Kat erbij? Goed plan of niet?
14 augustus 2020 
in Gedrag
1 min. leestijd

Kat erbij? Goed plan of niet?

Een kat erbij nemen. Het klinkt gemakkelijk en lijkt gezellig. Toch is het niet altijd een slim idee. Hoe weet je nou of jouw huidige kat zit te wachten op een kat erbij? In dit artikel bespreek ik de punten waar je op moet letten, voordat je besluit een kat erbij te nemen.

Kat erbij nemen? Houd hier dan rekening mee!

Altijd alleen geweest?

Heb je een kat die altijd alleen is geweest, dan doe je die waarschijnlijk geen plezier met een maatje.

Socialisatie met soortgenoten

Heb je een kat die niet goed gesocialiseerd is met andere katten, dan zal ook deze kat zeer waarschijnlijk moeite hebben met een extra harige huisgenoot. Dat geldt ook voor de kat die je erbij wilt zetten!

Leeftijdsverschil

Zorg ervoor dat het leeftijdsverschil niet te groot is. Een jonge kat heeft meestal veel meer energie dan een oudje. Lig je net je broodnodige middagdut te doen om je stramme lijf wat rust te gunnen, komt die kleine stuiterbal weer op je springen omdat hij wil spelen. Worden de meeste katten niet blij van.

Kitten?

Wil je toch per se een kitten? Kijk dan of het een optie is om er twee te nemen. Dan kunnen ze elkaar vermaken ipv dat ze de volwassen kat teisteren.

Karakter

Neem de tijd om te zoeken naar een kat met een matchend karakter. Een hele rustige kat wordt wellicht niet zo blij van een heel druk exemplaar. En hoe sociaal is je kat naar andere katten? En de kat die je op het oog hebt?

Kat niet in z’n hum?

Is één van de katten ziek, of zit hij niet lekker in zijn vel? Dit is niet het moment om een nieuwe kat te introduceren. Wacht dan zeker tot het moment dat hij zich beter voelt!

Aanhankelijke kat

Is je kat veel aanhankelijker geworden nadat de andere kat in huis is overleden? In tegenstelling tot wat men vaak denkt is dit meestal niet omdat hij de andere kat mist, maar omdat de kat eindelijk de kans ziet om bij je op schoot te kruipen. Dit is dus geen reden om er een nieuwe kat bij te nemen!

Toch proberen? Langzaam introduceren!

Heb je ondanks alle mitsen en maren hier boven besloten toch voor een extra kat te kiezen, zorg en dan voor dat je ze langzaam bij elkaar introduceert. Neem hier echt de tijd voor (denk in weken), want je kunt het maar één keer goed doen.  Wanneer je kittens bij elkaar wilt zetten kan deze introductie meestal wat sneller, al moet je ook hen goed de tijd geven om te wennen aan hun nieuwe stek.

Zie ook: Stappenplan voor een kat erbij

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook