Kat vergiftigd? Dit is wat je moet doen!
28 mei 2018 
2 min. leestijd

Kat vergiftigd? Dit is wat je moet doen!

Vermoeden van vergiftiging (ook wel intoxicatie) van katten komt met enige regelmaat voor. Soms is dat met opzet wanneer je kat geconfronteerd is met een niet al te grote kattenliefhebber, maar nog veel vaker is er sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Hoe het ook zij, het is belangrijk om te weten wat je moet doen in het geval van (een vermoeden van) vergiftiging. Komt ‘ie!

Vermoed jij een vergiftiging bij je kat?

Op het moment dat je dit artikel echt nodig hebt zijn er twee scenario’s mogelijk

Scenario 1

Je weet precies wat je kat naar binnen heeft gewerkt buiten zijn of haar gebruikelijke maaltje om. Je kat kan al verschijnselen vertonen of nog helemaal niets laten zien.

Scenario 2

Je vermoedt dat je kat is vergiftigd met iets omdat je kat zich niet goed lijkt te voelen. Een beetje een gok, maar het spookt wel door je hoofd.

Wat moet je doen in het geval van (vermoeden van) vergiftiging?

Let op: Anders dan wat veel mensen lijken te denken is het onverstandig om op eigen houtje te proberen je kat te laten overgeven door middel van een vinger/voorwerp in de keel (= trauma voor je kat er bij, mogelijk een vinger voor jou minder, vaak niet eens zo effectief) of het geven van zout (= groot risico op zoutvergiftiging, je maakt je kat nog zieker dan hij of zij misschien al is). Bovendien richt laten braken bij sommige stoffen alleen maar meer schade aan. Niet zelf doen dus, scheelt je een hoop tijd en ellende.

Scenario 1

Je weet dat je kat van de bos lelies heeft gesnoept of bijvoorbeeld medicijnen heeft binnen gekregen die niet voor je kat bestemd waren.

  • Stap 1: Bel onmiddellijk je dierenarts. Niet wachten tot er verschijnselen zijn.
  • Stap 2: Neem het middel of het etiket ervan mee naar je dierenarts.
  • Stap 3: Je dierenarts kan nu naast het bestrijden van symptomen zo nodig specifieke stappen ondernemen.

Scenario 2

Je vermoedt om wat voor reden dan ook dat je kat vergiftigd is.

  • Stap 1: Bel nog steeds onmiddellijk je dierenarts.
  • Stap 2: Probeer te bedenken wat je kat kan hebben binnen gekregen. Je hoeft niet uit te gaan zoeken of het evt. gevaarlijk is voor je kat, schrijf het gewoon op. Misschien heb je je huis wel schoongemaakt met een specifiek middel, bestrijdingsmiddelen in je tuin gebruikt of heb je inderdaad te maken met een boze buurtgenoot. Domme suggesties bestaan niet.
  • Stap 3: Wees eerlijk. Misschien heb je wel per ongeluk je kat ontvlooid met een middel voor honden. Of zelf een ander middel toegediend dat stiekem niet voor je kat bestemd was. Of misschien zelfs drugs laten rondslingeren. Super vervelend, maar kan gebeuren. Sterker nog, het gebeurt heel vaak. Als jij uit schaamte daar niets over durft te zeggen, dan verlies je kostbare tijd.
  • Stap 4: Ook hier geldt: neem braaksel (ja vies, I know), de verpakking of het etiket van het middel mee naar je dierendoc.

vermoeden-vergiftiging-kat

Vergiftiging do’s

  1. Altijd je dierendoc bellen
  2. Neem het middel, etiketten of verpakkingen mee als je ze hebt
  3. Eerlijk zijn. Altijd. Je kat en je dierenarts zullen je dankbaar zijn.

Vergiftiging don’ts

  • Zelf dokteren
  • Wachten tot er verschijnselen komen terwijl je weet dat je kat iets giftigs heeft binnengekregen
  • Dingen niet noemen omdat je denkt dat ze onbelangrijk zijn
  • Dingen niet noemen omdat je je schaamt

Tot slot

Natuurlijk hoop ik voor jou en je kat dat je dit lijstje nooit als reminder nodig zult hebben. Zo wel, dan geven deze tips je een goede tijdswinst.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook