Review: de FURminator voor katten
06 oktober 2015 
3 min. leestijd

Review: de FURminator voor katten

Je bank en je kleding vol kattenharen. Het klinkt de meeste poezenbaasjes heel bekend in de oren. Heb je net je bank gestofzuigd, gaat je kat er uitgebreid op liggen verharen. Of wat te denken van je vers gewassen en gestreken was? En dan heb ik nog niks gezegd over haarballen. Deze kam belooft korte metten te maken met alle irritante kattenharen-issues. Ik testte hem voor je uit op mijn eigen Europese Korthaar Muis!

Wat belooft de fabrikant?

De FURminator verwijdert de ondervacht en losse haren zonder de huid en/of dekvacht te beschadigen. Daardoor heb je veel minder last van haren in je huis; het verharen kan wel tot 90% verminderen. Daarnaast krijgt je kat minder haren binnen tijdens het wassen en heeft hij dus minder last van haarballen. De FURminator verwijdert volgens de fabrikant losse haren beter dan allerlei andere borstels of kammen en, tijdens het kammen wordt de talg uit de kattenhuid goed verspreid door de vacht waardoor ‘ie mooi gaat glanzen. Klinkt aardig, toch?

Mijn FURminator ervaring

Muis is een klein katje van nog geen 4 kilo. Ik heb dan ook de roze variant voor kortharige katten (maat S) gekocht. Ik geloof dat ik er rond de 25 euro voor betaald heb. De kam ligt prettig in mijn hand door de ergonomische grip. Tevens zit er een handig kapje bij om het kammetje mee te beschermen als je hem niet gebruikt.

De allereerste keer dat ik Muis ermee gekamd heb kwam er een enorme berg haar vanaf. En hoe ik ook door bleef kammen; het haar bleef maar komen. De haren die eruit kwamen kwamen vooral uit de ondervacht. Het valt me gelijk al op dat als je lang door gaat op één plek ook de dekharen op een bepaald moment los komen. Haar verwijderen doet het ding dus zeker.

Vanaf het moment dat ik Muis onder handen heb genomen met deze kam, is mijn bankstel iets minder behaard dan voorheen, al is het verharen zeker niet gestopt (nee ook niet voor 90%, eerder 30-40%). Fijne bijkomstigheid is dat mijn kat al even geen haarballen meer gebraakt heeft.

In eerste instantie lijkt de FURminator te doen wat hij belooft. Minder haar op je kat en dus ook op je bank of in de vorm van haarballen. Toch valt me direct al op dat haar vacht er vettiger uitziet na de eerste kambeurt. In de weken erna wordt dat maar langzaam beter zolang ik niet kam. Twee weken later heb ik haar nog eens gekamd. Opvallend vind ik dat er tijdens het kammen maar haar van Muis af blijft komen, ook al had ik naar mijn idee nog zo goed gekamd. Als het enkel om losse haren gaat zou dat toch een keer moeten stoppen lijkt me?furminator-kat-resultaat

Wat vindt Muis ervan?

Muis vindt het beslist niet leuk om gekamd te worden met de FURminator. Met een beetje beleid lukt het soms om haar voor een deel te kammen. Een paar haaltjes lijkt ze nog wel te waarderen, maar ga ik te lang door (laten we zeggen, langer dan 2 minuten), dan hebben we ruzie. Dat laatste overkomt ons niet zo snel wanneer ik haar kam met een doodgewone grove kam of borstel. Voor mij een reden om aan te nemen dat ze het niet zo’n prettig apparaat vindt.

Alle voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen

In eerste instantie

  • Minder haar op je bankstel of op je kleding
  • Minder haarballen

Nadelen

  • Muis krijgt er een erg vette vacht van
  • Niet altijd even prettig (misschien zelfs pijnlijk?) voor de kat
  • Verharen stopt niet, maar lijkt te worden gestimuleerd.
  • Bovengenoemde voordelen duren maar kort
  • Prijzig

Aanrader?

Muis krijgt van deze kam een wat plukkerige vette vacht en ze vindt het kammen niet per se gaaf. Haar vachtje wordt met elke FURminator kambeurt vettiger en plukkeriger en ik heb niet het idee dat het verharen er echt mee stopt. In eerste instantie leek het dus een mooi product, maar het “fijne” effect in de vorm van minder omgevingshaar en haarballen duurde nog geen twee weken.

Al met al lijkt de kambeurt vrij vervelend te voelen voor Muis en echt knapper wordt ze er ook niet van. Aanrader? Wat mij en Muis betreft niet..

Wat zijn jouw ervaringen met de FURminator?

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook