Dit is waarom jouw kat tript op catnip!
14 juni 2016 
3 min. leestijd

Dit is waarom jouw kat tript op catnip!

Catnip wordt veel gebruikt als toevoeging in kattenspeeltjes. Veel katten zijn er verzot op en lijken dan ook echt een beetje te trippen op het spul. Wat is catnip eigenlijk en wat gebeurt er precies als jouw kat het ruikt? In dit artikel leg ik het je uit!

Catnip

Catnip (Nepeta cataria), ook wel bekend als wild kattenkruid is familie van de munt-achtige plantjes. Het ingrediënt van dit plantje dat zo enorm aantrekkelijk is voor katten is nepetalacton. Die naam mag je van mij weer vergeten, ik wilde het maar gezegd hebben ;-).

catnip

Niet elke kat is gevoelig voor catnip. Catnip geeft bij 50-75% van de katten een reactie. Het wel of niet reageren op de catnip is erfelijk bepaald. Kittens tot de leeftijd van een week of 8 reageren nog niet echt op catnip. Onze huiskat is overigens niet de enige die catnip gaaf vindt; andere katachtigen zoals de serval, poema en luipaard kunnen het plantje net zo goed waarderen.

Catnip: welke reactie kun je verwachten?

Wat zie je dan eigenlijk, als je kat die catnip zo lekker vindt? Om te beginnen hier een filmpje van mijn eigen kat om je een idee te geven:

Katten die het catnip kunnen waarderen zullen er enthousiast met hun kopje en/of lijf tegenaan wrijven. Met het kopje schudden, aan de catnip likken, snuiven, erop kauwen en rollen over de grond zijn andere veel geziene gedragingen. Een enkeling begint zelfs te kwijlen of geluid te maken.

Dit hele gedragspakket duurt maximaal 10 tot 15 minuten. Daarna is je kat tijdelijk even ongevoelig voor de effecten van catnip. Bij een enkele kat zal het enthousiasme doorschieten in agressie; in dat geval is het geven van catnip niet echt aan te raden.

Catnip: wat gebeurt er in het koppie van je kat?

Catnip geeft een euforische en soms hallucinogene reactie bij sommige katten.  Maar hoe dan?

Zoals eerder gezegd is nepetalacton het stofje van catnip dat hier zo’n interessante rol in speelt. Door aan het kattenkruid te ruiken komt nepetalacton terecht in het neusweefsel* van je kat. Daar bindt nepetalacton aan bepaalde eiwitreceptoren, waarna er een signaaltje doorgegeven wordt aan het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de verwerking van geuren; de zogenaamde bulbus olfactorius.

Vanuit de bulbus olfactorius gaat deze geurinformatie naar verschillende delen van de hersenen, zoals de hypothalamus (welke zorgt voor een lichamelijke reactie op een prikkel) en de amygdala (welke zorgt voor een emotionele reactie op een prikkel). De uitkomst daarvan is een kat die totaal happy wordt (en zich zo gedraagt) van het ruiken aan catnip. Of niet: in dat geval mist die kat het vermogen om deze geur te verwerken.

* Katten detecteren nepetalacton met hun olfactorisch epitheel (niet met vomeronasaal orgaan/orgaan van Jacobson).

catnip-kat-info

Kunnen mensen ook trippen op catnip?

In principe zijn kattenhersenen en mensenhersenen niet hetzelfde en het idee is dat mensen dan ook  niet echt reageren op de geur van catnip. Toch is catnip jarenlang door mensen gebruikt. In de jaren 60 werd catnip zelfs gebruikt als vervanger van marihuana. Volledig catnip roken was geen optie omdat het daarvoor te snel verbrandde, maar vermengd met tabak was het, volgens een aantal mensen goed te doen. Nee, het is niet mijn bedoeling om je op ideeën te brengen. Het klinkt als een allesbehalve gezonde gewoonte.

Catnip-tips

  • Er zijn grote verschillen in catnip-kwaliteit. Het kan dus zijn dat je kat -mits gevoelig voor catnip- wél reageert op het ene speeltje met catnip, maar het andere links laat liggen.
  • Zoals eerder gezegd duurt het effect van de catnip ongeveer 10 à 15 minuten. Het beste kun je daarna het catnip-speeltje opbergen in een luchtdichte zak/doos.
  • Reageert jouw kat naar je idee iets té geprikkeld (neiging naar agressie) op de catnip? Dan is catnip voor jouw kat minder geschikt.
  • Heb je geen idee of en hoe je kat op catnip reageert? Dan hebben we een leuke probeeractie voor je! 5 gram catnip + 2 matatabi stokjes voor maar €4,95! We verzenden het gratis voor je binnen Nederland.

Geef jij je kat wel eens catnip/kattenkruid? Ik zou het leuk vinden als je hieronder in een reactie wilt vertellen hoe jouw kat erop reageert!

Over de schrijver
Jacobien
Door

Jacobien

op 25 Feb 2017

Mijn 11 jarige rode kater reageert totaal niet op catnip. En de kater van de buurvrouw (woont praktisch bij mij) vertoont ook al geen reactie. Het zou kunnen liggen aan de vorm (plastic bak met gedroogde catnip) maar denk het niet. Vond het ergens wel jammer - had ze graag zien kronkelen van geluk ;-)

Lynn
Door

Lynn

op 14 Nov 2017

Ik geef het soms aan de katten in het asiel, gewoon als afleiding.. ff momentje van geluk tijdens hun verblijf daar.. voor wat het waard is ☺

an
Door

an

op 20 Oct 2019

we hebben catnip planten in de kattenren staan de ene kat doet er niets mee, de andere kat heeft zijn momenten als hij even een dolle paar minuten heeft dat hij de plant bijna plat rolt. gedroogd in speeltjes doen ze er niets mee. De matatabistokjes waren wel voor beiden een succes. Af en toe geven zodat het nieuw blijft en dan weer even opbergen.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook