De zin en onzin van ontvlooien (zonder vlooien)

Ontvlooien is een heikel punt in huisdierenland. Zeker wanneer het gaat om preventief ontvlooien, dus in het stadium vóórdat je geliefde haarbal überhaupt vlooien heeft. Waarom kun je niet gewoon wachten tot je vlooien ziet springen? En wat gebeurt er als je niet op tijd ontvlooit? En als je wel op tijd een pipetje toedient, vergiftig je je kat dan niet? In dit artikel geef ik je het antwoord op deze vragen zodat jij met een gerust hart je huis en tijger vlo-vrij kunt houden mét de juiste middelen.

Wat gebeurt er als je niet op tijd (of op de juiste manier) ontvlooit?

Veel mensen nemen het niet zo nauw met het preventief ontvlooien van de huisdierstapel. “Af en toe een pipetje”, “alleen als ik vlooien zie” of “alleen in de zomermaanden” zijn uitspraken die ik vaak voorbij hoor komen. Helaas is het een misvatting om te denken dat dat voorkomt dat vlooien zich voortplanten. Ook in de winter zijn de meeste huizen in Nederland lekker warm en de gemiddelde vlo voelt dan ook geen enkel bezwaar om zichzelf daar te vermenigvuldigen.

Lees ook: Vlooiencyclus & vlooien effectief bestrijden

Goed, maar wat gaat er mis als je niet op de juiste manier ontvlooit?

Je riskeert een vlooienplaag

Vlooien planten zich razendsnel voort. Binnen 100 dagen kan 1 volwassen vlo 2000 eieren leggen. Ja, die komen allemaal weer uit en die leggen op hun beurt ook een enorme lading eitjes. Als het eenmaal zover is, zal het je zéker niet ontgaan. Promise.

Lintworm als bonus

Vlooien zijn gastheer voor lintwormeitjes. Katten met vlooien zijn dan ook vaak besmet met lintwormen. In een enkel geval is deze lintworm overdraagbaar op jou. Of je kind.

Grotere kans op vlooienallergie

Geloof me, dat wil je niet. Wanneer je kat geplaagd wordt door een vlooienallergie, dan is er slechts één vlooienbeet nodig om je kat zichzelf helemaal kapot te laten krabben en bijten. Zelfs als de vlo allang verdwenen is kan je lieftallige tijger er nog weken last van hebben.

Huidproblemen en haarverlies

Bij aanhoudende jeuk zal je kat doorgaan met krabben tot er van huid en haar niets meer over is. De hersteltijd van die wondjes kan soms lang zijn.

Gedragsproblemen door jeuk

Wel eens een slechte nacht gehad omdat je was aangevallen door muggen? Hoe was je humeur? En hoe zou dat zijn als die jeuk zou blijven aanhouden? Inderdaad, daar wordt geen mens vrolijker van. Ook je kat kan van de jeuk aardig gestresst raken met alle gevolgen van dien.

Waarom kun je niet gewoon wachten met behandelen tot je vlooien ziet?

Tegen de tijd dat jij vlooien ziet ben je al aardig in de problemen. Een enkele vlo bij je kat zul je niet zo snel opmerken (tenzij je kat allergisch is). Tegen de tijd dat jij het kriebelbeest ontdekt heeft ‘ie al eindeloos veel eitjes gelegd. Met een beetje pech zijn ze al uitgekomen en zijn ze onderhand zelf toe aan een voortplantingsrondje. Kortom, als je wacht met behandelen tot je vlooien ziet, dan loop je behoorlijk achter de feiten aan. Iedereen die ooit een vlooienplaag in huis heeft gehad kan je vertellen dat het allesbehalve gemakkelijk was om daar vanaf te komen.

Vergiftig ik mijn kat niet met een anti-vlooienmiddel?

Af en toe krijg ik de vraag of anti-vlooienmiddelen niet puur vergif zijn. Daarover zei meneer Paracelsus in de 16e eeuw het volgende:

Alleen de hoeveelheid maakt het vergif  (Dosis sola facit venenum)

Deze uitspraak is een belangrijke en verheldert een heleboel. In feite is alles giftig, als je er maar genoeg van neemt. Ook water. Al kun je daar heel wat van hebben voordat het mis gaat.

De stoffen die in de reguliere en moderne vlooienpipetten worden gebruikt zijn allemaal in een dergelijke dosis dat de vlooien er aan dood gaan, maar je kat er absoluut niet ziek van wordt. Dat wordt een ander verhaal wanneer je meerdere pipetjes tegelijk op je kat zou druppelen: dan wordt het wat veel. Ook een pipet gebruiken die eigenlijk niet voor katten bedoeld is kan ik je niet aanraden.

Zijn de natuurlijke opties geen beter idee?

Huismiddeltjes als appelazijn, tea tree olie, knoflook, biergist of alleen kammen: de meeste vlooien zijn er totaal niet van onder de indruk en een aantal van deze stoffen zijn ook in kleine hoeveelheden al hartstikke giftig voor je kat. Lekker laten staan dus.

Daarnaast is er tegenwoordig ook een groeiend aantal commerciële “natuurlijke” pipetten in de handel waarvan beweerd wordt dat het werkt tegen vlooien. Helaas bevatten deze middelen nogal eens tea tree, knoflook, etherische oliën of een combinatie daarvan. Alle drie giftig in lage dosering en dus geen aanrader om toe te passen op je kat.

Laat je alsjeblieft niet verleiden door kreten op verpakkingen als “heerlijk geurend” en “vlooien vinden de kat niet meer aantrekkelijk door de geur”. De kat heeft namelijk een ontzettend sterk reukvermogen. Dan is het allesbehalve vriendelijk om je kat om te dopen tot stinkende citronellakaars op pootjes. Wordt ‘ie echt niet gelukkiger van.

Tot slot

Als je niet wilt dat je huis in een vlooiencircus verandert of je kat in de problemen komt, dan ontkom je er bijna niet aan om op regelmatige basis preventief te ontvlooien. Dat wil zeggen: het hele jaar door. Het klimaat in onze huizen is voor vlooien heerlijk en ook in de winter vermenigvuldigen ze er driftig op los. Het is dan ook zaak om het juiste middel te kiezen én deze op de juiste momenten toe te dienen.

Wil je weten welke middelen je dan wél veilig kunt toepassen op je kat? Lees dan het overzicht met ontvlooiingsmiddelen nog eens door. Succes!