Schooien om eten? Dit is wat je kunt doen!
05 februari 2018 
in Gedrag
3 min. leestijd

Schooien om eten? Dit is wat je kunt doen!

Het schooien om eten door katten wordt door de meeste mensen behoorlijk irritant gevonden. Lekker rustig op de bank je bammetje met vleeswaar wegwerken kan bij om-eten-zeurende-katten een regelrechte uitdaging zijn. Evenals het naar de keuken lopen zonder je nek te breken over een kat die precies op het verkeerde moment op de verkeerde plek drentelt. Waarom schooien katten zo? En valt het af te leren?

Waarom zeuren katten om eten?

De redenen om te schooien of bedelen om eten zijn er grofweg maar 3:

Schooien reden 1: Serieuze honger

  • Door te snel te diëten. Dat klinkt als ver-van-je-bed-show, maar in Nederland staan heel veel te dikke katten op een dieet. Als je je kat te rigoureus probeert te laten afvallen door erg weinig eten te geven, dan heeft je kat zeker weten honger.
  • Door medische aandoeningen met een hogere energiebehoefte. Er zijn ziekten waarbij er veel energie verloren gaat. Voorbeelden daarvan zijn suikerziekte of een te snel werkende schildklier. Deze katten eten vaak veel, maar vallen desondanks toch af.
  • Een hogere energiebehoefte door een andere reden. Denk daarbij aan dracht, het zogen van kittens, maar ook stress kan in sommige gevallen veel energie kosten.

Schooien reden 2: Je hebt het je kat zelf aangeleerd

Deze situatie ken je ongetwijfeld. Je zit op de bank wat lekkers te snacken en je kat komt naast je zitten en kijkt je met een onwijs zielig vragend koppie aan alsof ‘ie noooooit wat te eten krijgt. Om de poppenkast nog groter te maken legt ‘ie een pootje op je hand of arm. Of er komen gekke geluidjes bij. Wedden dat je smelt en je stukje kaas met je kat deelt?

Precies op het moment dat jij denkt je kat een keer een plezier te doen heb je je kat ook iets geleerd. Namelijk dat zielig kijken of andere theatrale uitingen iets lekkers opleveren. Vanaf nu zult gij uw snacks delen. Of je nou wilt of niet. Heb je een keer besloten niet te willen delen? Dan zet je kat gerust een tandje bij. Ik herhaal: vanaf nu zult gij uw snacks delen.

Nou is bovenstaande een beetje een uitvergroting van hoe katten leren hun zin te krijgen, maar in de basis zijn we er zelf (onbedoeld en onbewust) mee begonnen. Een ander voorbeeld is dat je direct na het openen van de koelkast je kat te eten geeft. Je kat leert: “Als de koelkast open gaat, dan krijg ik eten”. Iedere keer dat jij richting de koelkast loopt staat je kat al om je heen te drentelen…

Wanneer jij toegeeft op het moment dat je kat bedelt, lief kijkt of ronduit agressief je eten van je bord graait dan weet je kat voor de volgende keer: “Mooi, dit werkt! Volgende keer weer!”.

Deze katten hebben geleerd dat ze een brokje krijgen wanneer ze op het belletje drukken..

Schooien reden 3: Je kat is de weg een beetje kwijt

Als je steeds vergeet dat je net gegeten hebt dan kun je serieus blijven denken dat je honger hebt. Katten met dementie kunnen eindeloos zeuren om eten, zelfs wanneer het bakje gevuld en wel klaar staat.

Wat moet je doen als je kat om eten zeurt?

Ok, zoals je nu weet kunnen er voor je kat verschillende redenen zijn om te schooien. Het is belangrijk dat je eerst uitsluit dat je kat niet een serieuze vorm van honger heeft. Zeker wanneer je kat (onbedoeld) lijkt af te vallen is het zaak om eerst je dierendoc te bezoeken en eventuele medische oorzaken te behandelen.

Lees ook: Tips om je kat te laten afvallen

In het geval van dementie kun je er helaas niet zo veel aan doen, anders dan je kat liefdevol en geduldig aan blijven wijzen waar het voerbakje staat of hem te vermaken met iets anders dan eten.

In het geval van de aangeleerde bedelroutines is het zaak om het gedrag volledig te negeren, heel consequent te zijn (niet de ene keer wel, de andere keer niet) en vooral vol te houden. De ene kat is wat hardnekkiger dan de andere. De meeste katten die gewend waren hun zin te krijgen zullen nu zéker nog een tandje bijzetten, maar uiteindelijk (als jij maar lang genoeg volhoudt) zal ook de meest hardnekkige kat opgeven.

Let op: ook (lang) nadat je kat is gestopt met het bedelgedrag kan het soms voorkomen dat je kat het opeens weer in zijn bol heeft en met je mee rent naar de koelkast of je eten van je bord kijkt. Ook dan geldt: geef niet toe, hou vol!

Ja maar…het eten van mijn kat staat in de koelkast!

Zolang jij het eten direct blijft geven nadat het uit de koelkast is gekomen zal je kat die link niet zo snel kwijt raken. Probeer het eten neer te zetten op moment dat je kat op de bank ligt te slapen, een spelletje aan het doen is, buiten rondscharrelt of in een compleet andere ruimte is. In ieder geval geef je het niet wanneer je kat voor je voeten met je mee rent naar de keuken.

Ja maar…ik geef maar heel af en toe iets, dat moet toch kunnen?

Niet wanneer je het vervelend vindt dat je kat bedelt op het moment dat jij zit te eten. Als je je kat af en toe blijft belonen voor het bedelgedrag, dan zal je kat blijven volhouden. Beloofd.

Ja maar…tijdens het eten springt de kat gewoon op tafel!

Heb je zo’n hardnekkig exemplaar dat halsbrekende toeren uithaalt om hoe dan ook van jouw maaltje mee te snoepen, dan kun je kijken of het een optie is om je kat tegelijkertijd met jou te eten te geven (uiteraard niet op de tafel). Blijft je kat ondanks een eigen maaltijd proberen jouw maaltijd te verorberen, dan zit er niets anders op dan de kat tijdens het eten even in een andere ruimte te plaatsen tot je klaar bent.

Eet smakelijk!

Over de schrijver
Ineke
Door

Ineke

op 21 Aug 2020

Mijn poes is aan komen lopen. Ik weet niet waarom zij meeloopt en zeurt voor eten. Ze heeft 13 dagen buiten gelopen. Had eerst een heel druk huis met haar moeder en 6 kittens. Beppie is toen weggelopen. Verder weet ik niet wat zich allemaal heeft afgespeeld. Nu is zij gelukkig. Maar iedere keer dat meelopen en zeuren. Wat kan ik het beste doen?

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook