Vlooienmiddelen voor je kat? Dit zijn je opties!
25 september 2015 
2 min. leestijd

Vlooienmiddelen voor je kat? Dit zijn je opties!

Zolang wij huisdieren hebben zullen er vlooien zijn. Behandelen met vlooienmiddelen is dan ook vaak eerder noodzaak dan deugd. Echter, er komen steeds meer middelen bij en de mythes rondom dit soort middelen nemen dan ook gestaag toe. Tijd voor wat duidelijkheid. Welk middel doet nou wat? Wat kun je prima gebruiken bij je kat? En welke middelen kun je beter laten staan? In dit artikel lees je er meer over!

Soorten vlooienmiddelen

Vlooien hebben een eigen levenscyclus met verschillende stadia. De volwassen vlo legt eitjes in de vacht van je kat. Deze eitjes vallen uit de vacht in de omgeving, op de bank, het tapijt, eigenlijk overal waar je kat komt. Uit deze eitjes komen larfjes, welke zich graag verstoppen in donkere hoekjes. De larfjes gaan over in het popstadium waarin ze goed beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf. Na maximaal een jaar komen uit deze poppen weer nieuwe vlooien.

Lees ook: Stappenplan om vlooien te bestrijden

De middelen om je kat mee te ontvlooien bestaan, om het vooral niet te makkelijk te maken, niet allemaal uit dezelfde werkzame stoffen. Zo zijn er middelen die alleen de volwassen vlo op je kat doodmaken, maar ook middelen die zich richten op de eitjes op je kat of zelfs in de omgeving.

Onderstaand heb ik een tabel voor je gemaakt waar je precies in kan zien waar alle (veelvoorkomende) middelen zich op richten en hoe lang ze werken. Je kunt op de afbeelding klikken om hem in vergrote versie te kunnen bekijken.

vlooienmiddelen-tabel-2017

Uiteraard zijn bovengenoemde middelen niet álle middelen die op de markt zijn, maar de middelen die veel toegepast worden. Middelen met selamectine hebben, zoals je kunt zien in de tabel, ook een omgevingswerking. Dat komt doordat deze stof ook ‘meegegeven’ wordt aan de huidschilfers die van je kat af vallen. Desalniettemin raad ik altijd aan om, als je eenmaal vlooien in huis hebt, aanvullend een omgevingsspray te gebruiken.

Kittens ontvlooien

Bij kittens is de natuurlijke barrière tussen het bloed en de hersentjes nog niet af, waardoor eventuele toegediende stoffen makkelijk bij de hersentjes terecht kunnen komen met alle gevolgen van dien. Geef daarom nooit ontvlooiingsmiddelen voor volwassen katten aan je kitten! Toch hebben juist die kleintjes vaak last van vlooien. Wat kun je dan wél gebruiken?

  • Frontline spray of Effipro spray (fipronil): mag al gegeven worden vanaf 2 dagen leeftijd en werkt tegen vlooien, teken en luizen
  • Stronghold roze (selamectine): mag gegeven worden vanaf 6 weken leeftijd (zwaarder dan 800 gram) en werkt tegen vlooien, luizen, oormijt, spoelwormen, haakwormen

Vlooienmiddelen die je beter niet aan je kat kunt geven

  • Vlooienmiddelen met diazinon: vaak zijn deze middelen te koop bij drogisterijen, supermarkten of andere winkelketens in het lage-prijs-segment. Ze zijn misschien goedkoop en ze werken misschien wel tegen vlooien, maar je kat kan er ernstig ziek van worden!
  • Pipetjes bedoeld voor honden: een kat is zeer zeker geen kleine hond! In de pipetjes voor honden zit vaak de stof permethrin. Die stof is hartstikke giftig voor je kat!
  • Knoflook of biergisttabletten: de werkzaamheid hiervan is niet aangetoond.

