Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
Direct Toegang
X
Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
50% Complete

Page content

article content

Waarom katten naast de voerbak graven

Graven naast de voerbak: sommige katten doen het altijd, andere katten doen het nooit. Als jij zo’n graver hebt: waarom doet hij dat dan eigenlijk? Wat bereikt je kat er mee?

Het graven rond de voerbak tijdens of na het eten is iets dat je katten met enige regelmaat kunt zien doen. Met nadruk op “kunt”, want lang niet alle katten voelen die behoefte. De ene graver is de andere niet. Waar de ene kat genoegen neemt met een halve schijn-graaf-beweging is de andere kat nog niet tevreden met het driftig krabben tot het laminaat kaal is.

graven-voerbak-kat

Waarom graven katten naast de voerbak?

Eten doe je als kat in je territorium. De geur van eten trekt mogelijk (ongenode) gasten aan. Om te voorkomen dat er indringers in je territorium komen, kun je dus maar beter zorgen dat de etenslucht verdwijnt.

Wilde katten hebben daar een prima oplossing voor: het ongegeten voedsel begraven ze, zodat er geen andere katten zijn die hun territorium opzoeken. Dat gedrag zit in veel katten nog zo ingebakken, dat zelfs katten die nooit buiten komen dit gegraaf laten zien.

Waarom graven katten naast een lege voerbak?

Grappig genoeg graven katten niet alleen als er nog voer in het bakje ligt, maar ook wanneer het bakje helemaal leeg gegeten is. De reden daarvoor is dat de geur van het voedsel vaak nog niet verdwenen is. Wij ruiken het misschien niet, maar de neus van je kat is een stuk gevoeliger!

Kan het ook zijn dat mijn kat het eten eigenlijk niet lekker vindt?

Waarschijnlijk niet. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen doen katten het ook nadat ze het hele bakje leeg gegeten hebben. Bijna iedere katteneigenaar die wel eens een nieuwe voeding heeft geprobeerd die niet zo in de smaak viel weet dat katten nog liever honger lijden dan dat ze iets eten wat ze niet blieft. Hoe groot is de kans dat je kat het eten écht niet lekker vindt én het hele bakje leeg eet?

Graaft jouw kat wel eens naast de voerbak?

E-book 25 KattenSpelletjes!
Helemaal GRATIS! Vul je naam en e-mailadres in om het E-book te ontvangen:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Ilse
Hoi! Ik ben Ilse. Dierendokter en schrijfster van de artikelen voor HowToCat. Mijn missie is dan ook het kattenleven ietsje gemakkelijker maken door jou te helpen met het maken van de juiste keuzes voor je kat. Naast mijn passie voor de diergeneeskunde -in het bijzonder de kattengeneeskunde- heb ik een speciale interesse in het gedrag van katten. Waarom doen ze nou wat ze doen? En hoe kunnen wij daar het beste op inspelen als dierendokters en poezenbaasjes? Al die kennis deel ik graag met je!

Comment Section

10 reacties op “Waarom katten naast de voerbak graven


Door Mariette op 20 februari 2018

Ieuw en dan zo een foto bij het artikel met die baggerbrokken uit de supermarkt waar geur kleur-en smaakstoffen zijn toegevoegd en bijna geen vlees in zit. De kleur is voor de mens want uw kat ziet dit niet.


Door Merel op 23 juli 2018

Ja inderdaad jammer die vieze brokjes op de foto! Ilse ik hoop dat je die niet aan je kat geeft 😉Door Marianne op 12 juli 2019

Ik dacht leuke blog en toen zag ik dit cult gedrag. Iig bedankt voor het advies.


Door Kees op 11 november 2018

Haha, dat viel mij ook al direct op.


Door Mieke Verhoeven op 20 februari 2018

Mijn katten graven naast de waterbak, ik weet niet waarom ze het doen, maar het is elke keer helemaal nat eromheen. Best wel lastig


Door Aniek op 27 maart 2018

Dat doet mijn kat ook. Heel vaak doet hij het als hij van zijn kattenbak afkomt, dan loopt hij regelrecht naar zijn waterbak en begint hij naast zijn waterbak te graven…


Door Gina op 20 februari 2018

Overdrijven is ook een vak..😂


Door Sandra op 22 februari 2018

Ik heb 1 poes die het altijd bij nat voer doet. De rest doet het niet. Vind het wel grappig. Maar inderdaad als het leeg is


Door Moko&Daan op 19 augustus 2018

Onze overleden kat Daan deed dat vaak, we begrepen nooit waarom hij het deed, maar nu weet ik het dus! Heel erg bedankt😉

Plaats een reactie


*