Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
Direct Toegang
X
Wil jij ook een kat die zich niet verveelt?
50% Complete

Page content

4 gekke kattengedragingen uitgelegd

article content

4 gekke kattengedragingen uitgelegd

Katten zijn af en toe onbegrijpelijke wezens. Ze gooien hun brokken op de grond, hengelen met pootjes in het water en brengen met grote regelmaat een vogel of muis mee naar huis. Wat is de werkelijke reden achter dit kattengedrag? In dit artikel krijg je een verklaring voor 4 gekke dingen die je kat wel eens doet!

Gek kattengedrag 1: Alle brokjes eerst op de grond gooien voordat je ze op eet

Brokken op de grond gooien. De mijne doet het vrij regelmatig, het liefst als ik net klaar ben met stofzuigen. De
reden hiervoor is niet eens zo heel gek. De snorharen van je kat zijn namelijk supergevoelig voor aanraking. Hij kan het dan ook enorm irritant vinden om bij elke hap met zijn snorharen tegen de rand van het bakje aan te tikken. Als je wilt dat je poezenvriendje keurig van een schaaltje eet, dan zul je moeten kiezen voor een platte schaal of een bord.

kat-voerbak

Gek kattengedrag 2: Met je poot in de waterbak hengelen

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een brokje of speeltje vlak voor de neus van je kat lag en dat ‘ie het niet leek te zien! Katten zijn, in tegenstelling tot wat je zou denken, niet echt goed in staat om dingen van dichtbij heel scherp te zien. Zo kunnen ze dus ook niet goed zien hoe hoog de waterspiegel is. Om dat voorzichtig te testen steken ze hun pootje in het water voor ze gaan drinken. Soms gaan ze nog een stapje verder en likken ze alleen water van hun pootjes.

gedrag-kat-water

Gek kattengedrag 3: Vogels naar huis brengen

Als cadeautje voor jou, toch? Helaas, het beeld is toch een stuk minder romantisch dan de meeste mensen denken. Hoewel er vast katten zullen zijn die enigszins verzorgingsgedrag vertonen door hun baasje te ‘voeren’, doen de meeste katten dit omdat thuis de meest veilige plek is om een prooi op te eten of te bewaren. Thuis is namelijk (voor de meeste katten) hun territorium; dé plek waarvan je bijna zeker bent dat je niet lastig gevallen wordt door een grijpgrage buurkat. Die van mij komt overigens niet veel verder dan het vangen van patatbakjes. Laten we het er maar op houden dat alle begin moeilijk is.

kat-gedrag-muis

Gek kattengedrag 4: Bekje open doen als je wat ruikt

Ken je dat? Het ziet er uit alsof ie any moment een enorme niesbui kan krijgen. Het gebeurt alleen niet. Wat er wel gebeurt is dat je kat iets ruikt en hij probeert het nog beter te ruiken door zijn bekje iets open te doen (ook wel flehmen genoemd). Voorin het bekje, in het gehemelte, zit namelijk een heel speciaal iets: het orgaan van Jacobson. Daar zie je overigens niets van, dus je moet maar van mij aannemen dat het er echt zit. Met dat orgaantje is je kat in staat om geuren als het ware te proeven. Vooral heel handig bij superinteressante geurtjes!

kat-neus

Heeft jouw kat ook een gek trekje? Vertel het hieronder in een reactie, wellicht komt de verklaring in een volgend artikel aan bod!

E-book 25 KattenSpelletjes!
Helemaal GRATIS! Vul je naam en e-mailadres in om het E-book te ontvangen:
Wij hebben ook een hekel aan spam
Ilse
Hoi! Ik ben Ilse. Dierendokter en schrijfster van de artikelen voor HowToCat. Mijn missie is dan ook het kattenleven ietsje gemakkelijker maken door jou te helpen met het maken van de juiste keuzes voor je kat. Naast mijn passie voor de diergeneeskunde -in het bijzonder de kattengeneeskunde- heb ik een speciale interesse in het gedrag van katten. Waarom doen ze nou wat ze doen? En hoe kunnen wij daar het beste op inspelen als dierendokters en poezenbaasjes? Al die kennis deel ik graag met je!

Comment Section

9 reacties op “4 gekke kattengedragingen uitgelegd


Door Annika op 1 februari 2016

Wij hebben twee katten met heel veel rare trekjes ik denk dat het er te veel zijn om op te schrijven ik zal er drie noemen. We hadden eerst een drinkbak maar toen die door het huis gegooid werd zijn er over gestapt op een drinkfontein. Dit helpt want hij gaat hier door het hele huis en ze hebben altijd drinken. Het is wel veel leuker om mee te spelen en daardoor zie je nogal vaak een doorweekte kat door het huis lopen. Tweede gekke trekje is ze moeten altijd mee naar de wc heel gezellig :p. Punt drie is denk ik dan het aan de brievenbus hangen. Dit is voor de ene kat heel makkelijk omdat ze met der achter poten dan op het randje kan staan van het raampje onderin de deur. Voor de ander kat is het wat moeilijker omdat ze kleiner is en die bungelt dat altijd maar een beetje aan de brievenbus. Voor de rest zijn het gewoon twee hele aparte katten met rare trekjes maar het maakt ze zeker niet minder lief.


Door Ilse op 2 februari 2016

Haha Annika, een beetje bijzondere trekjes zijn het wel! Aan de brievenbus hangen? Alleen als er post komt of ook op andere momenten? 🙂


Door Linda Vermeulen op 1 februari 2016

Wij hebben onze poes nu twee jaar ze is nu 10 jaar derde baas zijn wij. Ze poept z’ n twee keer per week naast de bak, ik heb al van alles geprobeerd. Maar waarom ze het doet ………
Als ik de bak net verschoont heb doet ze het ook. Ik ben expres niet van kattegrit veranderd. Misschien kan ik van iemand een tip krijgen.


Door Ilse op 2 februari 2016

Oh jee, dat is ontzettend vervelend! Aan het naast de bak poepen kunnen heel veel oorzaken ten grondslag liggen. Stap 1 is altijd om eerst uit te vinden of er niet een lichamelijk probleem is. Katten zijn namelijk meesters in het doen alsof er niets aan de hand is. Ben je al bij de dierenarts geweest?


Door Janine op 9 mei 2016

Mijn vorige kat dronk alleen maar uit de kraan, best lastig als ze midden in de nacht dorst kreeg en mij moest wakker maken om de kraan open te doen….


Door ines op 17 mei 2016

Mijn kat van ongeveer 1 jaar is regelmatig aan het klappertanden.. dit gedurende een week. Ze heeft minder eetlust, of haar eetlust is er wel, maar het eten valt haar moeilijk… Ben bij de dierenarts geweest en denkt aan een infectie in de mond. Medicatie meegekregen maar nog niet echt veel verbetering gezien. Wat zou er aan de hand zijn?


Door Ilse op 17 mei 2016

Beste Ines,

Wat vervelend zeg! Voor mij is het op afstand helaas moeilijk te beoordelen wat er aan de hand is met je katje. Het kan inderdaad gaan om een infectie, maar ook zere tandjes/kiezen of kaak komen wel eens voor. Als het met eten echt niet gaat moet je wel op tijd (weer) bij je dierenarts aan de bel trekken hoor! Beterschap voor je kat gewenst!


Door Chiitra Poppen op 21 november 2017

Wij hadden een kat die leek te bidden. Dan ging hij half op de rug liggen en voorpootjes over elkaar wrijven als een vlieg. Nog steeds niet duidelijk wat dit nou betekende.


Door Monique op 21 november 2017

Mijn kater likt aan de verwarmingsbuizen,snap niet waarom….

Plaats een reactie


*