Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
Direct Toegang
X
Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
50% Complete

Page content

12 tips voor omgaan met artrose bij de kat

article content

12 tips voor omgaan met artrose bij de kat

Heeft jouw kat artrose? Dan kan het een uitdaging lijken om daar mee om te gaan. (Oudere) mensen met pijnlijke gewrichten kun je uitleggen dat ze soms een beetje rustiger aan moeten doen. Of waar die vies smakende pijnstillers voor nodig zijn. In ernstige gevallen kunnen soms hele gewrichten zoals een heup of knie worden vervangen.

Dat kan bij katten helaas allemaal niet. Dat betekent gelukkig niet meteen dat artrose bij katten een hopeloze zaak is. Met de juiste aanpak is artrose bij katten goed te managen. In dit artikel vind je tips om om te gaan met artrose bij je kat.

Allereerst, zoals je in het artikel over herkennen van artrose al hebt kunnen lezen is artrose helaas (nog) niet te genezen. Wanneer je niets doet beschadigen de gewrichten steeds verder en worden de klachten steeds duidelijker. De (levenslange!) behandelingen zijn bedoeld om de kwaliteit van leven van je kat te verbeteren. De meeste katten kunnen met deze behandelingen nog heel wat jaren mee.

Tip 1: Pijnstilling, pijnstilling, pijnstilling

Ja, ook als je denkt dat het allemaal wel meevalt. Artrose doet echt heel erg zeer. De reden dat je kat meer slaapt of minder beweegt is niet omdat ‘ie lui of ‘gewoon oud’ is; hij vermijdt de pijn. Dus. Pijnstilling. Met stip op 1. Gelieve niet zelf te dokteren, maar je dierenarts te contacteren hiervoor.

Tip 2: Voeding voor de gewrichten

Er bestaan speciale voedingen met glucosamine, chondroïtine en omega3 vetzuren die een duidelijke verbetering van de klachten kunnen geven. Vaak zelfs zodanig dat de pijnstilling sterk verminderd kan worden. Voedingen waar inmiddels deze ervaring mee is opgedaan zijn J/D van Hill’s en Mobility van Royal Canin.

Tip 3: Afvallen

Wist je dat de gewrichten met meer kilo’s veel zwaarder belast worden? Wanneer je kat te zwaar is wordt het tijd om daar wat aan te gaan doen! Weet je niet hoe? Er is al eens eerder een artikel verschenen met tips om je kat te laten afvallen.

Tip 4: Pas je inrichting een beetje aan

Als je kat niet zo gemakkelijk meer overal bij kan of nogal eens mis springt, dan wordt het tijd om een klein handje te helpen. Daarbij kun je denken aan verschillende opstapjes bij de vensterbank, je bed, bank, aanrecht of waar je kat ook maar op zou willen zitten of liggen. Dat hoeven geen dure projecten te zijn, de enige voorwaarde is dat het bouwwerk stabiel is.

artrose-kat-tips

Deze dozen kocht ik bij de Ikea voor enkele euro’s. Ze zijn van lekker ruw materiaal zodat je kat er goed veel grip op heeft. Om dit bouwwerk goed stabiel te maken heb ik beide dozen gevuld met zware materialen: de onderste zit helemaal vol met tijdschriften, de bovenste is gevuld met grind.

Tip 5: Cosy ligplekjes

Check ook de favoriete ligplekjes van je kat. Zijn ze zacht en warm genoeg? Niemand ligt graag met een pijnlijk gewricht op een harde koude ondergrond, ook je kat niet. Er zijn speciale warmtekussentjes in de handel, maar gewoon een oud hoofdkussen of een hele goedkope van de Ikea kan al prima zijn. Zeker als je die op een zonnig plekje achter het raam of boven een verwarming plaatst.

Tip 6: Eten en drinken

De bakjes op een kleine verhoging (max 10 cm) plaatsen voorkomt dat je kat de pootjes, rug en nek te veel moet belasten voor een hapje. Het is belangrijk dat voeding en water op een plek staan waar je kat gemakkelijk bij kan. Niet te ver weg en niet op een plek waar je kat capriolen voor moet uit halen om er te komen (denk aan moeten springen op het aanrecht..).

Tip 7: De kattenbak

Soms kan het in- en uitstappen in een kattenbak moeilijker gaan. Dan kan het zijn dat je kat er voor kiest om zijn behoefte dan maar naast de bak te doen. In dat geval zou je eens kunnen kijken naar een grote kattenbak met een lage instap en zonder klep.

Lees ook: Tips voor de kattenbak

Tip 8: De krabpaal

Hoe graag gebruikt je kat deze nog? Het kan zijn dat het rechtop staan tegen een paal niet meer zo prettig voelt. Probeer dan eens een horizontaal krabplankje om toch in de krabbehoefte van je kat te voorzien.

artrose-kat-krabplank

Tip 9: Huid, haar & nagels

Help je kat met vacht- en nagelverzorging als dat zelf niet meer lukt. Vindt je kat kammen niet zo fijn? Misschien kun je wat overtollig haar verwijderen met een zachtere borstel of een vochtige washand. Knip de nageltjes als ze te lang worden.

Tip 10: Beweging!

Het is een goed idee om de spieren in een zo goed mogelijke conditie te houden. Spelen is daarvoor hét advies. Liefst niet te wild (vermijd hoog springen en acute draaibewegingen) en houd de oefenmomentjes kort. Liever vaak een minuutje of 2-3 dan in één keer een half uur achter elkaar.

Tip 11: Beweging 2.0

Er bestaat zoiets als fysiotherapie voor dieren. Dat is voor sommige katten een fantastisch idee, al zullen zeker niet alle katten een polonaise aan hun lijfje kunnen waarderen. Kijk dus goed of het bij je kat past.

Tip 12: Stress zo veel mogelijk beperken

Niet per se een hulp bij artrose, maar wel vriendelijk. Omdat je kat door de pijn en stijfheid niet zo goed meer in staat is om zich te verdedigen tegen (al dan niet ingebeelde) vijanden of indringers is het vriendelijk om je kat de mogelijkheid te geven zich te verstoppen. Hoeft ook niet duur of ingewikkeld te zijn, een doos op zijn kant is een prima plekje om in te schuilen!

Lees ook: Stress bij katten

Tot slot

Zoals je ziet is er behoorlijk wat dat jij kunt doen om het je kat comfortabeler te maken zonder dat het allemaal vreselijk veel geld hoeft te kosten. Een rondje door de woonwinkel van onze Zweedse vrienden is daarvoor een prima idee, maar ook de kringloopwinkel heeft genoeg spulletjes staan die je kunt gebruiken. Heel veel succes!

E-book 25 KattenSpelletjes!
Helemaal GRATIS! Vul je naam en e-mailadres in om het E-book te ontvangen:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Ilse
Hoi! Ik ben Ilse. Dierendokter en schrijfster van de artikelen voor HowToCat. Mijn missie is dan ook het kattenleven ietsje gemakkelijker maken door jou te helpen met het maken van de juiste keuzes voor je kat. Naast mijn passie voor de diergeneeskunde -in het bijzonder de kattengeneeskunde- heb ik een speciale interesse in het gedrag van katten. Waarom doen ze nou wat ze doen? En hoe kunnen wij daar het beste op inspelen als dierendokters en poezenbaasjes? Al die kennis deel ik graag met je!

Comment Section

7 reacties op “12 tips voor omgaan met artrose bij de kat


Door Jeanny op 1 oktober 2017

Mijn 17 jarigevGeneviere heeft flink artrose vooral in een knie, ze krijgt Metacam,ligt lekker op mijn electrische deken en ik heb overal opstapjes, ik maakhet haar zo comfortabel mogelijk


Door Erica op 9 januari 2018

Mijn mister vinnie van 18 heeft ook artrose , krijgt metacam, maar merk dat hij steeds onvaster op zijn pootjes staat,😔 soms denk ik hoe lang mag ik doorgaan ? Hij slaapt veel, maar eet en drinkt goed en ligt graag bij me. Ik weet niet waarneer de pijn te veel wordt


Door Erika op 12 januari 2018

onze Suzy van 10 jaar heeft artrose in beide heupen, links iets erger dan rechts .. overgegaan op hills jd en Ecostyle (spieren en gewrichten) en langzaam aan de medicatie kunnen afbouwen en voor nu kan en mag ze van de dierenarts zonder medicatie voorlopig


Door Ilse op 15 januari 2018

Wat fijn dat jullie medicatie kunnen afbouwen Erika!


Door Zoe op 16 juli 2018

Mijn kat is heel moeilijk medicatie als Metacam toe te dienen. Gebruik sinds enige tijd Traumeel. Is echt smakeloos en eindelijk iets wat ze vermengd met voer wel eet. Mijn kat heeft duidelijk minder pijn. Traumeel is homeopatisch


Door Marienne op 8 oktober 2018

Onze Boef weigert het zacht voer te eten als de metacam er doorheen zit. Gelukkig heb ik het met een spuitje in haar bek kunnen krijgen. Ik heb de naam Traumeel opgeschreven, Zoe. Ik ben blij voor je dat je kat duidelijk minder pijn heeft. Door de rugpijn die Boef heeft, kan ze veel moeilijker haar ontlasting kwijt.


Door Marienne op 8 oktober 2018

Onze poes Boefy ( 13 jaar) heeft artrose in haar rug. Door de pijn kan ze niet goed persen als ze haarontlasting kwijt wil. Met gevolg dat het verhard in haar darmen en dan een klysma moet. De metacam kan ik via een spuitje in haar bek krijgen want als het door het zacht voer zit, vertikt ze het om te eten. Een vriendin op fb wees mij op deze site en ik ben daar erg blij om. Ook heeft de dierenarts lactulosepoeder voorgeschreven – 2 gram per dag. Ik hoop dat het dan beter gaat. En datbhaar eetlust terug komt.

Plaats een reactie


*