Tips voor een blije lente met je kat!

Na een wat regenachtige winter is vrijwel iedereen er blij mee; de lente! Lekker naar buiten zonder jas en genieten van de eerste zonnestralen. En je kat? Die geniet net zo hard mee. Toch is er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als het mooie weer zich aankondigt. Lees je mee?

De lente is fijn. Heel erg fijn. Eindelijk kun je weer lekker naar buiten. Toch brengt dat naar buiten gaan wel enige risico’s met zich mee. Welke zijn dat en hoe kun je er het beste mee omgaan?

Risico’s van de Lente (voor je kat ;))

Steken & Beten

Niet alleen je kat en jij vieren de lente, de muggen, teken, vlooien, bijen en wespen doen dat ook.

  • Muggen, bijen en wespen: Sommige katten doen er niets mee, andere katten gaan er graag achteraan. Een muggensteek is niet zo erg, maar bijen- en wespensteken kunnen nare bulten opleveren. Mocht je kat in zijn bekje zijn gestoken, ga dan altijd even naar je dierenarts. Je wilt natuurlijk niet dat een eventuele zwelling de luchtwegen afsluit. Is je kat op een andere plek gestoken? Kijk dan of je zelf de angel kunt verwijderen (als die er nog zit). Met een gifpompje (voor mensen) kun je eventueel zelf nog wat gif uitzuigen.
  • Teken en vlooien: Check je kat, als hij buitenkomt, dagelijks even op teken door gewoon overal in zijn vacht te voelen. Kom je er eentje tegen? Gebruik dan een tekentang (verkrijgbaar bij de dierenwinkel of dierenarts) om deze te verwijderen. Verdoven met alcohol is geen aanrader omdat de teek dan allerlei afvalstoffen in je kat dumpt. Vlooien kun je het beste gewoon helemaal voorkomen als je niet op een vlooiencircus in je huis zit te wachten. Dat doe je door het hele jaar door iedere maand preventief te behandelen tegen vlooien. Meer daarover vind je in dit artikel over vlooien en dit artikel over vlooienmiddelen. Combinatiemiddelen die werken tegen vlooien en teken zijn gelukkig ook beschikbaar.

Zon

Hij is zo fijn, maar tegelijkertijd zo verraderlijk. Heb je een witte kat of een kat met een witte kop/oren? Bedenk je dan dat deze dunbehaarde velletjes gevoelig zijn voor het ontwikkelen van huidkanker. Zorg er voor dat je de oortjes en het neusje insmeert met een geschikt anti-zonnebrandmiddel.

Wat is geschikt? Er zijn speciale zonnebrandmiddelen op de markt voor honden en katten. Als je daar niet aan wilt geloven, dan zul je goed etiketten moeten gaan lezen. Zit er Zink Oxide, Octyl Salicylaat, Homosalaat of Ethylhexyl Salicylaat in, dan is het product absoluut niet geschikt voor je kat. Producten met Titanium Oxide zijn eventueel wel geschikt, maar ze mogen het niet oplikken. Je kat (vooral in de zomer) tussen 10.00 en 15.00 binnen houden is natuurlijk ook een optie.

Ongewenste nestjes, weglopen, vechten en aanrijdingen.

  • Nestjes: Katten die het hele jaar binnen blijven kunnen in principe het hele jaar door krols worden, maar katten die meer buiten leven worden krols op het moment dat de dagen wat lichter worden. Hoe het ook zij; krolse poes + buiten* = poezenbaby’s. Dat is eigenlijk het enige dat echt belangrijk is. * Met buiten bedoel ik natuurlijk een open tuin waar je kat in contact kan komen met andere katten.
  • Weglopen & aanrijdingen: In hun zoektocht naar een geschikte partner kunnen zowel de poes als de kater behoorlijke wandelingen afleggen. Tijdens deze wandelingen waarbij ze met hun hoofd heel ergens anders zijn, is de kans op een aanrijding aanwezig.
  • Vechten: Ongecastreerde katers zijn soms behoorlijk macho naar elkaar toe en er wordt dan ook nogal eens gevochten. Die vechtpartijen gaan er niet altijd even pussy aan toe. De meeste mensen met een ongecastreerde kater zijn al minstens één keer bij de dierenarts geweest omdat er een abces gespoeld of een oogje gerepareerd moest worden.

De beste remedie voor zowel de poes als de kater is castratie. Daarmee heb je zeker weten geen kans meer op oeps-nestjes en de neiging om op stap te gaan wordt een stuk kleiner. Ook de bezoekjes aan de dierenarts voor allerlei verwondingen zullen een stuk minder frequent worden.

Als je je kat dan toch laat castreren, vraag je dierenarts dan gelijk om je kat te chippen als dat nog niet gebeurd is. De kans dat je kat hierna nog iets overkomt is sterk verminderd, maar zeker niet weg. Tot slot kun je overwegen om je tuin af te schermen of je kat alleen aan een tuigje naar buiten te laten zodat je kat zeker weten niet buiten je tuin komt.

Hoe gaat je kat het beste de lente in?

Samengevat zijn de volgende punten belangrijk:

  • Maandelijks een vlooienpipet (eventueel combinatiemiddel dat ook tegen teken werkt)
  • Dagelijks je kat checken op teken (en vlooien)
  • Castratie
  • Chippen
  • Tuin afrasteren of tuigje gebruiken

Boodschappenlijstje voor de lente

  • Vlooienpipetten
  • Vlooienkam
  • Tekentang
  • Gifpompje (uit je eigen EHBO setje is prima)
  • Zonnebrand (voor witte oren/neus). Tip: neem het lijstje met moeilijke woorden mee!

Met deze tips gaat je kat veilig en gezond het komende seizoen in. Ik zeg: Laat die lente maar komen! 🙂