11 tips voor de kattenbak!
24 oktober 2016 
3 min. leestijd

11 tips voor de kattenbak!

Een kattenbak is een kattenbak. Met of zonder allerlei snufjes; je kat begrijpt heus wel dat de kattenbak die jij geplaatst hebt de unit is waar de toiletbezoeken plaats moeten vinden. Toch? Ik moet je teleurstellen. Katten stellen zo hun eigen eisen aan de bak zelf, de plaats en de inhoud er van. Voldoet het ding er niet aan? Dan bestaat de kans dat je kat een (in zijn of haar ogen) geschikter plekje zoekt om zijn behoefte te deponeren. Je vloerkleed, je bank of je bed blijven daarbij niet altijd gespaard. Wil je voorkomen dat je kat deze keuze maakt? In dit artikel geef ik je 11 tips voor de kattenbak!

Kattenbak tip 1: Aantal

Voor het aantal kattenbakken geldt een gouden regel: iedere kat een eigen bak + 1 extra. Voor twee katten plaats je in totaal drie bakken, voor drie katten plaats je er vier.

Kattenbak tip 2: Verspreiden

Kattenbakken kun je het best zoveel mogelijk verspreiden door het hele huis. Zet je ze naast elkaar, dan zal je kat dat zien als één bak.

Kattenbak tip 3: Rust

Waar zet jij je bakken neer? Het is voor je kat allesbehalve fijn als hij of zij gestoord wordt tijdens het toiletbezoek. Kies voor je bakken dus rustige plekken in huis waar niet te veel mensen of dieren plotseling langs komen lopen. Ook naast de wasmachine is over het algemeen niet echt een verstandige keuze.

Kattenbak tip 4: Bereikbaarheid

Een kattenbak achter een dichte deur die af en toe open gaat of ver weg op zolder is voor je kat niet altijd even gemakkelijk bereikbaar. Moeten wachten tot iemand de deur voor je open doet terwijl je heel nodig moet plassen is niet fijn. Dan voldoet je vloerkleed ook wel.

Kattenbak tip 5: Overzicht

Op de bak is/voelt je kat zich extra kwetsbaar. Het is voor je kat dan ook prettig om overzicht in de ruimte te hebben vanuit de kattenbak. Weggestopt in een kast oogt het allemaal misschien wat fraaier, maar het kan je kat het gevoel geven dat hij in een val zit. Niet het moment om even uitgebreid je behoefte te doen.

Kattenbak tip 6: Ruimte

Een heel klein bakje lijkt misschien schattig en scheelt extra schoonmaken, maar het is allesbehalve lief voor je kat. Soms zijn de bakjes zo klein dat je kat er letterlijk zijn kont niet kan keren. Mijn advies is dan ook een grote bak waar je kat heel ruim in past.

Kattenbak tip 7: Geen dak

Wij vinden de geurtjes van kattenpoep en pies vies. Je kat ook. Zeker als deze ammoniakdampen blijven hangen onder een kap. Doe je kat een plezier en laat de kap er lekker af (of koop een bak zonder kap). Tevens is het weglaten van de kap vriendelijk in het kader van het hebben van overzicht en ruimte (tip 4 en 5).

Kattenbak tip 8: Niet bij eten of drinken

Jij eet (neem ik aan) niet graag op of in de buurt van het toilet. Je kat doet dat in ieder geval zeker niet. Plaats de eet- en drinkschalen minstens 2 meter uit de buurt van de kattenbak als je je kat een lol wilt doen.

Kattenbak tip 9: Regelmaat

Katten zijn bijzonder gesteld op hygiëne. Is de bak naar het idee van je kat te vies, dan kan het zijn dat hij je bank kiest. Of je vloerkleed. Of je hoofdkussen. Als het maar zacht en schoon is. Heb je dat liever niet? Schep je bak dan dagelijks uit en ververs het hele grit wekelijks.

Kattenbak tip 10: Grit

Over grit gesproken; elke kat heeft daarin zijn eigen voorkeur. Toch is er wel een aantal criteria waar je in beginsel naar kunt kijken. De meeste katten houden van een fijnkorrelig grit. Tevens mag het niet te veel stuiven, want dat is voor de gevoelige luchtwegen van je kat echt niet prettig. Het zelfde geldt voor geparfumeerd grit. Laat de lavendelluchtjes dus maar achterwege. Nope, ook niet in een sprayvorm.

Kattenbak tip 11: Verander niet te veel

De meeste katten houden niet echt van veranderingen en hebben even nodig om daar aan te wennen. Wekelijks een andere plek of een ander type grit is dus niet aan te raden. Wil of moet je toch een verandering doorvoeren? Probeer dat dan zo geleidelijk mogelijk te doen. Zo kun je bijvoorbeeld naar een ander type grit door steeds een beetje meer van het nieuwe grit bij het oude grit te mengen.

Met deze tips voorkom je dat je kat de kattenbak niet goed genoeg vindt en andere plekken gaat uitzoeken om te toiletteren. Doet je kat dat ondanks deze tips wel, dan is het verstandig om je dierenarts te raadplegen en het artikel over onzindelijkheid nog eens te lezen. Heel veel succes!

Over de schrijver
Frederik
Door

Frederik

op 25 Oct 2016

Nogmaals het bewijs dat de praktijk anders is dan de theorie. We hebben wij 7 mooi binnenhuispoezen hen heus geen 7 kattenbakken, laat staan verspreid over het huis. En onze poezen maken daar geen probleem van om in elkaars kattenbak te kruipen. En ja al onze kattenbakken hebben een dak, of anders liggen de korrels overal doorheen het huis. Misschien heb jij tijd om een hele dag te lopen kuisen, wij alvast niet. En als je van die fijne korrels neemt dan hoef je heus niet elke week de kattenbakken volledig te verversen, telkens uitscheppen is voldoende en om de 3 à 4 weken volledig kuisen. Ja, zelfs met 7 poezen die nooit buiten gaan. Een goede korrelvoeding (geen friskies, whiskas of ander minderwaardig warenhuismerk) is natuurlijk ook belangrijk naar stoelgang toe, veel belangrijker dan voor elke poes een kattenbak te hebben...

Ilse
Door

Ilse

op 25 Oct 2016

Wat fijn dat jouw katten het allemaal zo goed doen Frederik! Helaas zijn er nog altijd heel veel gevallen van in huis plassende (of zelfs poepende) katten die wel degelijk heel veel baat hebben bij het veranderen van het kattenbakregime. Dat is naast de theorie ook mijn ervaring in de praktijk.

Jacky
Door

Jacky

op 26 Oct 2016

Wat smerig om je kattenbak(ken) pas om de 3 a 4 weken volledig te verschonen, vooral met 7 poezen in huis!!! Ikzelf heb 2 poezen en ik schep de bak dagelijks uit en verschoon hem volledig 1 keer in de week. Die van mij laten het anders echt wel even weten als hun toilet niet schoon genoeg is.

Cgm Doets
Door

Cgm Doets

op 26 Oct 2016

Ook ik heb alle regels verbroken,heb 4 katten en 4 bakken met kap en zonder kap niet groot en groot met fijn grit met baby poeder ruikt heerlijk en worden alle 4 goed gebruikt het is n grit die je niet helemaal hoeft te verschonen alleen de klonten weg halen, top

lia van der Waarde-Buning
Door

lia van der Waarde-Buning

op 26 Oct 2016

ik heb zes katten, zeven large bakken-met-kap, gebruik al jaren klont vormende houtsnippertjes van Cat's Best. Schep dat dagelijks uit, vul dit regelmatig aan en eens in de paar weken, als de onderlaag verstoven raakt, wordt alles vervangen. De enige klacht, die ik heb, is het behoorlijk uitlopen van het grit:( Mijn katten hebben op bakken-gebied geen klachten:)

Ilse
Door

Ilse

op 26 Oct 2016

Beste Lia, dat klinkt als een prima kattenbakroutine! Voor het uitlopen van grit zijn speciale matjes verkrijgbaar, maar de microvezel badmatten van de ikea zijn goedkoper en effectiever. Wellicht het proberen waard?

Tamara
Door

Tamara

op 26 Oct 2016

Ik heb een poes die op mijn deken plast en kakt. Is begonnen na verhuis van app naar een huis. Maar ondertussen al meer dan 1 jaar geleden en ze blijft het doen. Kattenbak staat zelfs naast mijn bed

miranda
Door

miranda

op 05 Nov 2016

In jouw geval vermoed ik dan toch een lichamelijk probleem, of je kat ervaart nog steeds stress van de verhuizing. Een kat doet zijn/haar behoefte niet zomaar op je bed.

Celeste
Door

Celeste

op 06 Aug 2017

Ala je kat zoveel stress heeft ba de verhuizing zou je fellow way kunnen halen. Ik can katten op voor het asiel en heb de ene keer 4 katten in huis de andere keer 10. Dit kan voor de nodige stress zorgen en fellow way helpt ontstressen.

Govaerts
Door

Govaerts

op 07 Feb 2018

Heb ook een tweede kat in huis gehaald (10 jaar ongeveer). Wil niet in een gesloten kattenbak gaan. Als de andere haar weg blokkeert gaat hij (de nieuwe) plassen voor de gesloten bak van de andere die in een ander kamer staat. Dacht misschien gaat zich dit oplossen als ze later in de tuin mag (moet hem nog even binnen houden) maar ja als hij de ander niet durft passeren ? Een kattin van 14 jaar, wat dan ? Blijven plas opkuisen ? Heb open kattenbak in veranda staan richting tuin op en dan moet hij ook het kattenluik leren want dat is nu nog afgesloten.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook