Dwangvoeren van je kat in 11 stappen
19 augustus 2015 
3 min. leestijd

Dwangvoeren van je kat in 11 stappen

Je dierenarts heeft je verteld dat je je kat moet gaan dwangvoeren omdat je harige vriendje zelf niet kan of wil eten. De uitleg klinkt heel simpel; “gewoon met een spuit in zijn of haar bekje”.  Als het niet lukt, dan moet je maar weer terugkomen. Tien minuten later sta je met een tas vol spulletjes en je kat onthutst weer buiten. Dwangvoeren dus.

Bij thuiskomst blijkt je viervoeter opeens een stuk minder meewerkend dan op de dierenartsentafel en de luchtige uitleg van je dierenarts lijkt nergens meer op te slaan. Het voer eindigt overal, maar vooral niet ín de kat. Eigenlijk weet je ook helemaal niet hoeveel van die zakjes of blikjes je nou moet geven. Krijgt hij wel genoeg binnen als hij dit eet? Dit artikel biedt je een aantal handvatten om het dwangvoeren wat gemakkelijker te maken.

Voordat je begint

  1. Welke voeding? Om aan te sterken heb je iets nodig met een kwalitatief goede samenstelling, voldoende energie, een goede smaak en de juiste vitaminen en mineralen. Tevens moet de voeding goed vloeibaar te maken zijn. A/D (blikje van Hill’s) of Convalescence Support (poeder van Royal Canin voor honden en katten) zijn voorbeelden van voedingen die daaraan voldoen.
  2. Voordat je gelijk je kat in de houdgreep neemt om hem eigenhandig te voeren: laat hem eerst zelf snuffelen aan het voer. Het is altijd mooier om de kat zelf te laten eten zonder dwang. Een andere optie is (en dat klinkt gemener dan het is) een beetje voer op de voorpootjes smeren in de hoop dat je kat het er zelf af likt. Eet hij het niet? Dan kun je de volgende stappen nemen om te gaan dwangvoeren.

Let op: Als je eerst hebt gedwangvoerd met een bepaalde voeding is de kans groot dat je kat een negatieve associatie met die voeding heeft gemaakt. Hij zal de dwangvoeding dan ook niet meer uit zichzelf gaan eten. Probeer dan ook te vermijden dat je gaat dwangvoeren met zijn “eigen” voer, of het voer dat hij in de toekomst moet gaan eten.

OK, je kat wil zijn nieuwe tijdelijke aansterkvoer echt niet uit zichzelf eten. Je zult hem of haar een klein beetje moeten helpen.

dwangvoeren-kat-stappen

Dwangvoeren van je kat

  1. Klaarmaken: Of je nou poeder gebruikt of blik; je moet het met een spuitje kunnen geven en je kat moet het makkelijk kunnen doorslikken. Het mooist is om de A/D met lauwwarm water te vermengen tot je een papje van (iets dikker dan) yoghurtdikte hebt. Convalescence Support maak je klaar door een zakje van 50 gram op te lossen in 150 ml lauwwarm water. Je hebt dan als het goed is een papje van ongeveer 200 ml.
  2. Zuig 10 ml van de voeding op in het spuitje
  3. Zet de kat met zijn of haar rug tegen je aan. Dat kan op een tafel zijn, maar je kunt ook op de grond gaan zitten op je knieën met de kat tussen je benen.
  4. Pak met je niet-schrijfhand de kop beet.
  5. Met je schrijfhand pak je het spuitje en steekt het tuitje voorzichtig aan de zijkant van het bekje (achter de hoektand) in.
  6. Spuit per keer maximaal 1 ml in het bekje zodat je kat de kans krijgt om het door te slikken
  7. Hoeveelheid voeding per dag:
    1. A/D: Een kat van 4 kilo heeft per dag zo’n 1,5-2 blikjes A/D nodig, dit mag je verdelen over 4-6 keer.
    2. Convalescence Support: Een kat van 4 kilo heeft per dag 200 ml verdeeld over 4-6 keer nodig.

Als hij erg tegenstribbelt

  1. Je kunt een aantal dingen doen. Als je kat geneigd is om te krabbelen, dan kun je iemand anders vragen om de voorpootjes tegen te houden. Als je alleen bent kun je ook de kat inwikkelen in een handdoek.

Het lukt echt niet..

  1. Sommige katten zijn wel erg temperamentvol en laten dit maar zo niet gebeuren. Ga terug naar je dierenarts. Het is absoluut van levensbelang dat je viervoeter voeding binnen krijgt. Je dierenarts zal het zelf nog eens proberen, of hij plaatst een sonde om de voeding rechtstreeks in de maag te kunnen geven.

Succes!

Wat zijn jouw ervaringen met dwangvoeren? Laat je tips of vragen hieronder achter in een reactie!

PS: In dit blogbericht maak ik gebruik van één of meerdere affiliatelinks. Wil je daar meer over weten? Alle info daarover lees je hier!

Over de schrijver
elly
Door

elly

op 04 Sep 2016

bedankt voor de tips. Ik spoot het meer in de keel dan in de wang. jullie tips verminderde de stress.

Ilse
Door

Ilse

op 05 Sep 2016

Wat fijn Elly! Eet je kat intussen weer zelf?

Eline
Door

Eline

op 07 Sep 2016

Mijn 14 jarige kat heeft verhoogde leverwaardes en heeft prednison en antibiotica. Helaas wil ze niet tot nauwelijks eten. Vandaag begonnen met dwangvoeren. Ik heb in totaal 40 ml convalescence erin gekregen (in 4x). Maar het gaat moeizaam. Toch wil ik t wel nog een dag een kans geven. Maar ze is echt misselijk, en vlgs mij is ze niet blij met me. Hoeveelheid ook veel te weinig. Maar alles wat erin gaat, is meegenomen volgens mij. Nog tips?

Ilse
Door

Ilse

op 08 Sep 2016

Beste Eline, wat sneu dat je kat zich zo beroerd voelt! Je zou je dierenarts kunnen vragen of hij ook nog iets tegen de misselijkheid kan geven. Dat zal het dwangvoeren waarschijnlijk wel gemakkelijker (op zijn minst iets minder "gemeen") maken. Heel veel sterkte!

angelique
Door

angelique

op 13 Sep 2016

Mijn kat 12 jaar eet en drinkt niets uit zichzelf heet als.iets tegen.misselijkheid gekregen..sinds dag dwangvoer ik haar..het lijkt of ze t wel lekker vindt maar toch sputterd ze erg tegen..ook gaat ze steeds wel naar haar water bakje kijkt,ruikt en graaft maar dan toch draaid ze weer om zonder te eten of drinken.. hoelang doorgaan met dwangvoeren ?

Ilse
Door

Ilse

op 13 Sep 2016

Beste Angelique,Als ik het goed begrijp ben je al wel hiervoor bij je dierenarts geweest? Heeft die onderzoek gedaan naar de oorzaak van het niet willen of kunnen eten? Dwangvoeren doe je in principe tot het moment dat je kat weer zelf eet (elke dag weer vers eten aanbieden naast de dwangvoeding). Het lijkt me slim om even aan je dierenarts te vragen wanneer je verbetering zou moeten zien en wat eventuele vervolgstappen zijn. Dat hangt namelijk echt een beetje af van het probleem dat je dierenarts heeft vastgesteld. Succes!

Hanneke
Door

Hanneke

op 15 Sep 2016

Hallo klopt het dat mijn kitten van 180 gram 10 ml convalescence mag?

Ilse
Door

Ilse

op 15 Sep 2016

Beste Hanneke, Convalescence Support is echt bedoeld om zieke of herstellende dieren bij te voeren. Voor kittens die onvoldoende of geen melk van hun moeder krijgen kun je beter kiezen voor een product met een samenstelling die in de specifieke behoeften van je kitten voorziet. Een voorbeeld daarvan is Royal Canin Babycat Milk. Heel veel succes!

Mireille Tossens
Door

Mireille Tossens

op 17 Sep 2016

Mijn kater Rikky van 12 jaar heeft verhoogde leverwaardes en weinig rode bloedcellen.Hij heeft 2 dagen aan een infuus gelegen maar nu moet ik hem dus dwangvoeren.Rikky is eigenwijs en bijzobder agressief als ik hem wil voeren.Ik kreeg vandaag amper 20 ml bij hem naar binnen,maar hij houdt het wel op en braakt niet.Ik weet niet of hij genoeg binnenkrijgt vh goedje;ad prescription.Hij weegt 5500kg.Hij is al 700 gr afgevallen. Ps;zijn pipi was donkerbruin van kleur Zo gaat het niet,hij is herl boos en bang van mij nu! Wat denkt u dat ik het beste kan doen?Terug naar dierenarts brengen om weer met lichte narcose aan het infuus te gaan of nog een beetje geduld?Heb hem vanmiddag voor de eerste keer gedwangvoerd. Groetjes,Mireille

Ilse
Door

Ilse

op 18 Sep 2016

Beste Mireille, wat vervelend dat Rikky zich zo ziek voelt! Dwangvoeren kan bij sommige dieren echt een uitdaging zijn, maar het is echt echt echt nodig dat het gebeurt. 20 ml is wel iets, maar het is helaas echt niet genoeg. Ik zou je dan ook willen adviseren om terug te gaan naar je dierenarts. Je dierenarts en/of assistentes zijn vaak wat meer bedreven in het omgaan met dieren die ergens hun eigen ideeën over hebben. Ik wens je heel veel beterschap voor Rikky!

Jeanette
Door

Jeanette

op 13 Oct 2016

Mijn kat is gebeten door de hond. Ik ben meteen met haar naar de dierenarts gegaan, de wond leek oppervlakkig, maar daarna wilde ze niet eten, alleen een beetje gelei likken. Ik heb haar na 2 dagen mee terug genomen en ze heeft 3 dagen doorgebracht bij de dierenarts, infuus gehad, dwangvoeding, en volgens de dierenarts was ze goed genoeg om naar huis te mogen. Nu wil ze echter weer niet eten en moet ik dus gaan dwangvoeren. Er is een echo gemaakt en de rechter lob van de lever is beschadigd, haar rib heeft op de lever gedrukt. Ik twijfel of het zin heeft om het beestje dit allemaal aan te doen. Wat denkt u?

Ilse
Door

Ilse

op 14 Oct 2016

Beste Jeanette,Wat een ellende zeg! Het is voor mij lastig om op afstand exact te bepalen wat je kat mankeert. Voor het beste advies (of, hoe lang) kun je dit dus het best overleggen met de dierenarts die de kat heeft gezien en behandeld.In zn algemeenheid kan ik je wel zeggen dat katten al snel kunnen stoppen met eten en dat ze dan al snel in een negatieve spiraal komen.Daarmee bedoel ik dat ze, als ze niet eten (om wat voor reden dan ook), zich beroerd gaan voelen en nog minder geneigd zijn om te gaan eten. Gevolg is dat ze zich nog beroerder voelen, nog minder willen eten etc. De kat wordt dan steeds zieker omdat hij niet eet. Soms is de oorspronkelijke oorzaak al niet eens meer aanwezig!Als je dierenarts heeft aangegeven te gaan dwangvoeren, dan zou ik dat absoluut doen. Je doorbreekt daarmee de cyclus van het beroerde gevoel door het niet eten en vergroot daarmee de kans op herstel aanzienlijk.Heel veel succes en beterschap voor de kat gewenst!

Laureys Karin
Door

Laureys Karin

op 24 Oct 2016

Mijn kattin is 16 jaar en er is nu lymfoom vastgesteld (1/4 van de darmen is aangetast en ook een nier). De dierenarts wil haar toch nog behandelen met chemo en cortisone, maar het probleem is dus ook dat ze niet kan aansterken omdat ze practisch niets eet. De DA gaat haar nu ook iets voor de misselijkheid voorschrijven (via inspuiting). Is het nog niet te laat om met dwangvoeder te beginnen nu?

Ilse
Door

Ilse

op 24 Oct 2016

Och wat ontzettend naar zeg! Of het voor dwangvoeren te laat is, is voor mij niet in te schatten op afstand. Ik ga er van uit dat je dierenarts geen behandeling met chemo zou voorstellen als hij of zij al in het achterhoofd heeft dat dat zinloos is. Ik zou je dus zeker adviseren om te starten met dwangvoeren. Ze heeft de voedingsstoffen echt hard nodig! Heel veel sterkte gewenst!

Marjon
Door

Marjon

op 24 Nov 2016

Mijn poes is in de nacht van maandag op dinsdag hoogstwaarschijnlijk (volgens de dierenarts) heel hard geschopt. Als gevolg van de trap heeft ze nu overal zwellingen, kneuzingen en inwendige vochtophopingen. Na het bezoek van de huisarts is ze gelijk onder de bank gekropen en er niet meer onder vandaan gekomen. Ze voelt zich daar het veiligst, maar als ik haar pilletjes en druppels moet geven moet ik haar daar echt onderuit wurmen, wat waarschijnlijk voor haar erg pijnlijk moet zijn. Hoe krijg ik die pillen naar binnen en hoe snel moet ik beginnen met dwangvoeren?

Ilse
Door

Ilse

op 24 Nov 2016

Wat erg Marjon! Hoe kunnen mensen zo wreed zijn..:-( Als ze nog eet zou je haar kunnen lokken met iets lekkers? Ik zou proberen om de echt moeilijk bereikbare plekken een beetje af te schermen zodat je haar niet ergens tussenuit hoeft te wurmen. Tegelijkertijd moet ze zich wel ergens kunnen verstoppen, dus misschien kun je wat dozen extra in huis zetten. Heeft ze na thuiskomst al wel gegeten? Als ze na een paar dagen zelf eten opeens niet meer wil eten is het verstandig om met je dierenarts te zoeken naar de oorzaak. Wellicht is er nog iets kapot dat in eerste instantie niet kapot leek. Zo niet, dan kun je dit stappenplan vrijwel direct volgen.Heel veel beterschap voor je kat gewenst!!

Ilona
Door

Ilona

op 05 Dec 2016

Hi Ilse, mijn poes van 5 (Juno) is zondag heel misselijk geworden van een ontwormingspilletje. Ze moest 5 keer braken en wilde daarna niet meer eten (dat kan op zich). Maar vandaag wil ze eigenlijk ook de hele dag niet meer eten. Ze heeft van een klein blikje natvoer (van die mousse) driekwart op. Drinken doet ze ook niet echt. Ik denk dat ze de (overigens nieuwe soort) brokjes nu associeert met braken en ze daarom niet wil eten. Maar ze wil ook geen snoepjes of stukje worst. :( Wat moet ik doen?

Ilse
Door

Ilse

op 05 Dec 2016

Ha Ilona. Wat sneu dat Juno zo misselijk is. Houdt ze het natvoer wel binnen? Heb je de "oude" brokjes ook al geprobeerd (als je ze nog hebt)? Ik kan op afstand helaas niet met zekerheid beoordelen wat je poes mankeert. Als je het idee hebt dat ze erg sloom of ziek is, of je twijfelt dan doe je er goed aan om je dierenarts nog even te bellen voor advies voordat ie z'n bed in gaat. Als je besluit af te wachten maar ze morgenochtend nog steeds niets gegeten dan zou ik alsnog even bellen. Heel veel beterschap voor Juno!

Bart jeronimus
Door

Bart jeronimus

op 03 Apr 2017

Mijn kat Clarence van 14 heeft waarschijnlijk een tia gehad ziet sinds deze week niets meer heeft grote opengespreide ogen die niet zwart maar troebel zien ook ruikt ze niets geef haar nu sheba voer gepureerd met katmilk 3 keer per dag een grote spuit van 14ml meer krijg ik er niet in maar als ik hier lees dat ze 200 ml nodig heeft dat krijg ik niet elke dag naar binnen nu schrijven sommige artsen prednison voor zal dat verbetering kunnen geven met de ogen of het reuk vermogen en hoelang kan ik mijn kat nog laten leven als je hem ziet zie je niet dat hij dit allemaal heeft hij reageertnog wel op mijn stem

Ilse
Door

Ilse

op 03 Apr 2017

Beste Bart, wat een nare situatie zeg! Ben je al net Clarence bij de dierenarts geweest? Het lijkt me het beste om daar te bespreken wat wijsheid is in dit geval. Overigens vinden veel katten (mensen trouwens ook niet) de combinatie van melk en vlees door elkaar niet zo lekker, het zou kunnen dat dat voor Clarence ook geldt. Daarnaast is die 200 ml in het geval van het "astronoutenvoer" zoals a/d, van Sheba zul je zelfs wat meer moeten geven. Heel veel sterkte gewenst!

Pascal
Door

Pascal

op 02 Dec 2017

Bij mij gaat het aardig goed maar vraag me wel af of dat altijd zo geweest is bij de kat omdat de reacties 2016 en 2017 zijn. Wat ik ook wil weten is hoelang zijn mensen bezig zodat de poes of kat weer zelf gaat eten? Mijn Heilige Birmaan eet wel maar heel weinig zodat ik hem moet Bij dwang voeren. Ze heeft niets dus bloed was supergoed op een kleine ontsteking na aan het oor. Ze is na het dwangvoeren wel erg boos op me zodat ze niet meer bij me wilt komen.

Nel Konijnenburg
Door

Nel Konijnenburg

op 20 Dec 2017

Hallo Mijn kat Meissie is ziek,heeft hartfalen en veel vocht bij haar.Plaspillen gekregen en ik moet zeggen, vind haar beter nu.Maar zelf eten doet ze niet. Nu ben ik haar vanaf gisteren met een spuitje eten aan het geven. Blikvoer door de blender,werkt prima.Mijn streven is 50 ml per keer en dan om de 3 uur. Ze heeft vanaf zaterdag(wat ik weet) niets meer gegeten en mijn dierenarts denkt dat ik haar beter ik kan laten slapen.Ze is 11 jaar en ik vind toch dat ze het beter is gaan doen vergeleken met afgelopen zaterdag. Hoeveel ml moet ik per 24 uur geven? Ik wil er toch nog alles voor doen en vind inslapen is er geen weg meer terug.

Lida Middelkoop
Door

Lida Middelkoop

op 14 Jan 2018

Bij onze Gijs is een ontstoken alvleesklier geconstateerd. Naast pijnstilling, Cerenia en een 1/4 tabletje Mirtazapine zijn we sinds11/2 week aan het dwangvoeren. Dat ging in eerste instantie aardig maar we zien geen verbetering in de gezondheidstoestand. We krijgen er nu amper meer wat in. Daarbij hebben we het vermoeden dat er nu ook diabetes in het spel is. Gijs plast behoorlijk maar krijgt niets binnen. Wat kunnen wij nog doen? Heeft u nog advies? Gijs is +10. Wij hebben hem zelf 6 jaar.

Ilse
Door

Ilse

op 15 Jan 2018

Beste Lida, Wat een rotsituatie zeg! Omdat de toestand van Gijs behoorlijk complex klinkt is het enige juiste advies dat ik je kan geven: ga vandaag nog naar je dierenarts om dit zo snel mogelijk te bespreken zodat er gericht iets gedaan kan worden. Heel veel sterkte!

Anouk
Door

Anouk

op 17 Jan 2018

Bedankt voor de tips! Mijn kattin (ongeveer 12), die ik vorig jaar geadopteerd heb uit het asiel, heeft altijd al last gehad van allergie/overgevoeligheid/niesziekte. Echter toen ze vorig jaar haren begon te plukken, heeft een kuurtje prednison erg geholpen. Sinds een aantal dagen was ze weer extra aan het snotteren, harder ademen, benauwder. Ik belde de dierenarts voor weer een kuurtje te geven, echter de dag erna stopte ze met eten... Ze wilt niets meer eten, geen yoghurt, geen zacht voer, niets. Drinken doet ze nog wel. Toen ze twee dagen niets meer had gegeten ben ik met haar naar de dierenarts gegaan voor een prednison shot, deze heeft echter niets geholpen! Ze eet nog steeds niet. Wel is ze fit, vraagt ze om voedsel, loopt langs mijn benen etc. Ze vraagt om voedsel maar wanneer het voor haar neus staat moet ze soms kokhalzen en negeert ze het eten verder volkomen. Bloedwaarden laten nakijken, deze waren prima voor een kattin van haar leeftijd. Vandaag weer terug geweest naar de dierenarts, haar antibiotica gegeven (2x per dag geven met spuitje) + een middel ingespoten tegen misselijkheid (omdat ze steeds kokhals neigingen had als ze het eten voor haar had). Ik moet haar nu dwang voeden met een aansterkend middel en normale voeding. Ik hoop heel erg dat ze weer uit zichzelf gaat eten! Heeft iemand nog tips of mogelijkheden waardoor ze niet zou kunnen eten? (mond/tanden/keel ook gecheckt). Ook de dierenarts zit een beetje met haar handen in het haar... enige optie is nog deze antibiotica die hopelijk wel aanlaat (dat zal ik over 2 dagen toch wel moeten merken denk ik?) Bedankt!

Dennis
Door

Dennis

op 21 Mar 2018

Mijn Kitty heeft iets met haar gal. Geen ontsteking gevonden. er zit iets op de scan. Toch in laten slapen?.

Dennis
Door

Dennis

op 21 Mar 2018

Mijn Kitty heeft iets met haar gal. Geen ontsteking gevonden. er zit iets op de scan. Toch in laten slapen?.

Ilse
Door

Ilse

op 22 Mar 2018

Het lijkt me verstandig om met je dierenarts te bespreken wanneer het daar tijd voor is Dennis. Heel veel sterkte in ieder geval!

Dennis
Door

Dennis

op 11 Apr 2018

Kitty leeft nog en met de poeder met water krijgt ze genoeg binnen. Alle haren zijn stijf van de voeding en met een washandje haar haren schoonmaken helpt niet. Ze leeft nog en is veel minder geel. In slapen wil ik niet en zal ik niet doen zodra ik zie dat ze naar het balkon wil of toch een stukje ham eet.

Vincent Vuylsteke
Door

Vincent Vuylsteke

op 23 Jul 2018

Beste Ilse, bedankt voor je heldere uitleg rond dwangvoeren. Daardoor voelde ik me wat gesterkt om de opdracht aan te pakken. Het voelde gisteren bij me aan als mishandeling maar is ook in mijn geval heel hard nodig. Mijn rosse kater 13,5 jaar ontwikkelde n allergie op vlooienbeten en is kapot van de jeuk waarbij hij z'n eigen haar uittrekt en zich blijft likken met spastische gerammel van de poten. En zoals je al raadt gaat z'n eetlust elke dag achteruit desondanks uren proberen en variëren en inpraten op hem. Van heel weinig eten tot niks ging het zodat hij nu wel hel erg mager is. Ik ben nu 2 dagen ver in het dwangvoeren van kleine hapjes met een spuit die ik bij de apotheker haalde. Die zijn super goedkoop waardoor ik me er n 2-tal aanschafte qua grootte in ml. Ik lees in de comments onder je advies enkele verhalen van mensen waarbij het dwangvoeren niet lukt. Graag laat ik de mensen weten dat het ook te maken heeft met schrik en hoe schuldig je je wel voelt om je poes op die manier te dwingen. Ik heb nu ondervonden dat je van je hart een steen moet maken. Ik merkte vrij snel dat wanneer ik m'n poes geen duimbreed toegeef in z'n omklemde handdoek en openen van z'n bekske hij beseft dat weerstand niks uithaalt en al zich al snel laat doen. Het klinkt hard maar zo verweert hij zich niet en doet hij zich ook geen pijn. Het doel is: mn poes mag niet meer vermageren maar moet terug sterker worden tot hij terug zelfstandig eet en hij z'n ziekte makkelijker kan overwinnen. Blij dat je erbij vermeldt dat je toch elke sessie de poes probeert zelf te laten eten vooraleer je opnieuw overgaat tot dwangvoeden. Daar let ik op. Handige tips. Ik hoop dat het snel weer beter gaat. Dank, Vincent Vuylsteke

Ilse
Door

Ilse

op 24 Jul 2018

Beste Vincent, Wat fijn dat het je lukt! Beterschap voor je kat!

Ina Veraart
Door

Ina Veraart

op 22 Aug 2018

Hallo luitje, Onze poes eet al ruim een week niet ze heeft pillen gehad om de eetlust weer terug te krijgen en voor de misselijkheid nu moet ze Donderdag voor een echo kijken naar de organen ze heeft al een week dwang voeding 4 a 5 keer op een dag ze weet dat het moet maar we zijn echt benieuwd naar de echo ik vind het zo erg om je kat zo te laten leiden 😻

Sifra
Door

Sifra

op 11 Nov 2018

Beste Ilse, onze kat heeft al 3 dagen niet gegeten. Daarnaast had hij koorts, was echt lamlendig en was hij vreemd aan het hoesten. Gisteren met hem naar de dierenarts geweest. Die heef niets geks kunnen vinden behalve de koorts, dus hij dacht aan een virusje. Novacam en clavubacton meegekregen voor een week en volgens hem moet onze kat dan na 3 dagen al een stuk opgeknapt zijn. Eenmaal thuis bleek wat waarschijnlijk de oorzaak van de ellende is: hij kotste allemaal wormen eruit (iiiiel!). Je snapt ik me rot ben geschrokken, vooral omdat ik trouw iedere 3 maanden met milbemax ontworm en hij een seresto halsband om heeft tegen vlooien. Nu zijn we een dag verder en hij blijft niet eten omdat hij zo ontzettend misselijk is, heeft ook al weer ene paar keer gebraakt maar nu komen er alleen schuimplasjes uit met bij de eerste ook weer een worm erin. Ik geef hem nu al water in een spuitje in de bek, maar wat kan ik nu het beste doen om hem aan het eten te krijgen? En heeft het zin om die calvubactin en novacam nog te geven? Mvg Sifra

Betty
Door

Betty

op 27 Dec 2018

Vandaag wijzer geworden met dwangvoer, details zal ik besparen maar kat 17 jaar nierbekkenontsteking, 3 opname dagen nu zelf vocht toedienen, antibiotica pijnstilling waardoor een verstopte darm, ook verholpen maar wil niet eten vandaag eindelijk 50 ml dwangvoeding naar binnen gekregen. Vraag wanneer gaat hij hiervan poepen? Ben nog steeds bang dat hij dadelijk weer verstopt raakt. Pijnstilling moeten we verminderen en stoppen omdat dit het eetlust tabletje tegen werkt, echo nieren was goed voor leeftijd mooie nieren alleen vocht bij rechternier..hij krijgt nu nog minder beweging als daarvoor..ligt het liefst in zijn mandje drinkt en plast wel..hopelijk weet u wanneer hij kan en gaat poepen.

Betty
Door

Betty

op 28 Dec 2018

Beste Ilse, hartelijk dank voor deze tip. het is inderdaad zo dat je nadien staat van oké !! Ons menneke van 17 heeft voor de 2de keer nierbekkenonsteking (1ste keer niet goed behandeld) nu na 3 opnamedagen zelf thuis infuus aanbrengen en de nodige medicatie toedienen. Hij eet onder dwang en nu weten wij ook hoeveel hij nodig heeft om aan te sterken, maar rare vraag misschien wanneer gaat hij daarvan poepen? wij geven nu 2 dagen dwangvoer (iedere dag meer ivm misselijkheid eventueel).. dit omdat wij echt niet wisten hoeveel hij nodig had, en eerst at hij nog wat brokjes en blikvoer uit zichzelf totdat hij een verstopping kreeg. 5 dagen geleden hebben ze dit verwijderd, het is zo`n taaie want het mocht zelfs zonder verdoving !! dus nu zijn wij ongerust omdat hij nog niet heeft gepoept..Echo nieren waren perfect, wat vocht bij rechternier door de onsteking.. Alvast hartelijk dank voor het antwoord, en natuurlijk houden wij het goed in de gaten.

Reactie plaatsen

Gratis Ebook: 25 Kattenspelletjes

Speelt je kat niet? Verveelt hij zich? Of mag er wel een onsje vanaf? Met dit ebook ontvang je inspiratie om je kat lekker te laten spelen!
50%
Je bent er bijna!
Waar mag het boek heen gestuurd?
Download gratis ebook