Tot slot

Het maken van een keuze qua middelen is altijd een persoonlijke. Het middel met de meeste vinkjes is niet per se de beste voor iedere kat. Zo kan een kat die niet tegen pipetjes kan meer gebaat zijn bij een tabletje of injectie. Andere katten komen keer op keer thuis met teken; dan is een middel met fipronil misschien een betere keuze. Kom je er niet uit? Raadpleeg je dierenarts of plaats hieronder je vraag!

Over de schrijver
chipo
Door

chipo

op 30 Sep 2015

Een waarschuwing voor katteneigenaren met ook Konijnen: gebruik dan nooit Frontline, dit is voor Konijnen heel gevaarlijk.

Ilse
Door

Ilse

op 30 Sep 2015

Klopt helemaal Chipo!

Fenny
Door

Fenny

op 28 Mar 2016

Kan je een kat een injectie laten geven tegen vlooien en daarnaast ook nog drupjes van bijvoorbeeld Stronghold of Frontline geven?

Ilse
Door

Ilse

op 29 Mar 2016

Dat kan hoor Fenny!

Bianca
Door

Bianca

op 09 May 2017

Bedankt voor dit verhelderende artikel. Ik kam mijn katten al jaren twee keer per week met een fijne kam. En dacht altijd dat we safe zaten door de kam te checken op vlooienpoepjes. Nu toch maar eens een heroverweging maken...

Dette Suppers
Door

Dette Suppers

op 09 May 2017

Broadline werkt toch ook tegen wormen!? Zie hier :Broadline is een maandelijkse (spot-on) pipet van de firma Merial voor katten tegen: Vlooien Teken Hartworm Lintworm Rondworm Haakworm Tevens werkzaam tegen maar niet (nog) geregistreerd:Longworm Preventief tegen oormijt (Otodectes cynotis), schurftmijt (Notoedres cati) en vachtmijt (Cheyletiella parasitovorax)Maar dat staat niet in deze tabel ?

Ilse
Door

Ilse

op 09 May 2017

Dat klopt Dette. Echter ging het om de fipronil als werkzame stof. Een voorbeeld van een middel met fipronil is Broadline. In Broadline zit echter ook een aantal andere stoffen en die zijn verantwoordelijk voor de worm/mijtenbestrijding.

Dette Suppers
Door

Dette Suppers

op 09 May 2017

Stronghold werkt dat niet op lintwormen ??

Ilse
Door

Ilse

op 09 May 2017

Nee

linda
Door

linda

op 10 May 2017

een flinke reaktie op advantage gehad...kan t zijn dat ze op een ander merk pipet minder reageert en welke word dan aangeraden

Ilse
Door

Ilse

op 10 May 2017

Oei! Dat is vervelend! Net als bij mensen kunnen katten soms allergisch reageren op allerlei stoffen. Je kunt zeker een ander middel proberen, al weet je natuurlijk niet op welke van de stofjes in de pipet je kat zo'n reactie kreeg. Mocht je een pipet niet meer aandurven, dan kun je ook vragen om een middel in tabletvorm. Heel veel succes!

linda
Door

linda

op 10 May 2017

hoi...ik heb intussen al comfortis voor vlooien en milbactor voor wormen. Helaas is het een moelijke pilleneter. Verstoppen in easypil, verstoppen in pate...vermalen in natvoer..vermalen in liquid snack..helaas...ze ruikt t en vertikt het. Toch bedankt iig

Sandra
Door

Sandra

op 23 Jul 2018

Hoe zit het met die ultrasonische apparaatjes. Klinkt namelijk heel makkelijk, maar werkt het ook. Ik heb sinds kort twee kittens van 9 weken en ik zie inderdaad de vele informatie niet meer wat nou het beste is.

René
Door

René

op 05 Feb 2020

Wat vinden jullie van het onderzoek dat de giftige stoffen in kattenharen terechtkomen, die door vogels worden gebruikt waardoor die minder vruchtbaar worden? Zijn er niet-giftige alternatieven op de markt op in aantocht

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook