Het nekvel is geen handvat!
01 maart 2020 
in Gedrag
3 min. leestijd

Het nekvel is geen handvat!

Nekvel vastpakken: de meeste katten hebben er wel eens mee te maken gehad. En er is er vermoedelijk niet één die het kan waarderen, die knijpende hand in je nek terwijl je geen kant op kunt.

Voor veel mensen is dit vasthouden van het nekvel –ook wel scruffing genoemd-  helaas een heel normaal beeld, maar voor katten levert deze vorm vast vasthouden bijzonder veel stress op! Waarom kun je een kat beter niet in het nekvel vastpakken? In dit artikel lees je het!

Nekvel vastpakken: wat is het probleem?

Meestal is de situatie waarin de kat in het nekvel wordt gepakt, al ontzettend stressvol.

Stel je voor. Je moet naar de dierenarts, maar dat weet jij als kat natuurlijk nog niet. Je wordt eerst door je personeel achterna gezeten om in dat vreselijke reismandje te worden gestopt. Met een beetje pech word je daar al voor de eerste keer in je nekvel gegrepen omdat het allemaal niet zo soepel gaat.

Je wordt met bakje en al in een brommend en bewegend apparaat gestopt en als je daar uit wordt gehaald neemt je personeel je mee naar een plek met allemaal vreemde geuren en geluiden. Je bent inmiddels doods- en doodsbang. No way dat je je mandje nog uit wilt! Helaas is daar al wéér zo’n mensenhand die je aan je nekvel uit het mandje sleurt omdat het dekseltje er niet af kan.

Je wordt op de tafel geparkeerd, maar je werkt niet echt mee omdat je het liefst vlucht nu. Je wilt naar huis, naar je eigen warme mandje waar je zelf mag bepalen wat er met je gebeurt. Wat gebeurt er in hemelsnaam?! Je verzet je. Diezelfde hand grijpt je nog eens stevig vast in je nek zodat je “even” meewerkt. Je weet echt niet meer wat je moet doen om je hieruit te werken, je bent Zo Verschrikkelijk BANG! Je knalt uit elkaar van de stress, je doet dit echt liever niet, maar je vecht je hier uit. Je krabt, krijst, gilt en bijt. De hand in je nek houdt je nog wat steviger vast en je wordt een monster genoemd…

Hoe katten omgaan met stress

Wanneer een kat zich in een stressvolle situatie bevindt heeft hij een favoriete manier  om daar mee om te gaan. Dat noem je ook wel copingmechanisme.

Bijna alle katten zullen het gevaar of de stress proberen te ontwijken door bijvoorbeeld te vluchten of te verstoppen. Zolang dat lukt geeft dat je kat het gevoel dat hij de situatie een beetje onder controle heeft. Dat is dan ook waarom je kat dat mandje echt niet meer uit wil.

Wanneer een kat in het nekvel gegrepen wordt is er voor je kat geen enkele mogelijkheid tot vluchten of verstoppen meer. Je kunt je voorstellen dat het stresslevel nu echt door het dak gaat!

De kans is groot dat je kat nu geen andere mogelijkheid meer ziet dan agressief reageren. Uit totale doodsangst welteverstaan.

Hoe kun je respectvol je kat vasthouden?

  • Less is more! Voor wat betreft het bovenstaande voorbeeld zou je kunnen denken aan training om je kat zelf dat reismandje in te laten stappen. Sowieso is het aan te raden om te kiezen voor een ruime reismand waar de deksel gemakkelijk vanaf kan. Bij de dierenarts op tafel kan je kat dan gewoon in het mandje blijven zitten en haal je gewoon het deksel eraf.
  • Veel katten vinden het fijn om hun kopje ergens onder te verstoppen, zoals onder je jas of in je oksel. Laat ze lekker begaan en zie dat het hele nekvel dan niet eens meer nodig is.
  • De meeste katten vechten vaak veel meer tegen het vasthouden dan tegen wat er op tafel gebeurt.  Laat je kat gewoon zo los mogelijk staan op tafel en houd ze een beetje tegen als ze van de tafel willen springen.

Is er dan geen stress meer?

Natuurlijk is er op deze less-is-more-manier nog steeds stress, want je kat zit in een omgeving die hij niet kent en de autorit vond hij vast ook niet fantastisch, maar de kans dat je kat ontploft op de tafel is vele malen kleiner.

Als een kat al agressief is bij aankomst, wat dan?

Soms is een kat al zo verschrikkelijk bang door eerdere negatieve ervaringen dat hij al agressief het reismandje uit komt. Ook bij deze katten is er geen reden om ze in het nekvel te pakken. Deze katten kunnen met meer respect worden “vastgehouden” door ze (evt. gedeeltelijk) in te wikkelen met een handdoek of door handschoenen te gebruiken.

Het inwikkelen in een handdoek zorgt er op een manier ook voor dat je kat niet zoveel meer kan, maar het is in ieder geval niet pijnlijk en doet zeker niet nog meer pijn als je tegenstribbelt. Door maar gedeeltelijk in te wikkelen (op zo’n manier dat je pootjes je niet kunnen raken als de kat uithaalt) heeft de kat veel meer een beleving van “vrijheid” dan wanneer hij gefixeerd wordt aan zijn eigen vel.

Over de schrijver
Louise Prentice
Door

Louise Prentice

op 01 Mar 2020

Zo mee eens,het wordt nog steeds gedaan....vreselijk.

Uschi
Door

Uschi

op 01 Mar 2020

Kat in nekvel pakken? Nog nooit gedaan. Ik heb dat zelfs nog nooit bij mijn konijnen gedaan, en daar gebeurd t wel vaker mee!!!

Alexander Marsyla
Door

Alexander Marsyla

op 01 Mar 2020

Zover ik weet mag je alleen een kitten in de nekvel pakken, je ziet dat ook met de moederpoes die bijvoorbeeld haar nestje wil verplaatsen. Maar bij een volwassen kat mag dit nooit vanwege hun lichaamsgewicht.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook