hij niet meer zo goed alleen kan zijn of in huis begint te plassen zonder dat er sprake van een blaasontsteking is. Vaak miauwen ze ’s nachts op een manier die door merg en been gaat. Het is wel een diagnose die pas wordt gesteld als we zeker weten dat er geen sprake is van een ander medisch probleem.
  • Sneller chagrijnig door pijn, slecht zien, of slecht horen.

Hoe maak je het je oudere kat gemakkelijker?

Voor ieder medisch probleem adviseer ik altijd om eerst te overleggen met je dierenarts. Veel van deze issues zijn namelijk met medicijnen goed te behandelen. Verder kun je aanvullend nog wel een aantal dingen doen om je kat te ondersteunen:

Bij gewrichtsproblemen kan het fijn zijn om wat lagere kattenbakken te plaatsen en eventueel een voeding te geven die de gewrichten ondersteunt. Ook wat lagere ligplekjes op een overzichtelijke plek in de kamer kunnen deze katten absoluut waarderen. De vensterbank is en blijft voor vele katten een heerlijk plekje om alles te kunnen overzien: kijk of het mogelijk is om er iets voor te zetten waardoor je kat er makkelijker op kan klimmen (soms kan een ongebruikte poef daarvoor prima dienst doen!). Voor je kat is het fijn om hem wat meer te helpen om zijn vachtje en nagels te onderhouden, maar doe dat met beleid. Je kunt je voorstellen dat als je pijn hebt in je onderrug, het niet zo fijn is als dat daar hard overheen geborsteld wordt en bij pijn in je pootjes is nagels knippen nog vervelender dan voorheen.

Wanneer je kat wat minder goed lijkt te zien is het vriendelijk om zoveel mogelijk dingen in huis te laten staan op de plek waar ze stonden. Drastisch je woonkamer verbouwen lijkt voor jou heel leuk, maar je kat kan er volledig gedesoriënteerd van raken. Slechthorende katten kun je misschien met iets meer kabaal benaderen, of met trillingen in de omgeving (voetstappen, tikken op de vensterbank waar hij op slaapt) waarschuwen voordat je hem aait. Dan is de schrikreactie vaak iets minder groot dan wanneer je ze gelijk vanuit het niets een dikke knuffel geeft.

De demente kat maak je ook niet blij met een grote verbouwing (bijna geen enkele kat trouwens), de desoriëntatie is ook zonder veranderingen in de omgeving al groot genoeg. Het kan ‘s nachts fijn zijn om een lampje in huis aan te laten. Daarnaast is het aan te raden om meerdere kattenbakken in huis te plaatsen, zodat de kans kleiner wordt dat hij er geen kan vinden in alle desoriëntatie. Je kunt overwegen om je kat in slechts één niet al te grote ruimte te laten (vooral ‘s nachts), zodat je kat alles in de buurt heeft en zijn wereld niet zo overweldigend is. Er zijn daarnaast eventueel supplementen (bv. Cholodin) verkrijgbaar die wat kunnen ondersteunen bij deze ouderdomskwaal.

                                                                                        Afbeelding: NMLHealth.nl

Heb jij thuis een oudere kat? Ik zou het leuk vinden als je hieronder laat weten wat jij allemaal doet om je oudje zo goed mogelijk te ondersteunen!

Let op: Dit artikel is puur informatief en ondersteunend bedoeld. Het is nadrukkelijk niet geschikt om zelf een diagnose te stellen of een behandeling te starten. Ga voor het stellen van een diagnose en het instellen van een behandeling altijd naar je dierenarts! Lees voor de overige voorwaarden de disclaimer onderaan deze website.