Vier de kerst catproof!
02 december 2015 
5 min. leestijd

Vier de kerst catproof!

Kerst(bomen) en katten: om de één of andere reden niet altijd zo’n beste combinatie. Die grote glimmende kerstballen zijn veel leuker dan de 137 eigen speeltjes die er al voor je liggen en die ene grote ongelukkig geplaatste tak? Dat lijkt waarachtig wel een prima slaapplekje! In deze periode zie ik een heleboel katten die de kerstversiering voor snoepgoed hebben aangezien. In het gunstigste geval heeft dat vrolijk versierde ontlasting als resultaat, maar een operatie als gevolg is zeker geen uitzondering. In dit artikel leg ik je uit hoe je deze kerst catproof viert!

Kerst en katten: welke gevaren zijn er?

kerst-kat

 • Dennennaaldjes: als je kat ze oppeuzelt zijn ze niet alleen giftig, maar ze kunnen ook door de darmwand heen prikken. Ook het water waar de boom of naaldjes in hebben gestaan/gelegen is giftig!
 • Plastic van kunstbomen: sommige katten kunnen het niet laten; ze eten de plastic naaldjes op en raken verstopt..
 • Omvallende kerstbomen omdat je kat denkt dat bovenin het allerbeste slaapplekje moet zijn.
 • Kerstplanten: hulst, kerstroos en maretak zijn allemaal giftig.
 • Oase: van dat schuimspul waar je allerlei takjes in kunt prikken voor een kerststukje. Als je kat het opeet krijgt hij daar enorme buikpijn van!
 • Glazen kerstballen: niets zo leuk dan deze na uitgebreide inspectie met één veeg uit de boom te slaan. Je kat kan er lelijke snijwondjes van oplopen.
 • Snoeren met kerstlampjes: als je kat er mee speelt en zijn nageltjes erin klauwt, dan loopt hij het risico op elektrische schokken.
 • Kerstversiering/glinsterende slingers/engelenhaar/hangertjes en haakjes: “ze glimmen zo mooi, dus ze moeten heel aardig smaken”. Ik vermoed dat dat de redenatie van je kat moet zijn als hij ze hongerig naar binnen lijkt te werken. Deze versiersels kunnen hele nare darmverstoppingen tot gevolg hebben of zelfs de darmwand doorprikken.
 • Kaarsen: je kat zou de eerste niet zijn die zijn snorharen verbrandt in een poging even aan de kaars te snuffelen..
 •  Mensenvoedsel:
  • Chocolade: meestal zijn het de honden die zich er schuldig aan maken, maar een enkele kat zal er graag wat van proeven. De theobromine in de chocolade is hartstikke giftig.
  • Vlees: het vlees zelf vormt niet zozeer het gevaar, maar de botjes, prikkers of een rolladenetje worden vaak ook met gemak naar binnen gewerkt. Dat kan, net als bij de slingers, darmverstoppingen (of doorboringen) tot gevolg hebben.

Zo, als je de lijst zo leest zou je bijna geen kerst meer durven vieren. Om toch mee te kunnen doen met al die knussigheden rond de feestdagen heb ik een aantal handige tips voor je verzameld:

Kerst en katten: hoe vier je veilig kerst mét een kat?

 • Overweeg (zeker als je kat graag overal op knaagt) een alternatief voor een boom. Zo zijn er hele grappige houten exemplaren in de handel. Of je kunt versiering aan de muur hangen op plaatsen waar je kat maar zo niet bij kan.

kerst-kat-kerstboom

Afbeelding: www.stripesandwalls.nl

Neem je toch een boom?

 • Kies een niet al te groot exemplaar. Mocht ‘ie omvallen, dan is de schade wellicht te overzien. Het helpt als je een grote stevige basis kiest waar hij in komt te staan. Mogelijk heb je de optie om de boom ook bovenaan vast te maken aan een muur (met touw o.i.d.), zodat hij niet om kan vallen.
 • Zorg dat het water waar de stam in staat niet bereikbaar is. Dek de pot daarvoor af met een laken of een speciaal daarvoor gemaakte doek. Zet ook geen drinkwaterbakjes onder of vlakbij de boom.
 • Locatie van je boom: zet hem uit de buurt van kasten, banken of allerlei plankjes die fijn klimmen. Dan verklein je de kans dat je tijger er vanaf de kast of plank op springt.
 • Om de boom wat minder in de wandelgang van je kat te zetten kun je hem eventueel iets hoger op een tafeltje plaatsen.
 • Versier het onderste deel van de kerstboom gewoon lekker niet, of alleen met dingetjes die niet zo interessant zijn. Een lage glimfactor en geen ritselende geluiden zijn daarbij essentieel.
 • Tijdens het optuigen van je boom kan het verleidelijk zijn om je kat te laten spelen met kerstboomaccessoires. Niet doen! Als ze eenmaal in de boom hangen voelt je kat zich waarschijnlijk als een kind in de Intertoys; speelgoed, overal!!
 • Kies voor versiering die minder interessant is voor je kat. Tegenwoordig is het heel hip om mat-geverfde ballen op te hangen, of stoffen decoraties. De glimmende kerstslingers en sliertjes kun je beter helemaal niet ophangen.

kerst-kat-versiering

 • Kies plastic ballen in plaats van glazen hangers. Als het dan valt doet je kat zichzelf in ieder geval geen pijn.

Andere kerst-objecten in huis

 • Chocolade open en bloot op tafel (of in de boom) is misschien niet zo handig. Mocht je het toch graag op tafel willen zetten, zet het dan bijvoorbeeld in een afgedekte glazen pot of op een mooie schaal met een stolp.
 • Kaarsjes, ze zijn zo ontzettend gezellig in deze tijd. Als je kaarsjes aan doet is dat het veiligst in lantaarn-achtige constructies waar niet per ongeluk even een staart langs de vlam kan zwiepen. Het is misschien een open deur, maar zet kaarsjes sowieso niet in de boom en laat je kat vooral niet alleen met brandende kaarsjes. Je kunt ze ook neerzetten op plaatsen waar je kat niet zo gemakkelijk bij kan.

kerst-kat-lantaarn

 • Bedrading van de kerstlampjes kun je het beste vastplakken aan de grond of door een speciaal kabelgootje trekken. Hoe minder beweeglijk de kabeltjes zijn, des te kleiner de kans dat je tijger ze als speelobject ziet. Een nog mooiere optie is een led-lampjesdraad op batterijen; daarvan hoeft er geen draad los op de grond te slingeren én het voltage is een stuk minder hoog (en dus veiliger). Er zijn tegenwoordig hele leuke te koop die absoluut niet onderdoen voor de ouderwetse lampjes die je in het stopcontact steekt.

kerst-kat-lampjes

Tot slot

Als je deze tips én de tips tegen vuurwerkangst even goed doorneemt (en toepast), dan zijn jullie voor dit jaar in ieder geval goed voorbereid op de komende feestdagen! Heeft je tijger toch stiekem iets gegeten dat niet mocht of zichzelf bezeerd? Raadpleeg dan in ieder geval je dierenarts om te overleggen of direct ingrijpen nodig is.

Hoe ga jij je voorbereiden op deze feestmaand? Ik lees het graag in een reactie hieronder!

Over de schrijver
Monica
Door

Monica

op 05 Dec 2016

Leuk artikel. Ik heb gelukkig 2 katten die zich totaal niet interesseren voor de kerstboom. Maar uit zekerheid toch maar kunststof ballen en ik heb maar een klein boompje. De krab`/slaapzuil staat ernaast en nu slaapt de poes gezellig naast de kerstboom (en voor de verwarming, dat is natuurlijk veel belangrijker).

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook