Prooi als cadeautje?
02 april 2018 
in Gedrag
1 min. leestijd

Prooi als cadeautje?

De meeste katten die buiten komen zullen het personeel wel eens voorzien van een (onaangename) verrassing. Muizen, vogeltjes, insecten of frietbakjes: zolang je kat het voor prooi aanziet, dan kan het dus ook mee naar huis. Dood of levend, dat maakt dan weer niet uit. Wat is de betekenis van het brengen van deze cadeautjes nou eigenlijk? In dit artikel lees je er meer over!

Het thuisbrengen van prooien wordt door de meeste eigenaren geïnterpreteerd als het krijgen van een cadeautje van de kat. Soms eindigt dit presentje al op de deurmat, maar met een beetje ‘geluk’ tref je het aan in, op of onder je bed. Waarom doet je kat dit nou echt?

Let op: voor de romantici onder ons die graag vasthouden aan het cadeau-breng-verhaal: lees vooral niet verder!

Territorium van katten

Zoals je wellicht wel weet hebben alle katten een eigen territorium. Dat territorium is een gebied dat is afgebakend door je kat en het is puur bedoeld om er te eten en te slapen. Indringers zijn er allesbehalve welkom. Het is de plek waar je kat zich het meest veilig voelt. Waar slaapt en eet jouw kat? Juist! In jouw huis. Met andere woorden: het territorium van je kat bevindt zich in jouw huis (en tuin).

Wanneer je kat een prooi heeft gevangen, dan moet die veilig gesteld worden om opgepeuzeld te kunnen worden. En dat…doe je als kat dus in je territorium. Als jij net een tas vol boodschappen hebt gehaald laat je die ook niet buiten op de stoep staan, toch?

Mijn kat krijgt gewoon eten thuis, dus jagen is toch onnodig?

Dat klopt! Het hoeft niet meer, maar het gebeurt nog steeds. Jagen is een diepgeworteld gedrag van katten dat vrijwel niet is af te leren. Jagen geeft op zichzelf al heel veel voldoening aan je kat. Vandaar dat buitenkatten wel vaak een prooi thuis brengen, maar deze in veel gevallen niet op eten wanneer er gewoon voer beschikbaar is. Het jagen is fantastisch, maar echt honger heeft je kat niet.

Tot slot

Helaas, romantischer dan het “willen veiligstellen van een prooi in eigen territorium” wordt het verhaal niet. Zie het maar als compliment dat je kat jullie huis als veilig beschouwt. Zo veilig dat hij er zelfs een maaltje met een gerust hart durft neer te leggen. Dat is ook wat waard!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook